Idyllisiä helmiä kätköissä Nauvon sivuteillä

Margot Wikström rohkaisee ajelemaan Nauvon pikkuteilläkin. Väki ei katso pahalla, jos eksyy jonkun pihaan. Margot Wikström rohkaisee ajelemaan Nauvon pikkuteilläkin. Väki ei katso pahalla, jos eksyy jonkun pihaan. Kuva: Paraisten kaupunki

Saariston rengastie alkaa Kaarinasta ja se päättyy Houtskarin Mossalaan. Matkaa kertyy aika tarkkaan sata kilometriä lossimatkoineen. Nauvon saareen pääsee Paraisten puolelta yhdellä lossimatkalla, Korppooseen kahdella. Saaristoon tutustumaan tulleet turistit huristelevat turhan usein orjallisesti Saariston rengastietä pitkin, eivätkä poikkea pienemmille teille katsastamaan saarten omaleimaista elämää.

– Kannattaa poiketa myös pienemmille teille. Ei se ole niin vaarallista, vaikka päätyisi vahingossa jonkun pihaan. Sivuteiltä voi löytyä vaikka mitä kivoja yllätyksiä, kannattaa varata riittävästi aikaa, nauvolainen puutarhuri Margot Wikström opastaa.

Wikström on pitänyt omaa Tackorkin tilaa Nauvon länsipäässä, mutta nyt tila on myynnissä. Se on tunnettu omista marjoista, vihanneksista ja sekä niiden jatkojalosteista. Tilan parsat ja saskatoon-marjat nousivat suorastaan kulttimaineeseen. Wikström kuitenkin jatkaa Turunmaan alueen lähiruokahankkeen vetäjänä ja hän vinkkaa mielellään, mitä kaikkea alueelta löytyykään.

– Monilla tiloilla on suoramyyntiä ja lähiruokaa löytyy myös paikallisilta toreilta, kaupoista ja ravintoloista. Kaupoissa paikalliset tuotteet on selvästi merkitty, Wikström muistuttaa.

Wikström kertoo, että heti Pikku-Nauvon rannasta saa tuoretta lohta, joka tule Haverön vesiltä. Lossirannasta ajetaan reilut viisi kilometriä ja suunnataan nokka vasemmalle Lillandsvägenille. Ajetaan taas muutama kilometri ja vasemmalta Sandöntien päästä löytyy Lillvikin tila, josta saa muun muassa mansikkaa ja perunaa ja syksymmällä omenaa ja luumua. Sen jälkeen on hyvä suunnistaa kohti Kirjaisin saarta, jonne pääsee perille siltoja pitkin.

– Reitti on todella kaunis, varmasti poikkeamisen arvoinen. Matkan varrella on kauniita kyliä ja perillä odottavat Kirjaisten kyläkauppa ja ravintola Bystrand, Wikström kertoo.

Kirjaisista pyrähtää nopeasti takaisin päätielle ja pian edessä onkin Nauvon keskusta, jonka palvelut ovat yleensä parhaiten tiedossa. Tärppinä kerrottakoon, että Börjes Fiskin tuoretta kalaa saa Nauvon vierasvenesatamasta yleensä klo 10.30 jälkeen.

Varsinainen helmi on Mielisten kiertotie, jonka varrelta löytyy vaikka mitä. Se lähtee heti Nauvon keskustan jälkeen oikealle nimellä Norrstrandintie. Reitin varrelta löytyvät Hvits gårdin angus-karjatila myymälöineen sekä Packaisgårdin, Gammelbondan ja Jälist Västergårdin tilat. Noin kilometri ennen päätietä oikealle jää sitten Tackork. Saaristotiellä ei kannata viipyä sen jälkeen kuin kilometrin verran ja kääntyä sitten vasemmalle Mattnäsiin päin.

– Mattnäsin kylätieltä löytyy vielä kolme tilamyymälää. Tuosta kertyykin jo varsinainen makurundi. Nauvossa on muuten juhannusta edeltävänä lauantaina perinteiset perunafestivaalit, Wikström vielä huikkaa.

Heikki Möttönen

Kuva: Paraisten kaupunki
Kuva: Paraisten kaupunki

Iron Maidenin Dickinson Logomoon

Bruce Dickinson.

Toukokuun lopussa Helsingissä konsertoivan hevilegenda Iron Maidenin solisti Bruce Dickinson saapuu syksyllä uudelleen Suomeen, jolloin mies nähdään yksin spoken word -keikalla. 6. syyskuuta Logomoon saapuva Dickinson kertoo esityksen aikana tarinoita yli 30-vuotisen uran varrelta.

Saarten maastopalot sammutettu Naantalissa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Junnin saaressa Naantalissa paloi maastoa noin 600 neliötä ja Ruotsalaisten saaressa noin sata neliötä.

Tarvasjokelainen motoristi törmäsi kuorma-autoyhdistelmän eturenkaaseen

Moottoripyörä ja kuorma-autoyhdistelmä kolaroivat perjantaina kello 19.55 Karhulantien ja Turuntien risteyksessä Loimaalla. 1960-luvulla syntynyt pomarkkulainen mies kuljetti kuorma-autoyhdistelmää Karhulantietä pitkin Mellilän suuntaan. Tarkoituksena oli kääntyä kulkusuunnassaan vasemmalle Turuntielle Loimaan keskustan suuntaan. Yhdistelmän kuljettaja ei havainnut Mellilän suunnasta tullutta moottoripyörää, kun hän lähti kääntymään Turuntielle.

Naiskuski ajoi Stop-merkin takaa päin kuorma-autoa

Kuorma-auto ja henkilöauto kolaroivat perjantaina kello 13.55 kantatie 41:n ja Yläneentien risteyksessä Oripäässä. Oripääläinen 1980-luvulla syntynyt nainen kuljetti henkilöautoa Yläneentietä pitkin kohti Oripäätä. Nainen tuli risteykseen ja pysähtyi Stop-merkin kohdalle. Nainen ei huomannut Tampereen suunnasta tullutta kuorma-autoa, vaan lähti risteyksestä liikenteeseen niin, että törmäsi kuorma-auton oikeaan etukulmaan.

Kuorma-auto törmäsi traktoriin, kuski puhalsi 2,24 promillea

Kuorma-auto törmäsi kääntymässä olleeseen traktoriin kantatiellä 41 Pöytyällä lauantaina 17.40. Pöytyäläinen 1980–luvulla syntynyt mies kuljetti traktorin ja kylvökoneen Oripään suuntaan. Yhdistelmä oli kääntymässä kulkusuunnassaan vasemmalle peltoliittymään kantatie 762:n kohdalla, kun yhdistelmän perässä tullut kuorma-auto lähti ohittamaan ja törmäsi traktorin renkaaseen ja kylvökoneeseen.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.