Pakina: Vuonna 1984

Oli marraskuun pikkupakkaset vuonna 1984. Paikkana Saturnuksenkatu, Peltosaaressa ja Riihimäellä. Asuintalona Paloheimon tehtaalta, pikkurötöksistä ja pontikanmyynnistään elantonsa saavien Puolimatka Oy:n elementtitalo ja rakennus, josta George Orwell omassa tulevaisuuden dystopiassaan olisi pitänyt ehdottomasti varoittaa.

Elementtikerrostaloa, jossa perheeni eli vanhempani ja nuorempi veljeni, yhdessä asuimme, kutsuttiin Neuvostoliiton aikana Hruštšovkaksi. Nimi tulee 1950-luvun kommunistisen puolueen pääsihteerin Nikita Sergejevitš Hruštšovin mukaan. Betonielementtistandardilla taloja tehtiin Sergio Leonea löysästi mukaillen halvalla, huonosti ja rumasti.

Näitä betonielementeistä rakennettuja 3–5-kerroksisia hissittömiä kerrostaloja oli koko Peltosaari täynnä. Milloin vuoti lattia alakerran asukkien ihmeteltäväksi ja seinän lävitsekin kuului kummia.

Iltaisin minun ja veljeni huoneeni seinän lävitse kuului toisesta asunnosta noin 35-vuotiaan ja 195-senttisen laihan miehen kaatumatautikohtaus. Kohtaus vaikutti ikäänkuin tapahtuvan muutaman kymmen sentin etäisyydellä poskestani. Karmaisevat kouristukset saivat nuoren 14-vuotiaan langanlaihan pojan ihokarvat sojottamaan – ja nyt ei puhuta siis hormonien vaikutuksesta, kun puhutaan pystyyn nousemisesta.

Päivisin alakerran kovis pisti Kissin Heaven’s on Firen raikaamaan nauhurissaan niin, että varmasti tiesi mikä oli sen hetken listahitti. Musiikki kuului aivan kuin jätkä olisi asunut viereisessä huoneessa.

Peittääkseni kommuuniasumisen tahattomat kakofoniat, laitoin desibelit kaakkoon ja soitin isäni antamalla nauhurilla postimyynnistä tilaamiani C-kasetteja. Peitin huoneeni seinät myös julisteilla, joissa oli meikattuja riiviöitä. Veljeni oli 7-vuotias, häneltä ei tarvinnut kysyä mielipidettä.

Musiikin kuunteluun sain siis vanhan nauhurin. Se oli harmaa länsisaksalainen Grundig, ja sen kaltaisia Saksan tiedustelupalvelu BND on varmasti käyttänyt Stasi-myyrien kuulusteluissaan. Se oli läntisen markkinatalouden mukaisesti ajastettu kestämään kaksi vuotta, jonka jälkeen kuluttaja oli pakotettu ostamaan taas uusi.

Vuonna 1984 pelattiin Moskovassa jääkiekon Izvestija-turnausta, jota Yleisradiossa selosti Raimo Häyrinen. Guinnessin ennätysten kirjaankin maailman nopeimmaksi selostajaksi tituuleerattu. Hänen selostustapansa oli lässyttää kaikkea muutakin kuin otteluun liittyvää. Nauhoitin jatkokuuntelua varten hänen selostuksiaan, sillä halusin tarkistaa myös sutkautukset ja nauraa vielä kerran.

Kurt Hedborg

Littoistenjärven ympäri kierrettiin joukolla

Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi 120 osallistujaa.

Kahdeksatta kertaa järjestetty kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuva vuosittainen liikuntatapahtuma Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi torstai-iltana 120 osallistujaa. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 181 järvenkiertäjää.

THL kehittää mallia terveydenhuollon kansallisiksi laaturekistereiksi

THL kehittää mallia, jonka pohjalta terveydenhuoltoon voitaisiin luoda kansallisesti kattavat laaturekisterit. Rekistereistä saatavan tilastotiedon avulla voitaisiin parantaa potilaiden saaman hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi voitaisiin seurata potilasturvallisuutta eli sitä, millaisia sivuvaikutuksia hoidoilla on.

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton Mylly motor show -tapahtumaan. Opiskelijoiden aikaansaannos eli retrotyylillä ja erikoismaalauksella uudistettu Volvo Amazon vuosimallia 1965, esitellään 25.-27. toukokuuta Raision kauppakeskus Myllyssä pidettävässä Varsinais-Suomen suurimmassa auto- ja moottoripyöränäyttelyssä Mylly motor show -tapahtumassa.

Vesipelien kauppa helpottuu

Kevät on kiivainta venekaupan aikaa ja usein vene ostetaan käytettynä suoraan omistajalta. Trafin maksullisessa vesikulkuneuvon julkiset rekisteritiedot -palvelussa voi rekisteritunnuksella tarkastaa minkä tahansa rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tiedot.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.