Mielipide: Tilastoja manipuloidaan

Joulukuussa eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen työttömyysturvalain muuttamiseksi. Nähtäväksi jää, saadaanko työttömiä työllistettyä vain lain muutoksilla.

Hallituksen toimia vastustettiin ja muutettavien lakien kumoamiseksi jätettiin kansalaisaloite. Vaaditut 50 000 allekirjoitusta kerättiin alle viikossa.

IS Taloussanomissa Jaana Oksanen kirjoittaa aktiivimallista (11.1.), että yrittäjien käsityksen mukaan työllisyys saadaan nostettua helpottamalla irtisanomista. Kirjoituksen jälkeen kommentoidaan, että jo nyt on mahdollista irtisanoa ammattitaidottomuuden vuoksi. Ja että miksi ylipäätään yrittäjät ottaa kantaa työmarkkina-asioihin, kun se ei ole työmarkkinaosapuoli.

Mitä työntekijä tarkoittaa yritykselle? Yritykselle työntekijä on osa tuotantokoneistoa. Yrittäjä pyrkii pitämään hyvää huolta niin koneistaan kuin työntekijöistään. Yritys ei osta kalustoa rikkoakseen eikä palkkaa työntekijöitä erottaakseen heidät. Olisi niin yrittäjien kuin työntekijöidenkin etu, jos työntekijän irtisanomisaika poistuisi kokonaan.

Pienille ja keskisuurille yrityksille on tyypillistä kysynnän vaihtelu. Ne paikataan alihankinnoilla tai lähetetyillä työntekijöillä. Jos irtisanomisaikaa ei olisi, yritykset palkkaisivat työntekijöitä myös töihin, jonka kestosta ei ole varmuutta.

Työntekijälle se merkitsisi, että yyteet poistuvat. Työpaikkojen tarjonnan määrä lisääntyy. Työstä maksettava palkka saattaisi nousta.

Entä itse aktiivimalli, miksi sellainen on luotu?

YLE Uutisissa Mikko Sauli kirjoittaa, että ”yksi tunti työtä viikossa riittää henkilön tilastoimiseen työlliseksi”. Kun työttömiä ei saada työllistettyä, manipuloidaan tilastoja. Tunnin työskennelleet saadaan tilastoitua työttömistä työllisiksi työntekijöiksi.

Anton Poljatschenko, Suomen pienyrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.