Debatti: Juontaja vs. Teatteripomo

Lola Odusoga on juontaja ja kaikkien tuntema esiintyjä. Kalle Lamberg on näyttelijä ja Linnateatterin taiteellinen johtaja.

Miksi toisen kautensa aloittanut Sauli Niinistö oli kisassa niin totaalisen ylivoimainen?

Odusoga: Saulilla on, en tiedä liittyykö tämä suoraan nyt presidenttiyteen, positiivista karismaa. Kauhean monella valtion päämiehellä sitä ei vaan ole.

Lamberg: Niinistö on lisäksi ihmisläheinen ja helposti lähestyttävä presidentti.

LO: Saulilla on pilkettä silmäkulmassa, mutta onhan hän myös erittäin faktatietoinen, asiallinen ja edustava.

KL: Jos tuossa rivissä seisoisi selkä tänne suuntaan Trump, Putin ja Niinistö, ja miettisin, että ketä uskaltaisin mennä taputtamaan selkään ja sanoa tyyliin, että ”mitä äijä”, niin olisihan se Niinistö.

LO: Kyllä, hänen karsimaansa ja ihmisläheisyyteen liittyy vielä se piirre, että hän saa jokaisen tuntemaan, että on myös minun presidenttini.

KL: Ja noita kahta muuta presidenttiä en muuten menisi paljon selkään taputtelemaan, koska se heidän tyylinsä johtaa perustuu mielestäni pelkoon.

LO: Sauli on tosi poikkeuksellinen hahmo minun mielestäni presidenttinä. En keksi yhtään syytä, miksi häntä ei olisi valittu uudestaan.

KL: Pekka Haavisto oli muista ehdokkaista ainoa, jolla oli edes jotain jakoa. Hän erottui myös sillä, että on jotenkin myös helposti lähestyttävä persoona.

LO: Ja Haavisto on varmaan myös aika rehellinen, mutta pelkkä suvaitsevaisuus ei riitä. Olisi ollut valitettavasti aika vaikea nähdä sellaista asetelmaa, että vaikka Putin kutsuisi hänet heti vierailulle Venäjälle.

KL: Muutamat muut presidenttiehdokkaat herättivät kärkevillä mielipiteillään suurta epävarmuutta, jopa vähän pelkoa.

LO: Perhe-asioilla oli varmaan yleistä vaikutusta nykyisen presidentin suosioon, mutta ei henkilökohtaisesti minun osaltani. Tiedän kuitenkin, että monien äänestyspäätökseen ovat vaikuttaneet myös nämä tausta-asiat.

KL: Noillakin asioilla on varmasti suuri merkitys ihmisten mielissä, mutta ei ehkä siinä varsinaisessa viranhoidossa sitten kuitenkaan.

LO: Isyys on aina positiivinen asia ja myös se, että perheellä on oma lemmikki. Jos joku sanoisi, että ei välitä eläimistä, hän menettäisi uskomattoman paljon ääniä. Eikä kaunis daami vielä siihen rinnalle kenellekään ainakaan miinusta ole.

Heikki Möttönen

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.