Kolumni: Paljasnilkkaiset turkulaiset

Kävellessäni kouluun vuoden toistaiseksi kirpeimpänä pakkaspäivänä näin kymmeniä paljaita nilkkoja, tusina avonaisena lerpattavaa takkia ja jonkin verran polvien kohdalta rikkonaisia farkkuja. Turkulainen nuoriso testaa ”talvipukeutumisellaan” tarkenemisen rajoja.

Ennen tätä havaintoa pidin itseänikin vielä kohtuullisen nuorena, mutta kävi ilmi, että olen paljon vanhempi – minulla on pesäeroa tähän paljasnilkkaisten turkulaisten ikäpolveen villasukkien, talvikenkien ja pipon verran. Näytän kuusitoistakesäisten silmissä ehkä lumiukolta valkoisessa takissani ja saman sävyisissä tumpuissani. Eipä se minua liialti liikuta, koska ainakaan minulla ei ole kylmä.

Mitä enemmän jäädyt, sitä coolimpi olet. Ei sään mukaisilla talvitamineilla ole mitään jakoa, kun puhutaan muodista. Tennarit ovat trendikkäimmät popot – lunta tai ei. Bussipysäkiltä kuultua on myös seuraava lausahdus: ”Untuvatakit on vain vanhoille ja noloille.” Tämän letkautuksen takana seisoi (tai oikeastaan tärisi, kylmä kun oli) denimtakkiin sonnustautunut sankari, jonka iho sinersi farkun värisenä.

Kovistelu varmaan vähän lämmitti. Tekisi mieli ruveta kantamaan mukana muutamaa hansikasparia ja jokusta pipoa, jotta voisi olla hyisen tammikuun sankari ja puhdetyönään pelastella palelevia hypotermialta. Muhkeita kaulahuiveja teinitkin onneksi tituleeraavat tyylikkäiksi, joten moni selvinnee vilustumisestaan ilman kurkkukipua.

Ironisinta tässä on se, että nuo alipukeutuvat tapaukset ovat kyllä sanavalmiita kommentoimaan vallitsevaa säätilaa. Suomen talvi, aikuisten lämpimät takit, vuorelliset kengät ja pakolliset ulkovälkät tai bussin odottamiset syljeskellään vuoron perään syvimpään rakoon.

Oletteko panneet merkille, että viluiset teinit vinkuvat enemmän kuin murrosikäiset keskimäärin? Kysyttäessä lisäkiukun syyksi ilmoitetaan se, että on niin himputin (paitsi että nuoret eivät käytä sanaa himputti) kylmä. Voi kunpa olisikin jokin keino vähentää palelua!

Linnea Lahtinen

Littoistenjärven ympäri kierrettiin joukolla

Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi 120 osallistujaa.

Kahdeksatta kertaa järjestetty kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuva vuosittainen liikuntatapahtuma Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi torstai-iltana 120 osallistujaa. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 181 järvenkiertäjää.

THL kehittää mallia terveydenhuollon kansallisiksi laaturekistereiksi

THL kehittää mallia, jonka pohjalta terveydenhuoltoon voitaisiin luoda kansallisesti kattavat laaturekisterit. Rekistereistä saatavan tilastotiedon avulla voitaisiin parantaa potilaiden saaman hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi voitaisiin seurata potilasturvallisuutta eli sitä, millaisia sivuvaikutuksia hoidoilla on.

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton Mylly motor show -tapahtumaan. Opiskelijoiden aikaansaannos eli retrotyylillä ja erikoismaalauksella uudistettu Volvo Amazon vuosimallia 1965, esitellään 25.-27. toukokuuta Raision kauppakeskus Myllyssä pidettävässä Varsinais-Suomen suurimmassa auto- ja moottoripyöränäyttelyssä Mylly motor show -tapahtumassa.

Vesipelien kauppa helpottuu

Kevät on kiivainta venekaupan aikaa ja usein vene ostetaan käytettynä suoraan omistajalta. Trafin maksullisessa vesikulkuneuvon julkiset rekisteritiedot -palvelussa voi rekisteritunnuksella tarkastaa minkä tahansa rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tiedot.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.