Peterzénsien satamassa kerrotaan sukupolvien tarinaa

Ruben Peterzéns, Marilyn Sügis ja Leontina Peterzéns pyörittävät Peterzénsin vierasvenesatamaa Kustavissa. Ruben Peterzéns, Marilyn Sügis ja Leontina Peterzéns pyörittävät Peterzénsin vierasvenesatamaa Kustavissa.

Peterzénsin vierasvenesatama tarjoaa tuulilta suojaisan paikan Kustavissa vain tunnin ajomatkan päässä Turusta. Siellä vierailee tavallisesti veneilijöitä, alueen kesäasukkaita tai rengastien varrella ajelevia autoilijoita. Satama tarjoaa matkailijoille saaristolaisromantiikkaa, mutta samalla siellä voi tuntea hetkeksi olevansa kuin ulkomailla. Päärakennuksen terassi avaa näkymän merelle ja parkissa kelluu veneitä.

Peterzénsin vierasvenesatamaa pyörittävät sisarukset Leontina ja Ruben Peterzéns. Lisäksi Rubenin avovaimo Marilyn Sügis on ollut satamassa töissä 12 vuoden ajan.

– Vanhempamme Laura ja Eerikki Peterzéns perustivat yrityksen, ja nyt me toimimme veljeni kanssa päätoimisina yrittäjinä. Isä ideoi, että tähän tehdään myös vierasvenesatama. Lahden niittyalue ruopattiin, ja siten siihen syntyi satama 25 vuotta sitten. Kumpikin vanhemmista ovat purjehtijoita, joten isä osasi arvioida, että satamalle olisi kysyntää tässä paikassa. Ja hyvin se on pitänyt paikkaansa, veneilijät ovat todella löytäneet tänne, kertoo Leontina Peterzéns.

Ruben Peterzéns sanoo, että hän on ollut yrityksessä mukana 10 vuotta, mutta jo aikaisemmin kaikki kesät kuluivat opiskeluaikoina satamassa. Leontina Peterzéns on toiminut yrittäjänä 15 vuotta. Leontina asuu Bilbaossa, mutta hän ei koskaan pystyisi jättämään perheyritystä, sillä se on vahvasti osa kummankin sisaruksen elämää.

– Aluksi vanhemmilla oli kankaanpainantayritys, sillä äiti oli tekstiilisuunnittelija ja töissä muun muassa Marimekolla. Isä ja äiti kehittivät yhdessä sataman, ravintolan ja myymälän. Satama oli enemmän isän juttu ja äiti on vastannut kaikesta esteettisestä puolesta ja designmyymälä Seasidesta, Leontina selittää.

Sukupolvenvaihdoksen myötä Ruben alkoi rakennuttaa yöpymismajoja alueelle. Yöpymismajoissa on kaislakatot samalla tavoin kuin päärakennuksessa.

– Nyt niitä on viisitoista. Kaikissa on kylpyhuone ja vessa, mutta suihku- ja saunatilat jaetaan. Niissä on vieraillut muun muassa moni sellainen vanhempi pariskunta, joka ei enää veneile, mutta haluaa fiilistellä satamassa yöpymistä vielä.

Vierasvenesatamassa järjestetään paljon tapahtumia. Kesäisin joka viikonloppu on luvassa elävää musiikkia. Elintarvikeputiikki aukeaa noin viikkoa ennen juhannusta, mikä helpottaa veneilijöiden ostosten tekoa. Paikanpäällä on myös muita putiikkeja, puistogolf ja lapsille leikkipuisto. Lisäksi kulttuurinnälkäisille on tarjolla teatteria ja Laura on myös saanut Sevilla-päiville Espanjasta muusikkoja soittamaan.

– Olemme halunneet panostaa ohjelmaan todella kattavasti. Se on tärkeä osa viihtyvyyttä ja luo ihan oman tunnelman. Olemme suunnitelleet myös Volter Kilpi -viikoille keskiaikaisen menun, joka toteutetaan Alastalon salissa -teoksen mukaisesti.

Marianne Rovio

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.