Pääkirjoitus: Superbussit niskanpäällä

Turun ja Raision yhteinen joukkoliikenneselvitys julkistettiin maanantaita. Se käynnistää paitsi lausuntokierroksen, myös julkisen keskustelun siitä, mikä on vaihtoehdoista paras. Kisa käydään raitiotien ja superbussien välillä.

Runkobussit on jo taklattu ulos kamppailusta, sillä niiden avulla liikenteen pullonkauloja ei avata. Joukkoliikenteen vetovoima ei runkobusseilla kasva. Jotta liikenne sujuisi ja investoinnit olisivat järkeviä, joukkoliikenteen merkityksen on noustava.

Raitiotie vai superbussit, kas siinäpä kysymys. Raitiotie näyttäytyy investointina tulevaisuuteen, mutta joidenkin mielestä liian kalliina ja menneisyyden tekniikalla. Selvityksen mukaan raitiotie on ykkönen, kun puhutaan matkustajamääristä, vetovoimasta ja kaupunkirakenteen tiivistämisestä.

Superbussijärjestelmä houkuttaa hinnalla. Yhden raitiotielinjan eli Varissuon ja Runosmäen välisen yhteyden hinnalla saisi kokonaisen superbussiverkoston, joka ulottuisi paitsi Varissuolle ja Runosmäkeen myös Linnakaupunkiin, Hirvensaloon, Skanssiin ja Raisioon. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (kok.) totesikin heti tuoreeltaan, että superbussi houkuttaa, vaikka ei lyönyt kantaansa vielä lukkoon.

Rahalla on merkitystä. Turku on päättämässä myös muista megaluokan hankkeista. Ratapihan elämyskeskuksen pitäisi nousta aikanaan yksityisellä rahalla vaikkakaan tuskin ilman jonkinlaista kaupungin panosta, mutta edessä on päätöksiä Turun konserttitalon saneerauksesta, historian museon rakentamisesta, mittavista kouluinvestoinneista ja ainakin keskustelua uudesta musiikkitalosta. Käynnissä on positiivinen rakennemuutos ja nousukausi, mutta Turku ottaa tänäkin vuonna jopa sata miljoonaa euroa lisää uutta lainaa, joten lainakanta kasvaa joka tapauksessa. Mihin on varaa?

Liikennejärjestelmän kehittäminen on niin iso kysymys, että se on muutakin kuin rahaa. Investointi ajoittuu pitkälle aikavälille. Ratkaisua ei pidä tehdä pelkän hinnan perusteella.

Lasse Virtanen

Littoistenjärven ympäri kierrettiin joukolla

Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi 120 osallistujaa.

Kahdeksatta kertaa järjestetty kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuva vuosittainen liikuntatapahtuma Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi torstai-iltana 120 osallistujaa. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 181 järvenkiertäjää.

THL kehittää mallia terveydenhuollon kansallisiksi laaturekistereiksi

THL kehittää mallia, jonka pohjalta terveydenhuoltoon voitaisiin luoda kansallisesti kattavat laaturekisterit. Rekistereistä saatavan tilastotiedon avulla voitaisiin parantaa potilaiden saaman hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi voitaisiin seurata potilasturvallisuutta eli sitä, millaisia sivuvaikutuksia hoidoilla on.

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton Mylly motor show -tapahtumaan. Opiskelijoiden aikaansaannos eli retrotyylillä ja erikoismaalauksella uudistettu Volvo Amazon vuosimallia 1965, esitellään 25.-27. toukokuuta Raision kauppakeskus Myllyssä pidettävässä Varsinais-Suomen suurimmassa auto- ja moottoripyöränäyttelyssä Mylly motor show -tapahtumassa.

Vesipelien kauppa helpottuu

Kevät on kiivainta venekaupan aikaa ja usein vene ostetaan käytettynä suoraan omistajalta. Trafin maksullisessa vesikulkuneuvon julkiset rekisteritiedot -palvelussa voi rekisteritunnuksella tarkastaa minkä tahansa rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tiedot.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.