Peterzénsien satamassa kerrotaan sukupolvien tarinaa

Ruben Peterzéns, Marilyn Sügis ja Leontina Peterzéns pyörittävät Peterzénsin vierasvenesatamaa Kustavissa. Ruben Peterzéns, Marilyn Sügis ja Leontina Peterzéns pyörittävät Peterzénsin vierasvenesatamaa Kustavissa.

Peterzénsin vierasvenesatama tarjoaa tuulilta suojaisan paikan Kustavissa vain tunnin ajomatkan päässä Turusta. Siellä vierailee tavallisesti veneilijöitä, alueen kesäasukkaita tai rengastien varrella ajelevia autoilijoita. Satama tarjoaa matkailijoille saaristolaisromantiikkaa, mutta samalla siellä voi tuntea hetkeksi olevansa kuin ulkomailla. Päärakennuksen terassi avaa näkymän merelle ja parkissa kelluu veneitä.

Peterzénsin vierasvenesatamaa pyörittävät sisarukset Leontina ja Ruben Peterzéns. Lisäksi Rubenin avovaimo Marilyn Sügis on ollut satamassa töissä 12 vuoden ajan.

– Vanhempamme Laura ja Eerikki Peterzéns perustivat yrityksen, ja nyt me toimimme veljeni kanssa päätoimisina yrittäjinä. Isä ideoi, että tähän tehdään myös vierasvenesatama. Lahden niittyalue ruopattiin, ja siten siihen syntyi satama 25 vuotta sitten. Kumpikin vanhemmista ovat purjehtijoita, joten isä osasi arvioida, että satamalle olisi kysyntää tässä paikassa. Ja hyvin se on pitänyt paikkaansa, veneilijät ovat todella löytäneet tänne, kertoo Leontina Peterzéns.

Ruben Peterzéns sanoo, että hän on ollut yrityksessä mukana 10 vuotta, mutta jo aikaisemmin kaikki kesät kuluivat opiskeluaikoina satamassa. Leontina Peterzéns on toiminut yrittäjänä 15 vuotta. Leontina asuu Bilbaossa, mutta hän ei koskaan pystyisi jättämään perheyritystä, sillä se on vahvasti osa kummankin sisaruksen elämää.

– Aluksi vanhemmilla oli kankaanpainantayritys, sillä äiti oli tekstiilisuunnittelija ja töissä muun muassa Marimekolla. Isä ja äiti kehittivät yhdessä sataman, ravintolan ja myymälän. Satama oli enemmän isän juttu ja äiti on vastannut kaikesta esteettisestä puolesta ja designmyymälä Seasidesta, Leontina selittää.

Sukupolvenvaihdoksen myötä Ruben alkoi rakennuttaa yöpymismajoja alueelle. Yöpymismajoissa on kaislakatot samalla tavoin kuin päärakennuksessa.

– Nyt niitä on viisitoista. Kaikissa on kylpyhuone ja vessa, mutta suihku- ja saunatilat jaetaan. Niissä on vieraillut muun muassa moni sellainen vanhempi pariskunta, joka ei enää veneile, mutta haluaa fiilistellä satamassa yöpymistä vielä.

Vierasvenesatamassa järjestetään paljon tapahtumia. Kesäisin joka viikonloppu on luvassa elävää musiikkia. Elintarvikeputiikki aukeaa noin viikkoa ennen juhannusta, mikä helpottaa veneilijöiden ostosten tekoa. Paikanpäällä on myös muita putiikkeja, puistogolf ja lapsille leikkipuisto. Lisäksi kulttuurinnälkäisille on tarjolla teatteria ja Laura on myös saanut Sevilla-päiville Espanjasta muusikkoja soittamaan.

– Olemme halunneet panostaa ohjelmaan todella kattavasti. Se on tärkeä osa viihtyvyyttä ja luo ihan oman tunnelman. Olemme suunnitelleet myös Volter Kilpi -viikoille keskiaikaisen menun, joka toteutetaan Alastalon salissa -teoksen mukaisesti.

