Pääkirjoitus: Persona non grata

Entinen kaupunginvaltuutettu Olavi Mäenpää, 67, kuoli tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Mäenpää ehti olla kaupunginvaltuutettuna 25 vuotta, mutta oli aina ristiriitoja herättänyt persoona, monille persona non grata, ei-toivottu henkilö. Mäenpään toimintatavat olivat monille niin vastenmielisiä, ettei häntä haluttu nähdä eikä kuulla. Mäenpää ei kuitenkaan ollut näkymätön eikä äänetön, vaan haki huomiota keinolla millä hyvänsä, välillä myös oikeusistuimista asti, joissa oli tuttu sekä syytettynä että kantajana.

Mäenpää on leimattu äärioikeistolaiseksi ja virheenä on pidetty, jos nekrologissa ei ollut mainintaa, että Mäenpää oli rasisti. Oliko Mäenpää äärioikeistolainen? Hän oli puhdasverinen populisti ja provokaattori, joka ajautui toistuvasti hakauksiin myös niiden kanssa, jotka tekivät hänen kanssaan yhteistyötä.

Hän oli takuulla syyllinen siihen, että flirttaili sellaisten ajatusten kanssa, joita pidetään äärioikeistolaisina. Mutta oliko hän sitä vai oliko kyse suuresta näytelmästä, performanssista, jolla tavoiteltiin maksimaalista huomiota? Oliko Mäenpää todellakin rasisti? Vastauksen tiesi vain Mäenpää, jos hänkään. Populisti elää huomiosta ja julkisuudesta ja taivuttaa pidäkkeettä viestiään sellaiseksi, jota tavoittaa mahdollisimman suuren yleisön ja jonka avulla saa kannatusta. Sosiaalipoliittisissa kysymyksissä Mäenpää saattoi äänestää vasemmiston rinnalla.

Mäenpää oli poliittisesti koditon kulkija, joka etsi majapaikkaa monesta liikkeestä, mutta joka tuli heitetyksi ulos kaikkialta. Hyppy paikallistasolta kansalliselle näyttämölle jäi tekemättä. Ura alkoi äsämpeeläisenä rötösherrajahtina, mutta kääntyi lopuksi kiivaaseen maahanmuuttovastaisuuteen, joka tuotti tuomioita kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Mäenpää ei ollut sisäsiisti demokratian mallioppilas, mutta antidemokraatiksi häntä tuskin voi nimitellä. Sellainen ei yritä vaikuttaa valtuuston penkillä edustuksellisen demokratian linnakkeessa neljännesvuosisataa.

Lasse Virtanen

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.