Kuinka käy leideiltä reivaaminen?

Maarit Suomen mukaan naiset uskaltavat paremmin näyttää purjehduskykynsä kun miehet jäävät rannalle. Maarit Suomen mukaan naiset uskaltavat paremmin näyttää purjehduskykynsä kun miehet jäävät rannalle. Kuva: Henriikka Fingerborg

Naispurjehtijat kouluttautuvat hyvällä porukkahengellä

Miten teillä voi olla aina noin hauskaa? Kyseli eräs mies laiturilla, kun kikatus ja iloinen puheensorina oli jatkunut jo kolmatta päivää. Miespuolisia neuvojia, ihmettelijöitä ja auttajia satamissa riittäisi, kun satamaan lipuu veneellinen naisia. Mutta nämä naiset eivät juurikaan apuja tarvitse, sillä kaikki hoituu omin kätösin. Naisten oma pursiseura on perustettu, jotta naiset löytäisivät purjehduksen ilon.

Naispurjehtijat – Sailing Ladies Finland on Suomen nopeimmin kasvava pursiseura. Tarkoituksena on herättää, ylläpitää sekä tukea naisten veneily- sekä purjehdusharrastusta. Naispurjehtijat vaalivat hyviä merimiestapoja ja edistävät niiden leviämistä. Toiminnalla kehitetään merimies- ja veneilytaitoja, tuetaan saariston ja muiden vesistöjen luonnon ja kulttuurin säilymistä ja vahvistetaan jäsenistön yhteishenkeä.

Turun alueen kouluttaja Maarit Suomi kertoo, että naispurjehtijat toimivat valtakunnallisesti ja tarjoavat jäsenille koulutuksia, jäsenpurjehdusta, tapahtumia sekä verkostoitumista.

– Jäsenistömme ikähaarukka on 19–76 vuotta. Toiminta on vilkasta ja kattavaa, pyrimme toteuttamaan naisille suunnattua navigointi-, veneily- ja purjehduskoulutusta sekä kaikenlaisia erikoiskursseja sähköisistä navigointivälineistä VHF- ja tutkanavigointiin. Näiden lisäksi ympärivuotinen toimintamme pitää sisällään retkiä, yhteispurjehduksia, jäsentapaamisia, seminaareja, ulkomaanreissuja, kilpailumatkoja vaikka mitä muuta kivaa, Suomi luettelee.

Naispurjehtijat järjestävät venetapaamisia kesäisin eri satamissa ja kouluttautuvat porukalla. Tällä viikolla naispurjehtijoita lähti monta veneellistä Kroatiaan ja syksyllä odottaa reissu Montenegroon.

Naispurjehtijoista löytyy taitotasoa moneen veneeseen. Monet ovat kilpailleet, jotkut purjehtivat miehensä kanssa. Joillekin on jäänyt vene miehen poismenon jälkeen, tai yksinkertaisesti haluaa oppia purjehtimaan itse. Suomi miettii, että naisten peruspurjehdustaidot ovat purjehtivien perheiden turvallisuuden kannalta tärkeä asia. Usein perheessä kipparina toimii mies ja nainen vetäytyy taka-alalle, vaikka olisi kokeneempikin purjehtija.

– Pursiseurassa keskeistä on mahdollisuus oppia purjehtimaan ja ottamaan vastuuta purjeveneessä. Monihan meistä on purjehtinut jo vuosia, mutta kaipaa vielä rohkaisua toimiakseen kipparina. Joku toinen taas tulee mukaan voidakseen olla hyödyksi gastina. Naisporukassa uskallamme näyttää todelliset kykymme, eikä kokkausvuorokaan lankea aina vain sille yhdelle. Ja sitäpaitsi meillä on ihan älyttömän hauskaa!

Henriikka Fingerborg

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.