Marianne Rovio

Teatteria taitetun indeksin näkökulmasta

Viimeinen laiva -musikaali Turun kaupunginteatterissa.

Tulevaisuus on tunnetusti nuorissa. Siltikään, ei seniorikansalaisia pitäisi unohtaa. Atte Lähteenmäki julisti (TS 31.10.) että ”teatteri tarvitsee nuoria”. Tähän teatterinjohtaja Mikko Kouki vastasi (TS 2.11.) kertomalla ”teatterin ponnisteluista nuorten tutustuttamiseksi teatteriin” – ja sitä kautta kaiketi tuleviksi kestoasiakkaiksi. Tietyt ryhmät jopa ihan ilmaismaistiaisiin ja opiskelijoillekin ”viime hetken” kymmenen euron alelipuista maanantaista torstaihin oleviin näytöksiin, jos salissa on tilaa. Ja hyvä niin.

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Ympäristöosastolla avoimet ovet Paraisilla ja Korppoossa

Rakennusvalvonta-, kaavoitus-, ympäristönsuojelu- ja mittausyksikkö järjestävät avoimet ovet Paraisten kaupungintalon ala-aulassa Rantatiellä ja Saaristokonttorissa Korppoossa Kauppamiehentiellä torstaina 30. marraskuuta kello 14–17.

Kakolanmäen puhdistamoa aiotaan laajentaa

Turun kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta käsittelee tiistaina 21. marraskuuta maanalainen asemakaava Kakolanmäen puhdistamon laajennus.

RNA-molekyyleistä voi olla apua kasvainten lääkeherkkyyden ennustamisessa

Sofia Aakko

Syövän lääkehoidon vaikutus ei aina ole paras mahdollinen. Osalla potilaista hoitovaste on huono esimerkiksi siksi, että syöpäsolut kykenevät vastustamaan lääkkeen vaikutusta tai lääke aiheuttaa sivuvaikutuksia, jotka estävät hoidon jatkamisen. Tilanne voi pahimmillaan johtaa syövän etenemiseen ja potilaan kuolemaan. Potilaiden lääkevasteen ennustamiseen tarvitaankin nykyistä parempia työkaluja.

Valoisa keskiaika -kunniamaininta Ravattulan Ristimäki -hankkeelle

Suomen vanhimman kirkon jäänteitä on kaivettu esiin Ravattulan Ristimäellä.

Suomen keskiajan tutkimuksen seura Glossa ry on jakanut Valoisa keskiaika -kunniamainintaa vuodesta 2002, keskimäärin joka toinen vuosi. Kunniamaininnalla yhdistys haluaa kiittää yksilöä tai yhteisöä, joka on tieteellisellä toiminnallaan edistänyt keskiajan tuntemusta ja tutkimusta sekä esimerkillään innostanut uusia tahoja hakeutumaan keskiaikaa koskevan tiedon pariin. Samalla yhdistys haluaa kiinnittää huomiota siihen, että keskiaika ei ole ”pimeä” ajanjakso vaan aikakausi, jonka tuntemus on tärkeää myös oman aikamme poliittisten, yhteiskunnallisten ja kulttuuria määrittävien ilmiöiden ymmärtämiseksi.

T-talon kulmille nousemassa uusi kerrostaloalue

Turun kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta kokoontuu tiistaina 21. marraskuuta. Lautakunta käsittelee asemakaavanmuutosluonnosta Tammitien kulma.

Kaupunki
Urheilu

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Rallin SM-sarja palaa Varsinais-Suomeen ensi vuonna

Edellisen kerran SM-rallia ajettiin Turussa 2016.  Tuolloin SM1-luokan kaasutti yllätysvoittajana Joonas Soilu.

Rallin SM-sarja palaa Turun seudulle yhden välivuoden jälkeen syksyllä 2018. Perinteisesti Turun SM-rallin järjestämisestä on vastannut Turun Urheiluautoilijat. Ensi vuonna järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Turun Urheiluautoilijat ja Salon Urheiluautoilijat. Samalla ralli laajenee Turun tutuilta äkkivääriltä teiltä myös Saloon.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!