Kuinka käy leideiltä reivaaminen?

Maarit Suomen mukaan naiset uskaltavat paremmin näyttää purjehduskykynsä kun miehet jäävät rannalle. Maarit Suomen mukaan naiset uskaltavat paremmin näyttää purjehduskykynsä kun miehet jäävät rannalle. Kuva: Henriikka Fingerborg

Naispurjehtijat kouluttautuvat hyvällä porukkahengellä

Miten teillä voi olla aina noin hauskaa? Kyseli eräs mies laiturilla, kun kikatus ja iloinen puheensorina oli jatkunut jo kolmatta päivää. Miespuolisia neuvojia, ihmettelijöitä ja auttajia satamissa riittäisi, kun satamaan lipuu veneellinen naisia. Mutta nämä naiset eivät juurikaan apuja tarvitse, sillä kaikki hoituu omin kätösin. Naisten oma pursiseura on perustettu, jotta naiset löytäisivät purjehduksen ilon.

Naispurjehtijat – Sailing Ladies Finland on Suomen nopeimmin kasvava pursiseura. Tarkoituksena on herättää, ylläpitää sekä tukea naisten veneily- sekä purjehdusharrastusta. Naispurjehtijat vaalivat hyviä merimiestapoja ja edistävät niiden leviämistä. Toiminnalla kehitetään merimies- ja veneilytaitoja, tuetaan saariston ja muiden vesistöjen luonnon ja kulttuurin säilymistä ja vahvistetaan jäsenistön yhteishenkeä.

Turun alueen kouluttaja Maarit Suomi kertoo, että naispurjehtijat toimivat valtakunnallisesti ja tarjoavat jäsenille koulutuksia, jäsenpurjehdusta, tapahtumia sekä verkostoitumista.

– Jäsenistömme ikähaarukka on 19–76 vuotta. Toiminta on vilkasta ja kattavaa, pyrimme toteuttamaan naisille suunnattua navigointi-, veneily- ja purjehduskoulutusta sekä kaikenlaisia erikoiskursseja sähköisistä navigointivälineistä VHF- ja tutkanavigointiin. Näiden lisäksi ympärivuotinen toimintamme pitää sisällään retkiä, yhteispurjehduksia, jäsentapaamisia, seminaareja, ulkomaanreissuja, kilpailumatkoja vaikka mitä muuta kivaa, Suomi luettelee.

Naispurjehtijat järjestävät venetapaamisia kesäisin eri satamissa ja kouluttautuvat porukalla. Tällä viikolla naispurjehtijoita lähti monta veneellistä Kroatiaan ja syksyllä odottaa reissu Montenegroon.

Naispurjehtijoista löytyy taitotasoa moneen veneeseen. Monet ovat kilpailleet, jotkut purjehtivat miehensä kanssa. Joillekin on jäänyt vene miehen poismenon jälkeen, tai yksinkertaisesti haluaa oppia purjehtimaan itse. Suomi miettii, että naisten peruspurjehdustaidot ovat purjehtivien perheiden turvallisuuden kannalta tärkeä asia. Usein perheessä kipparina toimii mies ja nainen vetäytyy taka-alalle, vaikka olisi kokeneempikin purjehtija.

– Pursiseurassa keskeistä on mahdollisuus oppia purjehtimaan ja ottamaan vastuuta purjeveneessä. Monihan meistä on purjehtinut jo vuosia, mutta kaipaa vielä rohkaisua toimiakseen kipparina. Joku toinen taas tulee mukaan voidakseen olla hyödyksi gastina. Naisporukassa uskallamme näyttää todelliset kykymme, eikä kokkausvuorokaan lankea aina vain sille yhdelle. Ja sitäpaitsi meillä on ihan älyttömän hauskaa!

