Uusi isäntä tuli taloon

Karin ja Markku Aaltonen (takana) eivät koe haikeutta, kun Taattisten tilan käytännön vetovastuu on siirtynyt Edvard ja Katariina Joroselle. Karin ja Markku Aaltonen (takana) eivät koe haikeutta, kun Taattisten tilan käytännön vetovastuu on siirtynyt Edvard ja Katariina Joroselle. Kuva: Ilkka Lappi

Maatilamatkailuyrityksen pyörittäminen on ollut Edvard Jorosen unelma

Edvard Joronen on tyytyväinen mies. Hän valmistautuu ensimmäiseen kesäänsä Merimaskussa sijaitsevan Taattisten tilan majoitus- ja ravintolatoiminnasta vastaavana. Käytännön toiminta siirtyi keväällä Jorosen harteille.

– Tämä on ensimmäinen maatilamatkailuyritykseni. Olen unelmoinut tällaisesta pitkään. Olen ajatellut, että perheellä on maalla parempi ympäristö kuin kaupungissa. Lisäksi olen itse pienen kylän poika. Olen aina halunnut elää maalla, Joronen kertoo.

– Täällä asiakas pääsee asumaan kuin museossa. Tosin museossa ei saa koskea mihinkään, mutta täällä pystyy elämään sitä historiaa, hän jatkaa.

Tila säilyy edelleen Karin ja Markku Aaltosen omistuksessa. Aaltoset ehtivät pyörittää tilaa vuodesta 1983 lähtien. Vaikka vetovastuu siirtyy, ilmassa ei ole haikeutta.

– Toiminnan pitää kehittyä. Uusi sukupolvi tuo mukanaan luonnollisen kehityksen. En ole koskaan ajatellut, että tämä olisi mitenkään erikoista. Kun tulimme tänne 1983, ei meillä ollut minkäänlaista kokemusta. Kaikki opeteltiin pikku hiljaa, Karin Aaltonen toteaa.

Matkailu tuli Taattisten tilan toimintaan mukaan 1990-luvulla. Tilan historia ulottuu 1500-luvulle asti. Vuosisatojen aikana Taattisten tila on ehtinyt olla muun muassa ratsutila ja maitokarjatila.

Eläimet ovat olennainen osa monia maatilamatkailuyrityksiä. Vaikka Taattisten tilalla ei enää lehmiä olekaan, monia muita eläimiä tilalla on, muun muassa kanoja, lampaita, minipossu Otto ja Figaro-kissa.

– Monille maatilan eläimet ovat eksoottisia elämyksiä. Viime kesänäkin meillä oli pelkästään eläimiä katsomassa parhaimpina sunnuntaipäivinä monta lapsiperhettä. Eläimet kiinnostavat ihmisiä ja ne kuuluvat maaseutuun, Karin Aaltonen toteaa.

Vaikka eläimet ovat pysyneet maatilamatkailun sydämenä, on neljännesvuosisadassa ehtinyt moni muu asia muuttua. Esimerkiksi isot koneet ovat siirtyneet pihapiiristä vajojen suojiin.

– Alan arvostus on kasvanut. Kun aloitimme, vähän jotkut asiakkaat ihmettelevät maatilamatkailun hintoja. Nykyään rauha ja hiljaisuuden etsintä ovat trendejä, joita maatiloilta osataan hakea, Karin Aaltonen vertailee.

Asiakaskunta Merimaskussa on ollut laaja. Ulkomaalaisten osuus on kasvanut vähitellen. Asiakkaita on tullut Suomen lisäksi esimerkiksi Hollannista ja Japanista.

– Varsinkin keväällä ja loppukesästä ulkomaalaisia on suhteessa paljon. Keskikesällä suomalaisten osuus on suurempi, Markku Aaltonen kertoo.

Jorosen otettua vetovastuun Taattisten tila löytyy entistä paremmin myös internetin majoitushakukoneiden kautta.

– Tänä vuonna on tullut jo nyt paljon varauksia ulkomailta. esimerkiksi Saksasta, Joronen kertoo.

Ilkka Lappi

Taattisten tilan pihapiirissä aika pysähtyy. Taattisten tilan pihapiirissä aika pysähtyy. Kuva: Ilkka Lappi
Räsymatot, kattohirret ja putkiradio ovat vanhaa maatilaa autenttisimmillaan. Räsymatot, kattohirret ja putkiradio ovat vanhaa maatilaa autenttisimmillaan. Kuva: Ilkka Lappi

Luonto inspiroi sisustajaa

Suomalaisen Työn Liiton Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan luonto inspiroi suomalaisia eniten kodin sisustamisessa. Luonto (38 %) nousi selkeästi ykköseksi, kun suomalaisilta kysyttiin, mitkä asiat inspiroivat heitä kodin sisustamisessa. Neljännestä inspiroi kierrätys ja myös juhlapyhinä noin viidesosa intoutui sisustamaan.

Menoviikko: Surujen säveliä syyskuuhun

Ralf Långbacka on konsertissa lausujana.

Turun filharmoninen orkesteri esittää kahtena iltana 28.–29. syyskuuta Surullinen laulu -konsertin. Konsertissa kuullaan Jean Sibeliuksen Ett ensamt skidspår sekä Henryk Góreckin Sinfonia numero 3: Surullisten laulujen sinfonia . Solistina konsertissa laulaa puolalaissopraano Joanna Kozłowska . Konsertin lausujana toimii Ralf Långbacka ja konsertin johtaa ylikapellimestari Leif Segerstam .

