Pääkirjoitus: Politiikan karkkikauppa

Politiikka on mahdollisuuksien taidetta. Näin tavataan sanoa. Mitä se tarkoittaa? Kyse ei aina ole siitä, mitä esitetään, eikä edes siitä, kuka esittää, vaan yhtä paljon siitä, miten asia esitetään, missä yhteydessä ja kenelle. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Kansanedustajan, valtuutetun tai muun luottamushenkilön on yleensä ensimmäiseksi kyettävä vakuuttamaan samanmieliset, oma ryhmä, vasta jälkeen sen jälkeen muut. Ilman tätä kykyä ei ole mahdollisuutta edistää omia ideoita tai saada esityksiä eteenpäin. Poliittisen voiman ohella tarvitaan poliittista taitoa, vakuuttamisen kykyä.

Tätä mitataan nyt turkulaisissa valtuustoryhmissä. Onko kykyä vai ei? Vasemmistoliiton ryhmässä pohditaan strategiaa. Riittääkö se, että tehdään omasta mielestä hyviä esityksiä ja aloitteita vai pitäisikö niitä saada myös hyväksytyksi?

Kun Turku-sopimusta, ryhmien välistä sopimusta, ei ole, etsitään uutta tapaa tehdä politiikkaa. Enemmistöt vaihtelevat. Vihreillä on pelin paikka, vaikka vihreät valtuutetut kammoksuvat sanontaa. Vihreät kykenee, niin halutessaan, tekemään yhteistyötä eri suuntiin ja edistämään omia tavoitteitaan. Silti myös vihreissä on ollut halua etsiä raamisopimusta. Kannattajajoukkojen odotukset ovat kovat, osin jopa epärealistiset. Sopimus määrittelisi perälaudan, johon kärkipoliitikot voisivat nojata tiukan paikan tullen. Sellaista ei kuitenkaan, ainakaan vielä, ole olemassa.

Sopimuksettomuus närästää silti eniten kokoomuksen ja demarien konkariosastoa. Aiemmin sai parilla puhelinsoitolla Turku-laivan kääntymään. Nyt se ei enää onnistu, keneltäkään. Tarvitaan enemmän suostuttelua ja parempaa perustelua ja kaikkinensa kovempaa työtä, jotta esitykset etenevät.

Hyvää on se, että politiikka on näkyvämpää ja avoimempaa. Huonoa on se, että ilman sovittua raamia päätöksenteko uhkaa muuttua karkkikaupaksi, josta jokainen hakee vain itselleen mieluista. Ikävät päätökset saattavat jäädä tekemättä, ellei yhteisymmärrystä tarpeesta ole.

Lasse Virtanen

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.