Mielipide: Mielenterveyspalveluiden laatuun panostettava

Erilaiset mielenterveyden ongelmat – niin lievemmät kuin vakavammatkin – voivat osua kenen tahansa kohdalle. Kun otetaan huomioon vielä läheisten kokema huoli ja turhautuneisuus, voidaan laskea turkulaisen mielenterveyspalvelujen aliresursoinnin koskettavan suurta joukkoa kuntalaisia.

Ongelmana ovat pitkät jonot, henkilökunnan vaihtuvuus ja hoitoon pääsyn hitaus. Esimerkiksi depressiopotilaalle usean viikon odottelu voi olla liikaa, varsinkin, kun huonossa kunnossa oleva potilas ei välttämättä jaksa ottaa selvää avuntarpeensa edellyttämää tahoa, johon ottaa yhteyttä. Ja sitten kun esimerkiksi masentunut ihminen vihdoin saa pyydettyä itsellensä apua, täytyisi systeemin ottaa nopeasti koppi – sitä seuraavaa puhelua ei nimittäin enää välttämättä tule. Erityisesti nuorisopsykiatrian tila on hälyttävän huono.

Ennaltaehkäisystä puhutaan paljon, mutta puheeksihan se sitten useimmiten jää. Esimerkiksi kouluampumisten jälkeen vaadittiin varhaista puuttumista kouluterveydenhuollolta ja koulupsykologeilta. Jokainen kun tietää, että ongelmien ennaltaehkäisy tulee ajan myötä paljon halvemmaksi kuin syrjäytyminen ja laitoshoito.

Kun hoidon saaminen viivästyy, potilaan kunto voi huonontua ratkaisevasti odottaessa, ja silloin asiakkaaksi päätyy entistä huonompikuntoisia ihmisiä. Korjaavat toimet ovat olleet valitettavan vähäisiä, tragedioiden unohtuessa unohtuvat lupauksetkin. Myös hoitavan henkilökunnan hyvinvoinnista on pidettävä huolta – kun ihminen haluaa tehdä työnsä hyvin eikä resurssien puutteessa siihen pysty, seuraa uupumista, sairauslomia ja myös asiakkaiden kannalta valitettavaa hoitohenkilökunnan vaihtuvuutta.

Tähän kaikkeen tarvitaan tietenkin rahaa. Jatkuva alibudjetointi on lopetettava. Tarvitaan lisää henkilökuntaa ja kunnon sijaisjärjestelmä, ja jonojen pituutta on tarkkailtava.

Esitämmekin, että valtuustolle tuodaan selvitys turkulaisten mielenterveyspalveluista. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Turun kaupungin fuusioidessa palveluitaan on erittäin tärkeää varmistaa, että kaupunkilaisille on saatavilla tarpeelliset palvelut riittävän nopeasti myös yhdistymisprosessin aikana. Selvitys ei saa jäädä vain tyhjäksi puheeksi, vaan mielenterveyspalveluiden laatua pitää systemaattisesti seurata ja huolehtia, etteivät jonot pääse venymään liikaa.

Turulla ei ole varaa jättää enää yhtään asukastaan ilman asianmukaista ja nopeaa hoitoa. On lyhytnäköistä ja epäinhimillistä jättää mielenterveyden ongelmista kärsivät ihmiset odottamaan hoitoon pääsyä silloin, kun parinkin viikon odotus voi olla liikaa.

kaupunginvaltuutetut Mervi Uusitalo (vas.), Anna Mäkipää (vas.)

Littoistenjärven ympäri kierrettiin joukolla

Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi 120 osallistujaa.

Kahdeksatta kertaa järjestetty kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuva vuosittainen liikuntatapahtuma Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi torstai-iltana 120 osallistujaa. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 181 järvenkiertäjää.

THL kehittää mallia terveydenhuollon kansallisiksi laaturekistereiksi

THL kehittää mallia, jonka pohjalta terveydenhuoltoon voitaisiin luoda kansallisesti kattavat laaturekisterit. Rekistereistä saatavan tilastotiedon avulla voitaisiin parantaa potilaiden saaman hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi voitaisiin seurata potilasturvallisuutta eli sitä, millaisia sivuvaikutuksia hoidoilla on.

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton Mylly motor show -tapahtumaan. Opiskelijoiden aikaansaannos eli retrotyylillä ja erikoismaalauksella uudistettu Volvo Amazon vuosimallia 1965, esitellään 25.-27. toukokuuta Raision kauppakeskus Myllyssä pidettävässä Varsinais-Suomen suurimmassa auto- ja moottoripyöränäyttelyssä Mylly motor show -tapahtumassa.

Vesipelien kauppa helpottuu

Kevät on kiivainta venekaupan aikaa ja usein vene ostetaan käytettynä suoraan omistajalta. Trafin maksullisessa vesikulkuneuvon julkiset rekisteritiedot -palvelussa voi rekisteritunnuksella tarkastaa minkä tahansa rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tiedot.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.