Mielipide: Linnankadusta kävelykatu kesäksi

Kirjoittajat muuttaisivat Linnankadun kesällä kävelykaduksi Vähätorin ja Aurakadun välillä. Kirjoittajat muuttaisivat Linnankadun kesällä kävelykaduksi Vähätorin ja Aurakadun välillä. Kuva: Jari Laurikko

Turku on viime vuosina niittänyt mainetta viihtyisänä kesäkaupunkina. Lukuisat laadukkaat ravintolat ja kahvilat sekä ainutlaatuinen Aurajoen ranta houkuttelevat niin turkulaisia kuin kauempaakin tulevia turisteja.

Turun viihtyisyyttä ja jokirannan läheisyyttä on edelleen rohkeasti kehitettävä kaupunkilaisten yhteisenä olohuoneena. Aurajoen rannoille ja sen läheisyyteen tullaan erityisesti kesäisin viettämään aikaa, ei vain läpikulkumatkalle.

Kesällä 2018 Turku voisikin kokeilla toivottavasti pian toteutuvan keskusta-vision tarjoamia mahdollisuuksia. Linnankatu voitaisiin muuttaa pop-up -hengessä kävelykaduksi Vähätorin ja Aurakadun välillä. Samalla tulisi selvittää läpiajoliikenteen rajoittamista Auransillan yli alueen rauhoittamiseksi. Linnankadulle voitaisiin tuoda istutuksia, penkkejä, katukahviloita ja alueen ravintolat ja kahvilat voisivat laajentaa terassejaan. Häiritsevä autoliikenteen melu ja saasteet olisivat poissa. Tilalla olisi viihtyisä ja houkutteleva keskusta-olohuone jokirannan yhteydessä.

Aikanaan ajatus Yliopistonkadun muuttamisesta kävelykaduksi herätti vastustusta, mutta on sittemmin osoittautunut erinomaisen hyväksi ratkaisuksi niin keskustassa asioivien kuin katuosuuden yritystoiminnan osalta.

Maailmalla on yleisemminkin toteutettu kokeellisia kävelykatuhankkeita, esimerkiksi New Yorkissa ja San Fransiscossa. Maailmalla on herätty siihen epäsuhtaan, että kaupunkien keskustojen katualueista on varattu 90% autoille ja kymmenen prosenttia jalankulkijoille ja kevyelle liikenteelle. Erityisesti Turun kaltaisessa merellisessä kulttuurikaupungissa soisi suhdelukujen olevan toisin päin siellä, missä ihmiset haluavat viihtyä ja viettää vapaa-aikaansa.

Turun Sanomat uutisoi (1.2.) Turun kauppatorin uudistamisen johtavan siihen, että kauppatorin bussiliikennettä saatetaan siirtää määräaikaisesti Linnankadulle tämän vuoden syyskuusta alkaen vuoteen 2020 asti. Muutoksen yhteydessä on erinomainen mahdollisuus kokeilla myös Turun kävelykeskustan laajentamista kesäkuukausien ajaksi.

Mari-Elina Koivusalo (sd.), kaupunginvaltuutettu, Petra Peltonen (sd.), varavaltuutettu

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.