Henriikka Fingerborg

Vinkkejä ruoan säästöön

Matsmart antaa vinkkejä ruokahävikin ehkäisemiseksi. Viimeisen käyttöpäivän ohittaneiden tuotteiden käyttäminen voi olla haitallista, kun taas parasta ennen -merkintä viittaa valmistajan lupaukseen siitä, että tuote säilyttää samat ominaisuudet kuin pakkaushetkellä. Katso, haista ja maista ennen kuin heität ruoan pois.

Kolme uutta professoria luennoi Turun yliopistossa

Turun yliopiston uudet professorit Louic Clerc , Jaakko Rinne ja Kari Auranen pitävät professoriluentonsa Turun yliopiston Publicum-rakennuksessa keskiviikkona 27. syyskuuta kello 18. Jokainen pitää 15 minuutin yleistajuisen luennon omasta alastaan. Tilaisuus on kaikille avoin.

TIP-Fest avaa taas ovet nukketeatterin maagiseen maailmaan

TIP-Fest järjestetään jälleen marraskuussa.

Paperinen tohtori Freud, maalauksellisia maailmoja, esinemanipulaatiota, sielukkaita ja uteliaita sankareita, varjoteatteria, peukalonpään kokoisia vaeltajia, ristiinpukeutujia ja mystisiä tarinoita. Kahdeksatta kertaa järjestettävä Nukketeatterijuhla TIP-Fest nostaa jalustalle turkulaisen nukketeatterin ja sen tekijät.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin touko–heinäkuussa 10,4 miljoonalle kuutiometrille. Myönnetty kuutiomäärä oli 11,7 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Muutosprosenttiin vaikutti teollisuus- ja varastorakennusten sekä julkisten palvelurakennusten vähäiset kuutiomäärät vuodentakaiseen verrattuna. Asuinrakentamisen kuutiomäärä oli edelleen kasvussa.

Vesibussiliikenne Ruissaloon halutaan vakinaistaa

Vesibussiliikenne Ruissaloon halutaan vakinaiseksi.

Seudullinen joukkoliikennelautakunta esittää kaupunginhallitukselle vakituisen vesibussiliikenteen perustamista Aurajoesta Ruissaloon ja mahdollisesti myös Hirvensaloon.

Ammattitaitomaajoukkueen nuoret ottavat loppukirin kohti MM-kilpailua

Lokakuun puolivälissä järjestetään Abu Dhabissa nuorten ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills. Suomesta kilpailuun osallistuu 27 oman ammattinsa nuorta huippuosaajaa. Joukkue tapasi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) lähettämistilaisuudessa Säätytalossa.

JetSet
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän     saumaan iskee Aalto Yökerho.  Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa.  Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän saumaan iskee Aalto Yökerho. Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa. Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi…  Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi… Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Kaupunki
Kaupunki

Koulujen ylijäämäruokaa jaetaan vähävaraisille lapsiperheille Turussa

Arkea Oy lahjoittaa maanantaista 9. lokakuuta alkaen koululounailta yli jäänyttä ruokaa vähävaraisille lapsiperheille Turussa. Ruuan jakaminen toteutetaan yhteistyössä valtakunnallisen hyväntekeväisyysjärjestö Hope ry:n kanssa. Hope ry valitsee asiakasperheet ja koordinoi avustustoimintaa. Hope ry:n nimeämät perheet saavat noutaa ylijäämäruokaa oman alueensa koulusta koulun ruokailuajan päätyttyä. Ruoka jaetaan perheille vastikkeetta.
Kulttuuri

Kirjahyrrän Lastenkirjallisuus festivaali marraskuussa Naantalissa

Kolmatta, ja nyt ensimmäistä kertaa marraskuussa järjestettävä lastenkirjallisuusfestivaali Kirjahyrrä pyörii Naantalissa 9.-11. marraskuuta. Festivaali tarjoaa kattauksen lastenkirjallisuuteen liittyviä esityksiä, työpajoja, kirjailijavierailuja, sekä paljon muuta ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Tapahtuman järjestää Naantalin Kirjahyrrä ry, ja sen suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio .
Urheilu

Otteluanalyysi: TPS varmisti ainakin karsijan paikan

Onni Valakari oli jälleen TPS:n ratkaisupelaajia.

