Mielipide: Palkansaajajärjestöt luovat neuvotteluista vääriä mielikuvia

Yliopistojen työehtosopimusneuvotteluita on leimannut palkansaajapuolen tarve neuvottelujen sisällön tarkkaan raportointiin julkisuudessa. Keskeneräisten asioiden raportointi vaarantaa neuvottelurauhan ja synnyttää helposti vääriä mielikuvia. Koska palkansaajajärjestöjen tiedottaminen ei ole vastannut todellisuutta, haluamme työnantajajärjestönä korjata esitettyjä väitteitä.

Palkansaajajärjestöt ovat kuvanneet työnantajan tekemää palkankorotustarjousta vain murto-osaksi teollisuusalan avausta noudattavasta linjasta. Tämä antaa tarjouksesta täysin väärän kuvan. Työnantajan neuvottelupöydässä 7. helmikuuta antama tarjous oli varsin lähellä teollisuusalan avauksen linjaa. Tarjous oli tarkkaan harkittu ja sitä peilattiin yliopistojen taloudelliseen tilanteeseen.

Yliopistoissa on jouduttu rahoitusleikkausten johdosta toteuttamaan mittavia sopeuttamistoimia viimeisten vuosien aikana. Varsinaisen toiminnan tulos on ollut lähes kaikissa yliopistoissa alijäämäinen vuonna 2016 ja samanlaiset luvut ovat vuoden 2018 budjettien osalta.

Palkankorotusten tasoa mitoitettaessa on huomioitu niin henkilöstö kuin yliopistojen talous. Teollisuudessa henkilöstörakenne on täysin erilainen kuin yliopistoissa. Yliopistoissa henkilöstökulujen osuus kokonaiskuluista on 60–70 prosenttia, kun se teollisuudessa on noin 20–30 prosentin luokkaa. Jo yksistään tämä fakta luo yliopistojen osalta teollisuuden korotustason liian korkeaksi. Työnantajajärjestö on palkansaajapuolelle esitetyllä korotustasolla pyrkinyt vaikuttamaan siihen, että yliopistot eivät joutuisi uusiin sopeuttamistoimiin.

Työnantaja arvostaa työntekijöitään. Yliopistojen osalta henkilöstö on yliopistojen toiminnan kulmakivi ja siitä halutaan pitää hyvää huolta. Vaikka halua olisi suuriin korotuksiin, pakottavat talouden realiteetit huomioimaan palkan korotuksista ja työehtosopimusten kehittämisestä aiheutuvat kustannusvaikutukset. Työnantajan syyttäminen työntekijöitä väheksyvästä asenteesta on vailla perusteita.

Toinen keskeinen virheellisesti viestitty asia on palkkausjärjestelmän uudistaminen. Uudistamisen keskiössä on kahden vuoden välein toteutettavista arviointikierroksista luopuminen sekä nykyisen henkilökohtaisen palkanosan arviointitasojen vähentäminen.

Nykyinen esitys on muokkaantunut, kun työnantaja on neuvotteluiden kuluessa antanut lukuisia uusia esityksiä, joissa on huomioitu palkansaajien palkkausjärjestelmään esittämiä toiveita. Esillä olleita palkansaajapuolen esittämiä muutoksia ovat mm. henkilökohtaisen palkanosan 0-tasosta luopuminen sekä maksimitason nostaminen 50 prosenttiin. Palkkausjärjestelmä pitäisi muutosten jälkeenkin edelleen sisällään merkittäviä ohjaavia elementtejä, eikä kaavaillut muutokset toisi mukanaan palkansaajapuolen väittämää 14 erilaista palkkausjärjestelmää.

Nyt neuvotteluosapuolten tulee yhteisesti pyrkiä turvaamaan työpaikkojen säilyminen ja työsuhteen ehtojen kehittäminen. Ratkaisuissa tulee huomioida, että työehtosopimusten sisällöllinen kehittäminen ja palkankorotusten taso on kokonaisuus. Virheellinen viestintä ei edistä neuvotteluja, eikä ole kenenkään edunmukaista.

Anne Somer, työmarkkinajohtaja, Sivistystyönantajat

Littoistenjärven ympäri kierrettiin joukolla

Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi 120 osallistujaa.

Kahdeksatta kertaa järjestetty kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuva vuosittainen liikuntatapahtuma Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi torstai-iltana 120 osallistujaa. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 181 järvenkiertäjää.

THL kehittää mallia terveydenhuollon kansallisiksi laaturekistereiksi

THL kehittää mallia, jonka pohjalta terveydenhuoltoon voitaisiin luoda kansallisesti kattavat laaturekisterit. Rekistereistä saatavan tilastotiedon avulla voitaisiin parantaa potilaiden saaman hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi voitaisiin seurata potilasturvallisuutta eli sitä, millaisia sivuvaikutuksia hoidoilla on.

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton Mylly motor show -tapahtumaan. Opiskelijoiden aikaansaannos eli retrotyylillä ja erikoismaalauksella uudistettu Volvo Amazon vuosimallia 1965, esitellään 25.-27. toukokuuta Raision kauppakeskus Myllyssä pidettävässä Varsinais-Suomen suurimmassa auto- ja moottoripyöränäyttelyssä Mylly motor show -tapahtumassa.

Vesipelien kauppa helpottuu

Kevät on kiivainta venekaupan aikaa ja usein vene ostetaan käytettynä suoraan omistajalta. Trafin maksullisessa vesikulkuneuvon julkiset rekisteritiedot -palvelussa voi rekisteritunnuksella tarkastaa minkä tahansa rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tiedot.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.