Idyllisiä helmiä kätköissä Nauvon sivuteillä

Margot Wikström rohkaisee ajelemaan Nauvon pikkuteilläkin. Väki ei katso pahalla, jos eksyy jonkun pihaan. Margot Wikström rohkaisee ajelemaan Nauvon pikkuteilläkin. Väki ei katso pahalla, jos eksyy jonkun pihaan. Kuva: Paraisten kaupunki

Saariston rengastie alkaa Kaarinasta ja se päättyy Houtskarin Mossalaan. Matkaa kertyy aika tarkkaan sata kilometriä lossimatkoineen. Nauvon saareen pääsee Paraisten puolelta yhdellä lossimatkalla, Korppooseen kahdella. Saaristoon tutustumaan tulleet turistit huristelevat turhan usein orjallisesti Saariston rengastietä pitkin, eivätkä poikkea pienemmille teille katsastamaan saarten omaleimaista elämää.

– Kannattaa poiketa myös pienemmille teille. Ei se ole niin vaarallista, vaikka päätyisi vahingossa jonkun pihaan. Sivuteiltä voi löytyä vaikka mitä kivoja yllätyksiä, kannattaa varata riittävästi aikaa, nauvolainen puutarhuri Margot Wikström opastaa.

Wikström on pitänyt omaa Tackorkin tilaa Nauvon länsipäässä, mutta nyt tila on myynnissä. Se on tunnettu omista marjoista, vihanneksista ja sekä niiden jatkojalosteista. Tilan parsat ja saskatoon-marjat nousivat suorastaan kulttimaineeseen. Wikström kuitenkin jatkaa Turunmaan alueen lähiruokahankkeen vetäjänä ja hän vinkkaa mielellään, mitä kaikkea alueelta löytyykään.

– Monilla tiloilla on suoramyyntiä ja lähiruokaa löytyy myös paikallisilta toreilta, kaupoista ja ravintoloista. Kaupoissa paikalliset tuotteet on selvästi merkitty, Wikström muistuttaa.

Wikström kertoo, että heti Pikku-Nauvon rannasta saa tuoretta lohta, joka tule Haverön vesiltä. Lossirannasta ajetaan reilut viisi kilometriä ja suunnataan nokka vasemmalle Lillandsvägenille. Ajetaan taas muutama kilometri ja vasemmalta Sandöntien päästä löytyy Lillvikin tila, josta saa muun muassa mansikkaa ja perunaa ja syksymmällä omenaa ja luumua. Sen jälkeen on hyvä suunnistaa kohti Kirjaisin saarta, jonne pääsee perille siltoja pitkin.

– Reitti on todella kaunis, varmasti poikkeamisen arvoinen. Matkan varrella on kauniita kyliä ja perillä odottavat Kirjaisten kyläkauppa ja ravintola Bystrand, Wikström kertoo.

Kirjaisista pyrähtää nopeasti takaisin päätielle ja pian edessä onkin Nauvon keskusta, jonka palvelut ovat yleensä parhaiten tiedossa. Tärppinä kerrottakoon, että Börjes Fiskin tuoretta kalaa saa Nauvon vierasvenesatamasta yleensä klo 10.30 jälkeen.

Varsinainen helmi on Mielisten kiertotie, jonka varrelta löytyy vaikka mitä. Se lähtee heti Nauvon keskustan jälkeen oikealle nimellä Norrstrandintie. Reitin varrelta löytyvät Hvits gårdin angus-karjatila myymälöineen sekä Packaisgårdin, Gammelbondan ja Jälist Västergårdin tilat. Noin kilometri ennen päätietä oikealle jää sitten Tackork. Saaristotiellä ei kannata viipyä sen jälkeen kuin kilometrin verran ja kääntyä sitten vasemmalle Mattnäsiin päin.

– Mattnäsin kylätieltä löytyy vielä kolme tilamyymälää. Tuosta kertyykin jo varsinainen makurundi. Nauvossa on muuten juhannusta edeltävänä lauantaina perinteiset perunafestivaalit, Wikström vielä huikkaa.

Heikki Möttönen

Kuva: Paraisten kaupunki
Kuva: Paraisten kaupunki

Finnlines liikennöi Turusta pidennetyillä laivoilla

Lauantaina 27. tammikuuta saapuvan MS Finnwave-aluksen myötä Turun sataman linjaliikenteessä siirrytään Finnlinesin osalta pidennettyihin laivoihin. Linjalla Finnwave-aluksen parina Turun linjalla liikennöivä MS Finntide on liikennöinyt pidennettynä jo viime vuoden lopulta lähtien. MS Finntide kävi ensimmäistä kertaa pidennyksen jälkeen Länsisatamassa joulukuun alkupuolella. Samassa yhteydessä Finnlinesin Turun liikenne siirtyi Pansiosta Länsisatamaan.