Jalkapallon Ykkösessä on enää kolme kierrosta jäljellä ja jännitys tiivistyy. Yksi asia selvisi jo Kupittaalla perjantaina illalla. TPS löi Jaron 3-0 ja kun KPV kärsi samaan aikaan tappion Oulussa, TPS varmisti paikan sarjan kahden parhaan joukossa eli vähintään karsijan paikka on jo varma.

Ossi Rumpunen palaa Loimun paitaan

Ossi Rumpunen aloittaa kautensa Loimun paidassa.

Raision Loimun viimeisen vuosikymmenen suurin seuralegenda Ossi Rumpunen , 28, avaa kautensa sunnuntaina kasvattajaseuransa tutussa peliasussa. Viime kaudella Saksan Bundesliigan pronssia SWD Powervolleys Dürenin riveissä voittaneen yleispelaajan tähtäin on ollut keväästä asti ulkomaan pelikentillä, mutta viritykset ja neuvottelut eivät ole vielä johtaneet sopimukseen.

Laurikaisen TPS kipuaa ylös askel kerrallaan

– Minulle jatkosopimusta tehdessä oli tärkeää, että seura pystyi vakuuttamaan minut siitä, että seuralla on suunta ja resurssit seuraavan askeleen ottamiseen muutaman raskaan vuoden jälkeen, summasi Mika Laurikainen tällä viikolla jatkosopimuksen taustoja.

TPS:n jalkapallomiehistön päävalmentaja Mika Laurikainen aloitti raitapaitojen valmentamisen jo vuonna 1993 D-junioreiden peräsimessä. 54-vuotias luotsi on ehtinyt valmentaa TPS:n edustusjoukkuetta myös 2001–03 ennen nykyistä pestiään.

Puukkokatsomo: Futispääkaupungin paluu

Mauro Severino.

Vielä ei olla palattu muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin Turku saattoi syystä röyhistää rintaa Suomen jalkapalloilullisena pääkaupunkina. Oikeaan suuntaan on kuitenkin menty. Muutaman vuoden päästä saatetaan hyvinkin olla tilanteessa, jossa sekä TPS että Inter jälleen taistelevat Veikkausliigan kärkisijoista. Molemmissa seuroissa on tehty oikeaan suuntaan vieviä liikkeitä.

TPS etsii uusia tulovirtoja Jarmo Kähkösen johdolla

Jarmo Kähkösen vastuualueet TPS:ssa liittyvät puhtaasti talouteen. – Onneksi seurassa on niin paljon ammattitaitoa urheilupuolella, että urheilullisesta menestyksestä minun ei tarvitse murehtia yhtään, Kähkönen toteaa.

Pari viikkoa sitten TPS-leiristä kuului uutisia, kun FC TPS:n miesten edustusjoukkueesta vastaavan taustayhtiön FC TPS Turku Oy:n toimitusjohtajaksi astui Jarmo Kähkönen . Liike-elämästä ja IT-maailmasta kannuksensa keränneen Kähkösen vastuulla on ennen kaikkea talouteen liittyvät kysymykset.

Suomen Cup tervetullut lisä kiekkokauteen

Tuto saa Suomen Cupin finaalissa mielenkiintoisen haasteen SaPKosta. Viime kaudella SaPKo ja Tuto miehittivät runkosarjassa kaksi ensimmäistä sijaa.
Tuto saa Suomen Cupin finaalissa mielenkiintoisen haasteen SaPKosta. Viime kaudella SaPKo ja Tuto miehittivät runkosarjassa kaksi ensimmäistä sijaa.

Tänä syksynä yli 40 vuoden tauon jälkeen henkiin herätetty jääkiekon Suomen Cup on tuonut ainakin Tuton pukukoppiin ylimääräistä sähköä verrattuna tavallisiin syksyisiin harjoituspeleihin.

Täysosuma
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.