Uusi isäntä tuli taloon

Karin ja Markku Aaltonen (takana) eivät koe haikeutta, kun Taattisten tilan käytännön vetovastuu on siirtynyt Edvard ja Katariina Joroselle. Karin ja Markku Aaltonen (takana) eivät koe haikeutta, kun Taattisten tilan käytännön vetovastuu on siirtynyt Edvard ja Katariina Joroselle. Kuva: Ilkka Lappi

Maatilamatkailuyrityksen pyörittäminen on ollut Edvard Jorosen unelma

Edvard Joronen on tyytyväinen mies. Hän valmistautuu ensimmäiseen kesäänsä Merimaskussa sijaitsevan Taattisten tilan majoitus- ja ravintolatoiminnasta vastaavana. Käytännön toiminta siirtyi keväällä Jorosen harteille.

– Tämä on ensimmäinen maatilamatkailuyritykseni. Olen unelmoinut tällaisesta pitkään. Olen ajatellut, että perheellä on maalla parempi ympäristö kuin kaupungissa. Lisäksi olen itse pienen kylän poika. Olen aina halunnut elää maalla, Joronen kertoo.

– Täällä asiakas pääsee asumaan kuin museossa. Tosin museossa ei saa koskea mihinkään, mutta täällä pystyy elämään sitä historiaa, hän jatkaa.

Tila säilyy edelleen Karin ja Markku Aaltosen omistuksessa. Aaltoset ehtivät pyörittää tilaa vuodesta 1983 lähtien. Vaikka vetovastuu siirtyy, ilmassa ei ole haikeutta.

– Toiminnan pitää kehittyä. Uusi sukupolvi tuo mukanaan luonnollisen kehityksen. En ole koskaan ajatellut, että tämä olisi mitenkään erikoista. Kun tulimme tänne 1983, ei meillä ollut minkäänlaista kokemusta. Kaikki opeteltiin pikku hiljaa, Karin Aaltonen toteaa.

Matkailu tuli Taattisten tilan toimintaan mukaan 1990-luvulla. Tilan historia ulottuu 1500-luvulle asti. Vuosisatojen aikana Taattisten tila on ehtinyt olla muun muassa ratsutila ja maitokarjatila.

Eläimet ovat olennainen osa monia maatilamatkailuyrityksiä. Vaikka Taattisten tilalla ei enää lehmiä olekaan, monia muita eläimiä tilalla on, muun muassa kanoja, lampaita, minipossu Otto ja Figaro-kissa.

– Monille maatilan eläimet ovat eksoottisia elämyksiä. Viime kesänäkin meillä oli pelkästään eläimiä katsomassa parhaimpina sunnuntaipäivinä monta lapsiperhettä. Eläimet kiinnostavat ihmisiä ja ne kuuluvat maaseutuun, Karin Aaltonen toteaa.

Vaikka eläimet ovat pysyneet maatilamatkailun sydämenä, on neljännesvuosisadassa ehtinyt moni muu asia muuttua. Esimerkiksi isot koneet ovat siirtyneet pihapiiristä vajojen suojiin.

– Alan arvostus on kasvanut. Kun aloitimme, vähän jotkut asiakkaat ihmettelevät maatilamatkailun hintoja. Nykyään rauha ja hiljaisuuden etsintä ovat trendejä, joita maatiloilta osataan hakea, Karin Aaltonen vertailee.

Asiakaskunta Merimaskussa on ollut laaja. Ulkomaalaisten osuus on kasvanut vähitellen. Asiakkaita on tullut Suomen lisäksi esimerkiksi Hollannista ja Japanista.

– Varsinkin keväällä ja loppukesästä ulkomaalaisia on suhteessa paljon. Keskikesällä suomalaisten osuus on suurempi, Markku Aaltonen kertoo.

Jorosen otettua vetovastuun Taattisten tila löytyy entistä paremmin myös internetin majoitushakukoneiden kautta.

– Tänä vuonna on tullut jo nyt paljon varauksia ulkomailta. esimerkiksi Saksasta, Joronen kertoo.

Ilkka Lappi

Taattisten tilan pihapiirissä aika pysähtyy. Taattisten tilan pihapiirissä aika pysähtyy. Kuva: Ilkka Lappi
Räsymatot, kattohirret ja putkiradio ovat vanhaa maatilaa autenttisimmillaan. Räsymatot, kattohirret ja putkiradio ovat vanhaa maatilaa autenttisimmillaan. Kuva: Ilkka Lappi

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.