Kolumni: Persoonat puuttuivat

Presidentinvaalien lopputulos oli juuri niin arvattavissa kuin YLE:n kyselyt olivat antaneet odottaa. Toista kierrosta ei vaadittu ja jo pelkät ennakkoäänet takasivat voiton suurella varmuudella istuvalle presidentille, Sauli Niinistölle.

Vaikka vaalit kansaa kiinnostivatkin ja tenttejä seurasivat miljoonat suomalaiset, niin päällimmäiseksi tunteeksi ainakin itselleni jäi vähän halju ja ehkä jopa tylsäkin maku.

Istuvaa presidenttiä on todella vaikea päihittää. Silti kokonaisuudesta tuntui puuttuvan jotain. Tentit olivat aluksi uhkaavan puuduttavia. Paavo Väyrysen mukaan tulo oli pienimuotoinen katalyytti keskustelulle, mutta kunnon vauhtiin ei oikein koskaan päästy.

Niinistö onnistui olemaan juuri niin tyhjä kangas kuin hänen pitikin. Äänestäjien oli helppo heijastaa omat arvonsa Niinistöön. Suuri syy tähän oli se, että Niinistö ei ottanut kantaa moniin kiperiin kysymyksiin. Twitterissä kyseltiin vitsikkäästi Niinistön Nato-kantaa nyt kun voitto oli hänelle jo ratkennut.

Pahat kielet ovat kritisoineet Niinistön vastustajien kampanjointia. Ei ole täysin väärin sanottu, että Niinistön, Väyrysen ja Laura Huhtasaaren lisäksi presidenttikisassa oli viisi Matti Vanhasta. Osaavia tyyppejä kukin omalta osaltaan, mutta sellainen tietynlainen särmä, joka vetää puoleensa valtavia ihmismassoja puuttuu.

Kuten monessa muussakin asiassa, niin totuus saattaa taas tulla lapsen suusta. Ipanadebatteja tehdessäni olen saanut kuulla korvat punaisena päiväkoti-ikäisten lasten näkemyksiä. Tiistaina eräs lapsi läpsäisi minua vatsaan ja sanoi, että minulla on ”tuollainen hauska kumpu”.

En sano, että ehdokkaiden tulisi alkaa kommentoimaan toistensa ulkomuotoa, mutta lasten puheissa on totuuden siemen. Lapsilta puuttuu tietynlainen suodatin, mikä saa heidät sanomaan mitä he ajattelevat.

Niinistön vastaehdokkaista Huhtasaaren ja Väyrysen lisäksi mieleeni jäivät parhaiten Nils Torvaldsin Nato-kanta ja Tuula Haataisen näkemys asevelvollisuudesta, näin esimerkkeinä. Minulle jäi epäselväksi monen ehdokkaan persoona näkemyksien sijaan.

Kun istuva presidentti saa vastaansa persoonia, jotka vetoavat ihmisiin, niin ehkä saamme silloin selville myös hänen Nato-kantansa.

Jere Sanaksenaho

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.