Idyllisiä helmiä kätköissä Nauvon sivuteillä

Margot Wikström rohkaisee ajelemaan Nauvon pikkuteilläkin. Väki ei katso pahalla, jos eksyy jonkun pihaan. Margot Wikström rohkaisee ajelemaan Nauvon pikkuteilläkin. Väki ei katso pahalla, jos eksyy jonkun pihaan. Kuva: Paraisten kaupunki

Saariston rengastie alkaa Kaarinasta ja se päättyy Houtskarin Mossalaan. Matkaa kertyy aika tarkkaan sata kilometriä lossimatkoineen. Nauvon saareen pääsee Paraisten puolelta yhdellä lossimatkalla, Korppooseen kahdella. Saaristoon tutustumaan tulleet turistit huristelevat turhan usein orjallisesti Saariston rengastietä pitkin, eivätkä poikkea pienemmille teille katsastamaan saarten omaleimaista elämää.

– Kannattaa poiketa myös pienemmille teille. Ei se ole niin vaarallista, vaikka päätyisi vahingossa jonkun pihaan. Sivuteiltä voi löytyä vaikka mitä kivoja yllätyksiä, kannattaa varata riittävästi aikaa, nauvolainen puutarhuri Margot Wikström opastaa.

Wikström on pitänyt omaa Tackorkin tilaa Nauvon länsipäässä, mutta nyt tila on myynnissä. Se on tunnettu omista marjoista, vihanneksista ja sekä niiden jatkojalosteista. Tilan parsat ja saskatoon-marjat nousivat suorastaan kulttimaineeseen. Wikström kuitenkin jatkaa Turunmaan alueen lähiruokahankkeen vetäjänä ja hän vinkkaa mielellään, mitä kaikkea alueelta löytyykään.

– Monilla tiloilla on suoramyyntiä ja lähiruokaa löytyy myös paikallisilta toreilta, kaupoista ja ravintoloista. Kaupoissa paikalliset tuotteet on selvästi merkitty, Wikström muistuttaa.

Wikström kertoo, että heti Pikku-Nauvon rannasta saa tuoretta lohta, joka tule Haverön vesiltä. Lossirannasta ajetaan reilut viisi kilometriä ja suunnataan nokka vasemmalle Lillandsvägenille. Ajetaan taas muutama kilometri ja vasemmalta Sandöntien päästä löytyy Lillvikin tila, josta saa muun muassa mansikkaa ja perunaa ja syksymmällä omenaa ja luumua. Sen jälkeen on hyvä suunnistaa kohti Kirjaisin saarta, jonne pääsee perille siltoja pitkin.

– Reitti on todella kaunis, varmasti poikkeamisen arvoinen. Matkan varrella on kauniita kyliä ja perillä odottavat Kirjaisten kyläkauppa ja ravintola Bystrand, Wikström kertoo.

Kirjaisista pyrähtää nopeasti takaisin päätielle ja pian edessä onkin Nauvon keskusta, jonka palvelut ovat yleensä parhaiten tiedossa. Tärppinä kerrottakoon, että Börjes Fiskin tuoretta kalaa saa Nauvon vierasvenesatamasta yleensä klo 10.30 jälkeen.

Varsinainen helmi on Mielisten kiertotie, jonka varrelta löytyy vaikka mitä. Se lähtee heti Nauvon keskustan jälkeen oikealle nimellä Norrstrandintie. Reitin varrelta löytyvät Hvits gårdin angus-karjatila myymälöineen sekä Packaisgårdin, Gammelbondan ja Jälist Västergårdin tilat. Noin kilometri ennen päätietä oikealle jää sitten Tackork. Saaristotiellä ei kannata viipyä sen jälkeen kuin kilometrin verran ja kääntyä sitten vasemmalle Mattnäsiin päin.

– Mattnäsin kylätieltä löytyy vielä kolme tilamyymälää. Tuosta kertyykin jo varsinainen makurundi. Nauvossa on muuten juhannusta edeltävänä lauantaina perinteiset perunafestivaalit, Wikström vielä huikkaa.

Heikki Möttönen

Kuva: Paraisten kaupunki
Kuva: Paraisten kaupunki

Aurajoesta löydetty kadonneelle Salervolle kuulunut kenkä

Poliisi jatkoi Juuso-Petteri Salervon etsintää Aurajoella lauantaina. Käytössä on ollut kaksi ruumiskoiraa sekä kauko-ohjattava ilma-alus. Poliisilla on videotallenteeseen perustuva varma havainto Salervosta katoamisiltana kello 4.21 Pakkarinkadulta kävelemässä Aurajoen suuntaan. Aurajoesta on löydetty Salervolle kuulunut kenkä.

Suomalainen haluaa tutun kahvipakkauksen

Suomalainen etsii kaupasta tuttua kahvimerkkiä ja vaihtaa kauppaa, ellei sitä löydy.

Suomalaiset ostavat mielellään tuttua kahvia. Maku on yksi tärkeimmistä kahvinoston kriteereistä, eivätkä suomalaiset tunnu haluavan ottaa riskiä ostamalla tuntematonta kahvipakkausta. Valtaosa haluaa maistaa uutta tuotetta ennen sen ostamista. Tiedot ilmenevät KantarTNS:n Nestlélle tekemästä selvityksestä, johon vastasi 505 suomalaista.

Ala-Nissilä: Tulomaltin pidettävä myös hyvätuloisilla johtajilla

Kansanedustaja ja keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä arvioi, että työmarkkinoilla on päästy sopimisessa liikkeelle. Hän muistuttaa, että tulomaltin täytyy pitää myös hyvätuloisimmalla johtajilla, jotta päästäisiin Suomen mallin mukaiseen ratkaisuun.

Menoviikko: Sauli Niinistö luennoi Turussa

Sauli Niinistön jälkeen Presidentinvaalit-luentoja on jäljellä vielä kaksi.

Kaikille avoimet eduskuntatutkimuksen keskuksen Presidentinvaalit-luentosarja jatkuu Turun yliopistolla tiistaina 22. marraskuuta kello 12.15. Tuolloin luentovuorossa presidentinvaaliehdokkaista on tasavallan presidentti Sauli Niinistö .

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Ympäristöosastolla avoimet ovet Paraisilla ja Korppoossa

Rakennusvalvonta-, kaavoitus-, ympäristönsuojelu- ja mittausyksikkö järjestävät avoimet ovet Paraisten kaupungintalon ala-aulassa Rantatiellä ja Saaristokonttorissa Korppoossa Kauppamiehentiellä torstaina 30. marraskuuta kello 14–17.

Kaupunki
Urheilu

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!