Seilin kävijämäärä halutaan kolminkertaistaa

Vuonna 1733 rakennettu puukirkko on yksi Seilin ainoalaatuisista nähtävyyksistä. Vuonna 1733 rakennettu puukirkko on yksi Seilin ainoalaatuisista nähtävyyksistä. Kuva: Timo Harju

Historiallisessa Seilin saaressa on edessä muutoksientäyteinen kesä. Kaikki sai alkunsa Turun yliopiston ja Skärgårdskompanietin välisestä vuoden alussa solmitusta vuokrasopimuksesta, jossa yliopisto luovutti kymmenkunta rakennusta Skärgårdskompanietin käyttöön. Vuokrattuihin tiloihin avataan ravintola- ja kahvilapalveluita sekä mukavuuspalveluita.

Turun yliopisto ja Skärgårdskompaniet toimivat Seilissä yhteistyössä. Saarelle saapuva matkailutoiminta tuo esille yliopiston tutkimustoimintaa ja Skärgårdskompaniet tuottaa yliopistolle peruspalveluita yleisön palvelemisen ohessa muun muassa henkilökuntaruokailujen ja siivouksien muodossa.

– Yhteistyö yliopiston kanssa on se, että Seili tuo enemmän esille tämän yliopiston tutkimustoiminnan. Se on yksi asia, kertoo Skärgårdskompanietin toimitusjohtaja Herrick Ramberg.

– Päärakennuksen, jossa kahvila-ravintola tulee olemaan, sisäpihalla tulee yliopisto toimimaan samanaikaisesti omissa tiloissaan. Talo on näin jaettu yhteiskäyttöön.

Kahvila-, ravintola- ja mukavuuspalveluiden lisäksi myös julkiset palvelut kokevat päivityksen.

– Vaikka Seilissä on aiemmin käynyt hurja joukko ihmisiä tutustumassa saareen vuosittain, niin julkiset palvelut – kuten vessat – ovat puuttuneet yhtä kuivakäymälää lukuun ottamatta. Nyt tämäkin puoli korjaantuu yleisten ilojen osalta.

Rambergin mukaan Seilin laiturirajoitteita poistetaan ja omalla veneellä vierailua helpotetaan.

– Vierailevia veneitä on aiemmin keskitetty käyntilaiturina toimineelle Kirkkolaiturille. Nyt Asemalaiturista tulee ensisijainen käynti- ja vierailulaituri. Postilaituriin, johon yhteisalus liikennöi, voidaan ottaa osaksi päiväkävijöitä.

Saarella on vuosittain vieraillut noin 9 000 henkilöä ja sesonki on sijoittunut pitkälti keskikesään. Skärgårdskompanietin tavoitteena on pidentää vierailukautta aloittamalla vieraiden vastaanotto varhain keväällä ja viemällä toimintaa pitkälle syksyyn asti.

Sesongin pidentyessä ja palvelujen lisääntyessä myös kävijämäärät nousevat.

– Kävijämäärissä on tietenkin kasvutavoitteita, mutta pidemmällä aikajänteellä arvioisin, että pääsemme noin 20 000–24 000 vuosittaiseen vierailijaan.

– Monet matkanjärjestäjät ovat myyneet ryhmämatkansa jo viime syksyn ja talven välissä, eli matkanjärjestäjien mukanaan tuomat henkilömäärät tulevat hieman viiveellä. Yksittäiset vierailijat ja veneilijät tulevat kuitenkin kasvattamaan kävijämäärää.

Lisäksi vanha saaristolinja Turun, Seilin ja Nauvon välillä avataan uudelleen. Uutta saaristolinjaa tullaan liikennöimään M/s Fannylla. Aluksen kapasiteetti on 98 matkustajaa ja laivalle saa mukaan myös polkupyörän sekä muuta pientä kuormaa.

Saaristolinja liikennöi päivittäin 10. kesäkuuta alkaen aina elokuuhun saakka sekä tekee tilausristeilyjä kauden ulkopuolella.

Jere Sanaksenaho

Keskustan Turun kunnallisjärjestön puheenjohtajana jatkaa Jenna Ekman

Keskustan Turun kunnallisjärjestö kokoontui syyskokoukseen maanantai-iltana valitsemaan uudet luottamushenkilöt tulevalle kaudelle sekä puimaan ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä. Kokousväkeä puhuttivat erityisesti Turun ensi vuoden talousarvio sekä tammikuun presidentinvaalit.

Itsenäisyyspäivänä kunniavartio Turun sankarihaudoilla

Suomen sadantena itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta halutaan muistaa ja kunnioittaa erityisesti heitä, jotka vaikeina aikoina turvasivat maamme itsenäisyyden. Suomen hautausmaille muodostetaan itsenäisyyspäivänä kunniavartioita, Turussa kunniavartio seisoo Turun hautausmaan sankarihaudoilla.

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Ulkomaille muutosta ilmoitettava aina Kelaan

Lyhytkin oleskelu ulkomailla voi vaikuttaa siihen, kuuluuko Suomen sosiaaliturvaan. Ulkomaille alle vuodeksi muuttava kuuluu yleensä ulkomailla oleskelunsa ajan Suomen sosiaaliturvaan. Muutosta on kuitenkin ilmoitettava, koska jo yli kolmen kuukauden kestävä ulkomailla oleskelu saattaa vaikuttaa oikeuteen saada Kelan maksamia etuuksia. Tällaisia etuuksia ovat esimerkiksi yleinen asumistuki ja kotihoidon tuki. Oikeus sosiaaliturvaan päättyy, jos oleskelu muuttuu vakinaiseksi.

Joulun valot tuikkimaan Hirvensalossa

Hirvensalon jouluvalot sytytetään Ravintola Pannun edustalla perjantaina 24. marraskuuta kello 18. Ohjelmassa on joulupukki, musiikkia sekä glögi- ja piparitarjoilu. Avaussanat lausuu Hirvensalo-seuran puheenjohtaja Niko Aaltonen ja valtiovallan tervehdyksen tuo hirvensalolainen kansanedustaja Saara-Sofia Siren . Seura haastaa muutkin turkulaiset sytyttämään jouluvalonsa samaan aikaan.

Dekkaristeiksi haluaville kurssi keväällä

Turussa alkaa dekkaristien ja rikoskirjailijoiden täsmäkoulutus helmikuussa 2018. Rikostelu-kurssilla opitaan rakentelemaan rikosjuonia, syvennytään rikollisten ja rikoksia selvittävien hahmojen luonteisiin sekä hiotaan tarinankerronnan taitoja. Kurssi on suunnattu kirjoittajille, joilla on unelma oman dekkarin kirjoittamisesta tai tarve parantaa jo olemassa olevaa käsikirjoitusversiota.

Kaupunki
Urheilu

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!