Kolumni: Olympialaisten traditio

Televisiovastaanotin on vajaat kuusikymmentä vuotta vanha laite, väline mikä mullisti katsojakokemukset suurista urheilutapahtumista. Ennen TV:n aikakautta oli tietenkin yksistään radio suorien lähetysten tunnelman luojana. Olympiakisojen katseluun on erityisesti aikaisempina vuosikymmeninä liittynyt suurta yhteisöllisyyden tuntua, kotona ja koulussa.

On kesä 1980 ja Moskovan kesäolympiakisat ja Luzhniki-stadionilla kuhisee. Äänijänteet ovat nyt koetuksella samaisessa kajaanilaisessa olohuoneessa kuin neljä vuotta aikaisemmin. Minä 10-vuotiaana kiljun 10 000 metrin loppukilpailun tapahtumien nostattamana kun Kaarlo Maaninka, Martti Vainio ja Lasse Virén taistelevat rinta rinnan etiopialaisten kanssa olympiavoitosta. Rinnallani huutaa 68-vuotias eläkkeelle jäänyt konstaapeli, isoisäni, jo edesmennyt.

Muistoni talviolympiakisoista Lake Placidistä vuodelta 1980 ovat hämärät. Asuin silloin vanhempieni kanssa Raahessa. Muistan katsoneeni kisoja ja muistan ehkä nähneeni Juha Miedon kisan, jossa tämä kärsi sadasosatappion Thomas Wassbergille. Amerikkalaisten yliopistopoikien Miracle on Ice on sekin myöhemmin värittynyttä, on vaikea tehdä selkoa omista muistikuvista, myöhemmin luetusta ja nähdystä.

Sarajevon Olympiakisojen aikaan olin seitsemännellä luokalla Harjunrinteen yläasteella Riihimäellä ja koska aika-ero oli mitätön Jugoslavian ja Suomen välillä, lähetyksiä seurattiin myös kouluissa. Tuohon aikaan kouluissa kokoonnuttiin koulujen jumppasalien ja kirjastojen televisiovastaanottimien ääreen, talvisin, aina suurten urheilutapahtumien aikaan, erityisesti jos tuli maastohiihtoa.

Miten on nykyisin? Vanhempi 10-vuotias poikani, on kertonut, mitä tulee viime vuosien talvikisoihin, että mitään puhetta mistään kisoista ei ole ollut. Se kuva mikä minulla välittyy on, että nykyisiä opettajia, lapsuutensa talvikisoja itsekin koulujen jumppasaleissa katsoneita, ei kuitenkaan innosta keskeyttää oppituntia minkään murtomaahiihdon tai muun urheilun takia. Miksi näin on?

Sitä miettiessä, aion ainakin itse virittäytyä Pyeongchangin kisatunnelmaan ja katsoa kisoja yhdessä tai yksin.

Kurt Hedborg

Littoistenjärven ympäri kierrettiin joukolla

Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi 120 osallistujaa.

Kahdeksatta kertaa järjestetty kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuva vuosittainen liikuntatapahtuma Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi torstai-iltana 120 osallistujaa. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 181 järvenkiertäjää.

THL kehittää mallia terveydenhuollon kansallisiksi laaturekistereiksi

THL kehittää mallia, jonka pohjalta terveydenhuoltoon voitaisiin luoda kansallisesti kattavat laaturekisterit. Rekistereistä saatavan tilastotiedon avulla voitaisiin parantaa potilaiden saaman hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi voitaisiin seurata potilasturvallisuutta eli sitä, millaisia sivuvaikutuksia hoidoilla on.

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton Mylly motor show -tapahtumaan. Opiskelijoiden aikaansaannos eli retrotyylillä ja erikoismaalauksella uudistettu Volvo Amazon vuosimallia 1965, esitellään 25.-27. toukokuuta Raision kauppakeskus Myllyssä pidettävässä Varsinais-Suomen suurimmassa auto- ja moottoripyöränäyttelyssä Mylly motor show -tapahtumassa.

Vesipelien kauppa helpottuu

Kevät on kiivainta venekaupan aikaa ja usein vene ostetaan käytettynä suoraan omistajalta. Trafin maksullisessa vesikulkuneuvon julkiset rekisteritiedot -palvelussa voi rekisteritunnuksella tarkastaa minkä tahansa rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tiedot.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.