Kolumni: Unohtumattomat opetukset

Suomalaisen jääkiekon grand old man Juhani ”Juuso” Wahlsten täytti viime lauantaina 80 vuotta. Moni ilmoittautui Juuson oppipojaksi, myös minä – tässä ja nyt. Sain pelata pari kautta Juuson valmentamassa Lokit-joukkueessa 1970-luvulla.

En ollut kummoinenkaan kiekkoilija, mutta oppeja jäi taskuun silti iso pino. Niistä olen ammentanut matkan varrella, pääasiassa kaukalon ulkopuolella. Niiden merkityksen olen tosin ymmärtänyt vasta aivan viime aikoina.

Mitä Juuso opetti? Pari esimerkkiä tulee mieleen. Muistan turnauksen Jyväskylässä. Nukkumaanmenoajaksi oli yhdessä sovittu kello 22. Pahaksi onneksi hotellilla oli samaisena iltana jonkin sortin missikisat, eivät kaikki pystyneet vastustamaan kiusausta. Pojat tietenkin kärähtivät. Seuraavana päivänä oli finaali, josta Juuso hyllytti kaikki yhdessä sovitun unohtaneet. Tähtipelaajan status ei auttanut ketään.

Pelasimme – kuuluin pelaavaan ryhmään – alle kahdella kentällisellä ja sinnittelimme tasatulokseen varsinaisella peliajalla. Maalin määrättiin kenttäpelaaja. Jatkoajalla Juuso päästi viltissä istuneetkin kaukaloon ja voitimme pelin.

Se oli oppitunti numero yksi, jota en unohda koskaan. Pidä kiinni siitä, mitä lupaat. Tee se, mitä sovit. Työmoraalini on sittemmin ollut paitsi luterilainen myös wahlstenilainen.

Teimme unohtumattoman kiekkokiertueen Japaniin. Suomalainen jääkiekkojuniorien joukkue herätti suurta kiinnostusta japanilaisissa. Pelejä jopa televisioitiin ja mediaa pörräsi keskenkasvuisten poikien ympärillä.

En kuulunut tähtipelaajiin, mutta jouduin mediavastaavaksi. Kun haastattelua tarvittiin, Juuso määräsi minut toimittajien eteen. En purnannut, mutta koin tehtävän kyllä vääryytenä. En pitänyt itseäni hommaan sopivana, mutta Juuso oli toista mieltä.

Mitä opin? Opin, että homma on hoidettava, oli se mikä tahansa. Opin, että joukkueessa, ihmisyhteisössä, on erilaisia rooleja. Minun roolini oli tämä tässä joukkueessa. Vastuu on kannettava. Se on osoitus omasta merkityksestä ryhmälle, vaikka ei itse tehtävästä isommin välittäisikään.

Yksittäiset voitot unohtuvat. Turnaukset ja matkat painuvat historian hämärään. Opetukset eivät unohdu.

Lasse Virtanen

Littoistenjärven ympäri kierrettiin joukolla

Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi 120 osallistujaa.

Kahdeksatta kertaa järjestetty kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuva vuosittainen liikuntatapahtuma Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi torstai-iltana 120 osallistujaa. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 181 järvenkiertäjää.

THL kehittää mallia terveydenhuollon kansallisiksi laaturekistereiksi

THL kehittää mallia, jonka pohjalta terveydenhuoltoon voitaisiin luoda kansallisesti kattavat laaturekisterit. Rekistereistä saatavan tilastotiedon avulla voitaisiin parantaa potilaiden saaman hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi voitaisiin seurata potilasturvallisuutta eli sitä, millaisia sivuvaikutuksia hoidoilla on.

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton Mylly motor show -tapahtumaan. Opiskelijoiden aikaansaannos eli retrotyylillä ja erikoismaalauksella uudistettu Volvo Amazon vuosimallia 1965, esitellään 25.-27. toukokuuta Raision kauppakeskus Myllyssä pidettävässä Varsinais-Suomen suurimmassa auto- ja moottoripyöränäyttelyssä Mylly motor show -tapahtumassa.

Vesipelien kauppa helpottuu

Kevät on kiivainta venekaupan aikaa ja usein vene ostetaan käytettynä suoraan omistajalta. Trafin maksullisessa vesikulkuneuvon julkiset rekisteritiedot -palvelussa voi rekisteritunnuksella tarkastaa minkä tahansa rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tiedot.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.