Kolumni: Sanattomia sopimuksia

Elämä olisi täynnä kiusallisia tilanteita, ellei meillä olisi yhtä erityistä kykyä. Nimittäin olla näkemättä ja kuulematta muita kanssaeläjiä. Vaikka kyllähän me oikeasti nähdään. On lukemattomia arkisia tilanteita, jolloin tätä taitoa tarvitaan. Todennäköisesti muutkin ajattelevat samalla tavalla, joten kuuromykän esittäminen on helppo nakki.

Sama kävelyreitti. Kun huomaa kävelevänsä tuntemattoman ihmisen kanssa samaa tahtia samaan suuntaan. Vierekkäin ei voi kävellä, sillä se olisi kiusallista. On otettava riski ja mentävä ohi, tai tallustettava väkisin parin metrin päässä, vaikka haluaisi kävellä nopeammin. Epämiellyttävintä on se, kun päättää ohittaa ja tajuaa ettei pystykään pitämään ohituksen ja etäisyyden ottamiseen vaativaa tempoa. Käy kärkkymässä vieressä ja perääntyy sittenkin takaisin taakse.

Jopa koirat opetetaan pienestä pitäen ohittamaan ”turkulaisittain”. Jokaisen koiranomistajan painajainen on liian söpö ja sosiaalinen koira, joka haluaa tervehtiä kaikkia. Kukaan ei oikeasti halua jäädä höpöttelemään niitä näitä. Parasta olisi koira joka ärhentelee kaikille, niin asia olisi sillä selvä.

Hissi ja sauna. Ne nyt ovat tietysti aivan itsestäänselvyyksiä. Kummassakin ollaan suurella hartaudella hiljaa, eikä oteta katsekontaktia. Korkeintaan kysytään ”saako heittää” tai ”mikä kerros”.

Ruokakauppa. Pienen marketin käytävät voivat käydä epämiellyttäväksi, jos törmää samaan ihmiseen monesti. Maitohyllyllä, mysliosastolla, leipätelineellä. Kohta se varmaan luulee, että seuraan sitä.

Bussi. Vastakkaisia penkkejä vältetään kuin ruttoa. Ihan kuin siinä ei olisi tarpeeksi kun joutuu istumaan jonkun vieressä, mutta että vielä vastapäätäkin voi istua ihminen. Tai kaksi. Eli yhteensä kolme ihmistä samassa rykelmässä. Onnekas istuu ikkunan vieressä ja voi tuijottaa ulos, mutta käytävän puolella selkä menosuuntaan matkustavalla on tukalat oltavat.

Tarpeen tullen me turkulaiset olemme kuitenkin hyviä improvisoimaan. Ei tarvita kuin rykäisy, merkitsevä katse tai suurieleinen stop-napin painallus niin vieruskaveri antaa tilaa.

Henriikka Fingerborg

Littoistenjärven ympäri kierrettiin joukolla

Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi 120 osallistujaa.

Kahdeksatta kertaa järjestetty kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuva vuosittainen liikuntatapahtuma Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi torstai-iltana 120 osallistujaa. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 181 järvenkiertäjää.

THL kehittää mallia terveydenhuollon kansallisiksi laaturekistereiksi

THL kehittää mallia, jonka pohjalta terveydenhuoltoon voitaisiin luoda kansallisesti kattavat laaturekisterit. Rekistereistä saatavan tilastotiedon avulla voitaisiin parantaa potilaiden saaman hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi voitaisiin seurata potilasturvallisuutta eli sitä, millaisia sivuvaikutuksia hoidoilla on.

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton Mylly motor show -tapahtumaan. Opiskelijoiden aikaansaannos eli retrotyylillä ja erikoismaalauksella uudistettu Volvo Amazon vuosimallia 1965, esitellään 25.-27. toukokuuta Raision kauppakeskus Myllyssä pidettävässä Varsinais-Suomen suurimmassa auto- ja moottoripyöränäyttelyssä Mylly motor show -tapahtumassa.

Vesipelien kauppa helpottuu

Kevät on kiivainta venekaupan aikaa ja usein vene ostetaan käytettynä suoraan omistajalta. Trafin maksullisessa vesikulkuneuvon julkiset rekisteritiedot -palvelussa voi rekisteritunnuksella tarkastaa minkä tahansa rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tiedot.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.