Kolumni: Maallemuuttajan muistilista

Perheemme haaveilee maallemuutosta. Minä ja mieheni olemme tyypillisiä kolmikymppisiä yhden lapsen vanhempia, jotka maalaislapsuuden kokeneina toivovat pääsevänsä karistamaan kaupungin pölyt jaloista parin vuoden sisällä. Eläminen kaupungissa on tarjonnut vuosien varrella paljon mahdollisuuksia, mutta se ei ole sellaista elämää jota tahdomme pidemmällä tähtäimellä.

Emme tahdo vanheta kerrostalossa, emmekä lähettää lastamme satojen oppilaiden jättikouluun. Haluamme kasvattaa hänet turvallisessa kyläyhteisössä, jossa katsotaan naapurin mukulienkin perään. Emme tahdo saunoa viikonloppuisin taloyhtiön sähkösaunassa vaan lämmittää puilla omaa pihasaunaa.

Maallemuutosta haaveileva törmää todennäköisesti jossain vaiheessa siihen tosiasiaan, ettei unelmien mansikkapaikkaa ole olemassa sellaisenaan. Riippuu vaatimustasosta, kuinka korkealta todellisuuteen tipahtaa.

Haaveilen aktiivisesta kylästä, jossa yhteisöllisyys kukoistaa. Kouluun ja kauppaan pääsisi kävellen. Lähistöllä olisi maatila, jossa poikamme voisi käydä oppimassa, mistä ruoka tulee. Haluaisin asua järven rannalla, mutta toivon, ettei asuntolainaa tarvitsisi maksella enää eläkkeellä.

Taisin syntyä väärälle vuosikymmenelle. Tällaista idylliä ei ole helppo löytää 2010-luvun Etelä-Suomesta. Jostakin joutuu luopumaan, mutta yllättävän monta asiaa voi silti saada.

Älä jätä kaikkea ammatillisesti yhden kortin varaan. Monipuolisen ammattitaidon tärkeys korostuu maaseudulla. On ihan hyvä juttu, jos elantoa voi saada omalta kylältä tai hyödyntää etätyömahdollisuutta. Erilaisilla aloilla suhdanteet vaihtelevat eri tahtia ja jos työpaletti on monimuotoinen, on helpompi löytää duunia silloinkin kun yhdellä alalla menee kehnosti.

Maaseudulla tarvitaan sosiaalisuutta. Maaseudulla elääkseen ei tarvitse olla suuna päänä kaikkialla tai osallistua jokaisiin kissanristiäisiin, mutta maaseudulla korostuu luottamus muihin ja kyky antaa ja pyytää apua. Kyläyhteisöjen mentaliteettiin kuuluu uteliaisuus, joka voi tuntua rasittavalta, mutta joka viestii samalla välittämisestä. Elämä maaseudulla on mielekkäämpää, jos ei pidä kodin ovia liian tiukasti lukossa.

Tiina Pitkänen

Littoistenjärven ympäri kierrettiin joukolla

Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi 120 osallistujaa.

Kahdeksatta kertaa järjestetty kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuva vuosittainen liikuntatapahtuma Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi torstai-iltana 120 osallistujaa. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 181 järvenkiertäjää.

THL kehittää mallia terveydenhuollon kansallisiksi laaturekistereiksi

THL kehittää mallia, jonka pohjalta terveydenhuoltoon voitaisiin luoda kansallisesti kattavat laaturekisterit. Rekistereistä saatavan tilastotiedon avulla voitaisiin parantaa potilaiden saaman hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi voitaisiin seurata potilasturvallisuutta eli sitä, millaisia sivuvaikutuksia hoidoilla on.

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton Mylly motor show -tapahtumaan. Opiskelijoiden aikaansaannos eli retrotyylillä ja erikoismaalauksella uudistettu Volvo Amazon vuosimallia 1965, esitellään 25.-27. toukokuuta Raision kauppakeskus Myllyssä pidettävässä Varsinais-Suomen suurimmassa auto- ja moottoripyöränäyttelyssä Mylly motor show -tapahtumassa.

Vesipelien kauppa helpottuu

Kevät on kiivainta venekaupan aikaa ja usein vene ostetaan käytettynä suoraan omistajalta. Trafin maksullisessa vesikulkuneuvon julkiset rekisteritiedot -palvelussa voi rekisteritunnuksella tarkastaa minkä tahansa rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tiedot.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.