Ströömi virtaa vielä kerran Kakskerran kirkossa

Vuonna 2016 ensimmäistä kertaa järjestetty Kustavin pimeintä syysaikaa elävöittävä kulttuuritapahtuma Mörk Ö poiki vierailuesityksen turkulaisille. Kustavilaisen Pieniä kiviä-ryhmän Ströömi virtaa -runo- ja musiikkiesitys kuullaan Kakskerran kirkossa sunnuntaina 28. tammikuuta kello 15.

Lääkärit kaipaavat lisää keinoja tupakoinnin lopettamisen tukeen

Jo alle viisikymppisillä suomalaistupakoijilla nähdään varoitusmerkkejä vakavista sydän- ja verisuonitapahtumista. Lääkärin antama lopettamistuki on kustannusvaikuttava keino ehkäistä vakavien terveysriskien realisoitumista, mutta suomalaiset lääkärit kokevat, että aikapula ja puutteelliset hoitoketjut estävät heitä tarjoamasta riittävää tukea.

Mielipide: Ulkopolitiikka ratkaisee

Kansanedustajina meillä kaikilla on ollut mahdollisuus tehdä yhteistyötä kokeneen ja asiantuntevan presidenttiehdokas Matti Vanhasen kanssa vuosien ajan.

Mistä toi on? -sarjakuvanäyttely Turun Sarjakuvakaupalla

Turun Sarjakuvakaupan ja Turun Sarjakuvakerhon helmikuun ensimmäisenä näyttelynä nähdään sarjakuvatekijöiden Lappi & Lappi Mistä toi on? -strippioriginaaleja sekä otteita Mistä toi on? -sarjakuvanovelleista. Mistä toi on? on turkulaisen avioparin Katariina Lapin ja Ilkka Lapin käsikirjoittama ja piirtämä sarjakuva. Sarjakuvan käsikirjoittaminen hoituu yhteistyössä, mutta se lahjakkaampi (eli vaimo) piirtää.

Tomas Hradecky pitkälle sairaslomalle

 Tomas Hradecky.

Alkuviikosta FC TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen tehnyt Tomas Hradecky loukkasi torstaina ikävällä tavalla joukkueharjoituksissa jalkansa.

Kaupunki
Kulttuuri

Haku Konstrundan-tapahtumaan alkaa

Kuukauden ajan lähes 300 taiteilijaa, taidekäsityöläistä ja muotoilijaa hakee osallistujaksi Konstrundan-tapahtumaan. Hakuaika alkaa sunnuntaina 21. tammikuuta ja päättyy 22. helmikuuta. Eri aloja edustava nelihenkinen jury arvioi hakemukset. Jury kiinnittää huomiota visuaaliseen materiaaliin, ansioluetteloon, koulutukseen, jäsenyyteen killoissa ja yhdistyksissä sekä osallistujan kykyyn uusiutua mikäli on osallistunut Konstrundaniin aikaisemmin.
Urheilu

Tomas Hradecky pitkälle sairaslomalle

 Tomas Hradecky.

Alkuviikosta FC TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen tehnyt Tomas Hradecky loukkasi torstaina ikävällä tavalla joukkueharjoituksissa jalkansa.

Suomen Voimalajiliiton vahvin mies ja vahvin nainen SM-kilpailut Turussa elokuussa

Suomen Voimalajiliitto ja Turun Messukeskus Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen vuosien 2018 ja 2019 Hevay Events SM-kilpailujen (SVLL vahvin mies/nainen SM) järjestämisestä Turun Messukeskuksessa. Tämän vuoden kilpailu on lauantaina 18. elokuuta. Sen oheisohjelma julkaistaan helmikuun aikana.

Inter sopimukseen Ivan Sesarin ja Joona Järvistön kanssa

Ivan Sesar ja Joona Järvistö.

Perjantaina alkavaan Suomen Cupiin valmistautuva Inter on solminut sopimukset kahden pelaajan kanssa. Viimeksi Romanian pääsarjan Juventus Bukarestissa pelannut bosnialainen Ivan Sesar on tehnyt 1+1 -vuotisen sopimuksen ja Kaarinan Pojista siirtyvä Joona Järvistö yksivuotisen sopimuksen Interin kanssa.

Ria Öling suuntaa Tanskaan

Ria Öling.

TPS:n naisten jalkapallon edustus joutuu tulemaan ensi kaudella toimeen ilman Ria Ölingiä . 23-vuotiaan Ölingin ura jatkuu ensi kaudella Tanskassa Bröndby IF:n riveissä.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.