Energiatehokas ensi vuosi

Vuonna 2018 voimaan tulee uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi, joka korostaa rakennusautomaation merkitystä energiatehokkuuden parantamisessa. Suomessa keskeisessä roolissa ovat nollaenergiarakentamista säätelevät asetukset, muistuttaa Suomen LVI-liitto.

Hyönteisruokaa saa pian lautaselle

Argentiinan torakoita, parsaa ja kotisirkkoja. Sämpylässä on sirkkajauhetta.

Hyönteisiä voidaan kasvattaa ja myydä elintarvikkeena sekä tarjoilla hyönteisruokana pian myös Suomessa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira laatii parhaillaan alaa koskevaa ohjeistusta, jolla varmistetaan tuotteiden turvallisuus kuluttajille. Ohjeistuksen valmistuttua niiden tuottajien, jotka haluavat tuottaa hyönteisiä elintarvikkeeksi, tulee rekisteröityä elintarvikealan toimijoiksi.

Turun Uimareiden naiset PM-kisoihin

Turun Uimareiden naisvesipalloilijoiden syksyn päätavoite lähestyy. Uimarit matkaavat lokakuun 6.–8. päivä Kööpenhaminassa pelattaviin seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Menoviikko: Pikku Kakkosen historiaa

Itäsaksalainen Nukkumatti-animaatio oli yli 30 vuotta yksi Pikku Kakkosen vakioelementeistä

Tasavuosia viettävän lastenohjelmien instituution Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlanäyttely on ollut syyskuussa esillä Seikkailupuiston Seikkailutalon Ihmehuoneessa. Viimeinen mahdollinen näyttelyyn tutustumispäivä on 28. syyskuuta.

JetSet
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän     saumaan iskee Aalto Yökerho.  Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa.  Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän saumaan iskee Aalto Yökerho. Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa. Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi…  Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi… Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Urheilu

Turun Uimareiden naiset PM-kisoihin

Turun Uimareiden naisvesipalloilijoiden syksyn päätavoite lähestyy. Uimarit matkaavat lokakuun 6.–8. päivä Kööpenhaminassa pelattaviin seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Åboraakkeli: Menestyksen pelastus?

Hjallis Harkimo.

Lokakuun puolivälissä Turkuhallissa järjestetään e-urheilutapahtuma Grail Quest, jonka taustalla häärii muun muassa Harry ” Hjallis ” Harkimo . Mies kävi promoamassa tapahtumaa tällä viikolla Turussa ja tuli lausuneeksi suuren viisauden.

Jälkipeli: Yleisökato riivaa syksyn lätkämatseja

Mikä on, kun Liigalätkä ei kiinnosta turkulaisia? Syksyllä kiekkoyleisö jää vuodesta toiseen kotiin. Pelkästään runkosarjassa pelataan joukkuetta kohti 60 ottelua. Kukaan ei putoa ja suurin osa joukkueista pääsee pudotuspeleihin. Ei ihme, jos yleisön into hiipuu.

Ilmiö ei ole mitenkään uusi. Syksyisin kauden alettua on totuttu näkemään tyhjyyttä kumisevia jäähalleja. Vaikka lätkä on Suomen suosituin yleisölaji, ovat syyskuun yleisömäärät, ei pelkästään Turussa, vaan myös muuallakin Suomessa huolestuttavan alhaisia.

Otteluanalyysi: TPS varmisti ainakin karsijan paikan

Onni Valakari oli jälleen TPS:n ratkaisupelaajia.

Jalkapallon Ykkösessä on enää kolme kierrosta jäljellä ja jännitys tiivistyy. Yksi asia selvisi jo Kupittaalla perjantaina illalla. TPS löi Jaron 3-0 ja kun KPV kärsi samaan aikaan tappion Oulussa, TPS varmisti paikan sarjan kahden parhaan joukossa eli vähintään karsijan paikka on jo varma.

Ossi Rumpunen palaa Loimun paitaan

Ossi Rumpunen aloittaa kautensa Loimun paidassa.

Raision Loimun viimeisen vuosikymmenen suurin seuralegenda Ossi Rumpunen , 28, avaa kautensa sunnuntaina kasvattajaseuransa tutussa peliasussa. Viime kaudella Saksan Bundesliigan pronssia SWD Powervolleys Dürenin riveissä voittaneen yleispelaajan tähtäin on ollut keväästä asti ulkomaan pelikentillä, mutta viritykset ja neuvottelut eivät ole vielä johtaneet sopimukseen.

Laurikaisen TPS kipuaa ylös askel kerrallaan

– Minulle jatkosopimusta tehdessä oli tärkeää, että seura pystyi vakuuttamaan minut siitä, että seuralla on suunta ja resurssit seuraavan askeleen ottamiseen muutaman raskaan vuoden jälkeen, summasi Mika Laurikainen tällä viikolla jatkosopimuksen taustoja.

TPS:n jalkapallomiehistön päävalmentaja Mika Laurikainen aloitti raitapaitojen valmentamisen jo vuonna 1993 D-junioreiden peräsimessä. 54-vuotias luotsi on ehtinyt valmentaa TPS:n edustusjoukkuetta myös 2001–03 ennen nykyistä pestiään.

Täysosuma
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.