Korpoström tarjoaa nähtävää myös veden alla

Korpoströmin saaristokeskus tarjoaa nähtävää niin pinnan päällä kuin allakin. Korpoströmin saaristokeskus tarjoaa nähtävää niin pinnan päällä kuin allakin. Kuva: Hanna Koikkalainen

Korpoströmistä pääsee hyvin liikkeelle tutustumaan alueen saariin omalla veneellä tai vaikkapa vuokraamalla kajakin. Alueella on myös paljon kaunista luontoa, ja viiden kilometrin päässä sijaitsevalla Stora Hästön saarella on vedenalaisia luontopolkuja laitesukellusta harrastaville.

– Tänä kesänä vedenalaiselta luontopolulta avataan vain laitesukeltajille tarkoitettu syvempi reitti. Uimareiden ja snorklaajien matala reitti on huollossa tämän kesän ajan. Reitin varrella on infokylttejä, joissa kerrotaan ympäröivästä vedenalaisluonnosta. Kyltit on yhdistetty toisiinsa pohjalla kulkevalla ohjausköydellä, jota seuraamalla on helppo löytää kyltiltä seuraavalle eikä reitiltä pääse eksymään veden alla, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Heidi Arponen.

Arponen muistuttaa, että Stora Hästön saaressa pääsevät meriluontoon tutustuman myös he, jotka eivät halua kastautua.

– Saaressa kulkee maanpäällinen luontopolku, jossa esitellään vedenalaista luontoa. Lisäksi saaressa on retkisatama, tulipaikka ja pieni telttailualue.

Toinen vedenalainen retkikohde löytyy Nauvon eteläpuolelta Dalskärin saaren rannasta.

– Dalskärin vedenalaisella veistospolulla on vedenalaisia taideteoksia, joihin voi tutustua joko pinnalla uiden tai sitten laitteilla sukeltamalla. Maskit ja snorkkelit saa lainattua rannalla olevasta postilaatikosta. Veistospolku on Suomen ensimmäinen vedenalainen näyttely, Arponen kertoo.

– Saaristomeren kansallispuistossa voi liikkua paitsi omalla veneellä niin myös vaikkapa kajakilla. Siihen Korpoström on hyvä lähtöpaikka. Sokkeloinen saaristo tarjoaa kiinnostavia reittejä ja katseltavaa saaristoluonnossa ja soveltuu myös hieman vähemmän meloneille harrastajille, kun suuria merenselkiä ei tarvitse lähteä ylittämään. Lähimmät retkisaaret Konungskär ja Stora Hästö ovat hyvin tavoitettavissa Korpoströmistä käsin myös melojille.

Arposen mukaan Saaristomeren kansallispuiston saarilla on useampiakin maanpäällisiä luontopolkuja.

– Myös lintujen tarkkailu on suosittua luontoretkeilyä alueella ja se on lintumatkailuun todella loistava kohde.

Korpoströmin saaristokeskus sijaitsee Korppoossa Paraisilla. Se on monitoiminen saaristokeskus, jossa järjestetään näyttelyitä, saaristoaiheisia seminaareja, luentoja ja teemapäiviä. Korpoströmin saaristokeskuksessa voi poiketa tutustumaan samalla retkellä erilaisiin taidenäyttelyihin ja siellä on ravintola. Perusnäyttely kertoo saariston ja sen luonnon suhteesta ihmisiin. Lisäksi sieltä voi kesästä lähtien osallistua vesibussiretkille ulkosaaristoon.

Marianne Rovio

Eloranta: Alkoholilakiesitys ulkoistaa haitat ja kustannukset yhteiskunnalle

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta arvioi, että alkoholilakiesitys on merkittävä uhka hyvässä kasvussa olevalle suomalaiselle pienpanimoteollisuudelle.

Eduskunnan käsittelyyn tiistaina tullut alkoholilakiesitys hyödyttää vähittäiskauppaa ja ulkomaista alkoholiteollisuutta Alkon kustannuksella sekä ulkoistaa haitat ja kustannukset yhteiskunnan kannettavaksi kasvattaen hyvinvointi- ja terveyseroja, arvioi kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.). Hänen mukaansa muutos toisi lapsille ja nuorille entistä näkyvämmän kanavan markkinoida väkiviinapohjaisia juomia vähittäiskaupassa, eikä muutos myöskään millään tavalla edistäisi alkoholin kulutuksen painottumista valvotumpiin olosuhteisiin ravintoloissa edistäen ravintola-alan työllisyyttä.

Tänä vuonna jo kaksi ilmajohtoihin liittyvää sähköiskukuolemaa

Tänä vuonna on sattunut jo kaksi kuolemaan johtanutta sähkötapaturmaa ilmajohtojen lähellä työskenneltäessä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että sähköiskuun ei aina tarvita edes kosketusta, sillä sähkö hyppää ilmavälin yli ilmajohdosta esimerkiksi työkoneeseen tai nosturiin. Ilmajohtojen aiheuttama vaara on syytä ottaa huomioon työmaiden turvallisuussuunnittelussa ja ilmajohtojen lähellä työskenneltäessä.

