Debatti: Viherfillaristi vs. Piraatti

Janina Andersson on MLL:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja ja jalkapalloäiti. Tapani Karvinen on Piraattipuolueen varapuheenjohtaja ja pioneerihenkinen ihminen.

Oletko huomannut talven vaikuttavan vireystilaasi? Miten taistelet kaamosväsymystä vastaan?

Karvinen: Kaikki nisäkkääthän säästävät energiaa talvella. Väitän, että kaamosväsymys on oire siitä, että pakotamme itsemme juoksemaan talvella samassa rytmissä kuin kesäisinkin. Talvisin paras lääke on nukkua riittävästi.

Andersson: Nukkuminen on ehdottoman tärkeää. Itselleni toinen tärkeä selviytymiskeino on marjat. Minulla on pakkanen täynnä marjoja, joita pakotan muunkin perheen syömään. Uusin juttu minulle on pihlajanmarjat.

TK: Perustempuilla pystyy aika paljon taistelemaan väsymystä vastaan. C-vitamiinipitoisia hedelmiä kannattaa syödä. Jos kotona on huonekasveja, kasvivaloa kannattaa pitää jonkin verran päivisin päällä. Se on fakta, että kesäisin meillä on enemmän energiaa hillua työpäivän jälkeen, kun valoa on enemmän.

JA: Myönnän itsekin kaipaavani valoa talvella. Jos joskus teemme ulkomaanmatkoja perheen kanssa, ne ajoitetaan yleensä talveen.

TK: Se on totta, että viikon tai kahden aurinkoruiske jossain lähempänä päiväntasaajaa antaa huomattavasti lisää energiaa lopputalven jaksamiseen.

JA: Se tosin on ikävää, että tuntuu, että kaikkialla muualla tapahtuu ikäviä luonnonkatastrofeja. On myrskyjä tai tulivuorenpurkauksia. On sellainen olo, että Suomi on tumma ja pimeää maa, mutta myös turvallinen lintukoto, jossa kannattaa mennä peiton alle ja laittaa kynttilät palamaan.

TK: Ja talvikin menee ohi joskus.

JA: Sen olen huomannut omassa työnteossani, että en raaski kesäisin tehdä niin paljon töitä, koska Suomen kesä on niin ihana. Sitten taas loka-marraskuussa saan todella paljon töitä tehtyä, koska minulla ei ole mitään intoa mennä ulos.

TK: On töiden tekeminen itsellänikin hiukan kausittaista. Tosin niin päin, että talvella tulee kausia, jolloin tekee vähemmän, mutta sen kuroo sitten jossain vaiheessa kiinni. Kesällä tekemisen luonne muuttuu. Työn ja vapaa-ajan raja ei ole niin selvä vaan töitä voi tehdä liukuvammin. Tosin vähän työn luonteesta riippuen.

Ilkka Lappi

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.