Pääkirjoitus: Sote-juna vauhdissa ilman lakejakin

Sote-juna kulkee, vaikka haukku on kova. Maakuntauudistuksen seutukuntakiertue käynnistyi tiistaina Turusta. Valmistelijat kertoivat siitä, missä muutostyössä mennään tällä hetkellä.

Varsinais-Suomea moitittiin vielä syksyllä työn verkkaisesta käynnistymisestä, mutta tahti on nyt toinen. Uudistusta valmistelemassa on jo 54 virkamiestä – 20 täyspäiväistä ja 34 osa-aikaista. Organisaatio kasvanee 60–70 henkilöön niin, että henkilötyövuosia on käytössä 40. Esivalmisteluvaiheen rahoitus on kunnossa.

Isot kaupungit ovat olleet kriittisiä uudistukselle, etenkin Helsinki, mutta muiden joukossa myös Turku. Henki on silti pragmaattinen. Muutos on näillä näkymin tulossa ja siihen on valmistauduttava huolella, jotta kansalaisten turvallisuus ei vaarannu.

Mitä nyt tehdään? Nykytilan selvittely on tehty ja on siirrytty valmistelemaan sitä, mitä tuleman pitää. Työn alla ovat muun muassa tietojärjestelmät ja henkilöstön siirto. Kunnilta siirtyy maakunnille noin 300 järjestelmää. Kunnista siirtyy maakuntaan töihin yli 20 000 työntekijää pelkästään Varsinais-Suomessa. Esityksiä palveluverkosta valmistellaan niin, että niitä voidaan julkistaa viimeistään syksyllä. Niin sanotut kasvupalvelut ovat iso muutoksen kohde.

Lakipaketit ovat eduskunnan käsittelyssä. Kysymysmerkkejä on yhä. Pitääkö maakunnan oma sote-tuotanto yhtiöittää vai voiko se toimia liikelaitoksena? Vastausta ei ole ennen kuin lait on hyväksytty. Yhtiöt ovat pohdinnassa myös Varsinais-Suomessa. Henkilöstöä kiinnostanee missä he ovat töissä.

Lakeja kuitenkin odotellaan jo. On asioita, joita ei edes kannata valmistella ennen kuin lait ovat voimassa. Tukipalveluiden tuottaminen on yksi tällaisista asioista.

Väliaikainen toimielin, joka koostuu virkamiehistä, kutsutaan koolle, kun lait ovat voimassa. Virkamiesvetoisesti ei kuitenkaan voida tehdä kovin isoja muutoksia. Tarvitaan mandaatti kansalaisilta. Se saadaan maakuntavaaleissa, joissa valitaan maakuntavaltuustot.

Lasse Virtanen

Viron ykköskuorot Turun tuomiokirkossa perjantaina

Viron satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Turun tuomiokirkossa voi kuulla kuorokonsertin perjantaina klo 17. Tuomiokirkossa konsertoi perjantaina 27. huhtikuuta kello 17 peräti 170 laulajaa seitsemästä virolaisesta huippukuorosta.

Sairaanhoitajan muistot avaavat näkökulman jääkäriliikkeeseen, Lotta Svärd -järjestöön ja suomalaiseen SS-pataljoonaan

Elina Virtanen.

Turun yliopistossa väittelevä Elina Virtanen tarkastelee tutkimuksessaan jääkärien sairaanhoitajana toimineen Ruth Munckin (1886–1976) muistoja ja tulkintoja elämänsä kulusta. Henkilöhistoriallisten muistojen kautta Virtanen käsittelee yksilön historiallisen muistin rakentumista ja Suomen historiakulttuurisia muutoksia 1920-luvulta 1970-luvulle.

Ulkovalaistusta saneerataan Iso-Heikkilässä ja Raunistulassa

Iso-Heikkilän ja Raunistulan kaupunginosissa aloitetaan ulkovalaistuksen saneeraustyöt. Uusi valaistus toteutetaan led-tekniikalla, ja tehokkaamman valaistustekniikan ansiosta valaisinpylväiden määrä vähenee. Saneeraustyö alkaa Iso-Heikkilästä viikolla 17.

Uusi Mein Schiff 1 pursuaa luksusta, kannella muun muassa urheiluhalli ja 400 metrin juoksurata

Meyer Turku luovutti tänään uuden lippulaivan saksalaiselle TUI Cruisesille. 315-metrinen uusi Mein Schiff 1 on kehitetty uudelleen suunnittelemalla erittäin hyvin menestyneestä, Turussa rakennetusta Mein Schiff –sarjasta. Uusi Mein Schiff 1 on jo viides Turussa rakennettu TUI Cruisesin alus. Laivasarjaan on tehty jokaisen laivan kohdalla parannuksia perustuen matkustajilta saatuun palautteeseen

Kolmen naisen myymälävarasporukka jäi kiinni rysän päältä Martissa

Kolmen naisen seurue varasti tavaraa Martin kaupunginosan Salesta eilen tiistaina kello 15.40. Naiset kätkivät tavaraa yhden naisen hameen alle ja toisen naisen kassiin. Naiset poistuivat kaupasta maksamatta piilottamiaan tavaroita. Paikalle hälytettiin poliisipartio.

Urheilu

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Turun Uimarit hakee finaalipaikkaa

Turun Uimarit taistelee finaalipaikasta.

Vapun alla pelataan naisten vesipallon välierät. Runkosarjan voittanut Turun Uimarit kohtaa välierissä Kuhat Helsingistä. Finaalipaikka ratkeaa paras kolmesta -periaatteella.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.