Munuais- ja maksaliitto: Alkoholilaki kohtalonisku suomalaiselle maksalle

Vahvemman oluen ja siiderin sekä limuviinojen tuominen lähikauppaan voi olla kohtalonisku suomalaisten maksoille, arvioi Munuais- ja maksaliitto. Nykyisten riskikäyttäjien rinnalle syntyisi uusi kostea sukupolvi, Munuais- ja maksaliitto pelkää. Kirroosikuolemista 85 prosenttia johtuu Suomessa alkoholista – ja määrä vain lisääntyisi.

Joka kolmas Varsinais-Suomen vientiyrityksistä uskoo viennin arvon kasvavan

Varsinais-Suomen pk-vientiyritykset hakevat kuluvana vuonna voimakasta kasvua. 30 prosenttia maakunnan kansainvälisillä markkinoilla toimivista yrityksistä aikoo kasvattaa panostuksiaan kansainvälistymiseen. Lähes 40 prosenttia yrityksistä puolestaan kertoo innovaatiosatsaustensa kasvavan. Varsinaissuomalaisista pk-yrityksistä reilut 40 prosenttia ilmoittaa toimivansa ensisijaisesti kansainvälisillä markkinoilla. Tämä käy ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista.

Valtakunnallinen silmälasikeräys käynnistyy yhdeksättä kertaa

Merkittävä osa maailman näköongelmista olisi korjattavissa pelkillä silmälaseilla. Tähän mennessä jo yli 30 000 tansanialaista on saanut Specsaversin kampanjan kautta apua näköongelmiinsa. Anna hyvän näön kiertää -kampanjassa suomalaisten vanhoja silmä- ja aurinkolaseja viedään apua tarvitseville Tansaniaan. Erityisesti pluslaseja ja lasten laseja kaivataan keräykseen, koska niitä tarvitaan eniten Tansaniassa.

Nousiaisten kultainen kaularengas ensimmäistä kertaa näytteille Kansallismuseoon

Nousiaisten kultainen kaularengas. Historiska museet, Ruotsi.

Kansallismuseoon esille tuleva Nousiaisista vuonna 1770 löydetty kultainen kaularengas on hienoin Suomesta löydetty rautakautinen esine. Koru kuuluu Statens Historiska museetin kokoelmiin Ruotsissa, koska myös Suomen alueen arvokkaat maalöydöt toimitettiin lain mukaisesti Tukholmaan. Nyt se tulee lainaksi Kansallismuseon uuteen, huhtikuussa avautuneeseen Esihistoria -näyttelyyn. Kultakoru on esillä näyttelyssä 19. syyskuuta lähtien.

Asfalttikartelliasia käsitelty loppuun Turun kaupungin osalta

Korkein oikeus antoi 6. syyskuuta valituslupahakemuksia koskevan ratkaisun asfalttikartelliasian vahingonkorvauksia koskevassa asiassa. Turun kaupungille ei myönnetty valituslupaa. Kaupunginhallitus merkitsi asian tiedoksi maanantaina.

JetSet
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän     saumaan iskee Aalto Yökerho.  Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa.  Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän saumaan iskee Aalto Yökerho. Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa. Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi…  Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi… Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Urheilu

Rapalla taas paljon töitä edessä

Marko Rajamäki on valmentanut TPS:n muun muassa A-nuorten Suomen mestaruuteen että Suomen Cupin voittoon.
Marko Rajamäki on valmentanut TPS:n muun muassa A-nuorten Suomen mestaruuteen että Suomen Cupin voittoon.

Marko " Rapa " Rajamäki lähti TPS:n päävalmentajan paikalta helmikuussa 2014. Sen jälkeen turkulainen valmensi Kuopiossa, jossa pesti päättyi kauden 2016 jälkeen. Viimeisen vuoden Rajamäki on toiminut muun muassa jalkapalloasiantuntijana Eurosportin lähetyksissä.

Turku Cup ja Stara täyttävät Kupittaan urheiluhallin voimistelijoilla

Kupittaan urheiluhalli täyttyy 11.–12. marraskuuta voimistelijoista. Turun Riennon Voimistelu ry:n järjestämät joukkuevoimistelun aluemestaruuskilpailut, Turku Cup, käydään 11. marraskuuta Kupittaan urheiluhallissa. Sunnuntaina 12. marraskuuta voimistelumaton puolestaan lasten Stara-aluetapahtuma.

Kylmäveristen PM-titteli Suomeen

Turussa kilpailtiin kylmäveristen Pohjoismaiden Mestaruudesta sunnuntaina. Voittoon ravasi koko matkan johdon jälkeen Välähdys, jota ohjasti toisen kerran Harri Kotilainen . Voittaja ansaitsi 30 000 euroa. Sen lisäksi Turussa ajettiin ylimääräinen Toto76 –kierros, jonka kohdelähtönä nähtiin 5-vuotiaiden lämminveristen L. Fabritius Memorial.

Åboraakkeli: Kohti mestaruutta

Mika Mäkinen.

Kun Britannian ratakuorma-autojen mestaruussarjasta on takana kuusi kisaviikonloppua, auralainen Mika Mäkinen on vahvasti matkalla mestaruuteen 2. divisioonassa. Kuuden kisaviikonlopun Mäkisellä on kasassa 190 pistettä. Toisena oleva Tony Smith on kasannut kuudessa viikonlopussa 137 pistettä.

Täysosuma
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.