Kolumni: Sydämen Sisua

Helmikuussa tulee kuluneeksi kunniakkaat yhdeksänkymmentä vuotta siitä, kun turkulainen makeistehdas Seres lanseerasi markkinoille Sisu-pastillin. Tai alun perin rintatabletin. Jukka Vesterisen ja Esko Järvelän Pastillin historiaa -teoksen mukaan vuonna 1928 uutta oli raaka-aineena käytetty arabikumi, mitä oli aiemmin hyödynnetty lähinnä musteissa. Sisun ”isä” oli Sereksen perustajiin kuulunut kemisti Juho Ponkamo, joka kehitti pastillin suosioon varmasti vaikuttaneen, edelleen tarkoin varjeltuna liikesalaisuutena säilyneen aromiaineen.

Ei liene liioiteltu sanoa, että Sisulla on ollut aina oma asemansa kansallistunteemme symbolina. Suomalainen sisu on käsite, jonka varaan koko Suomi-brändi aikoinaan rakennettiin. Lukemattomat lienevät ne kerrat kun suomalainen on keventänyt tunnelmaa tarjoamalla vaikeuksia kohdanneelle ”vähän Sisua” taskusta kaivetusta askista.

Yhtä lailla ässällä on ollut iso paikka turkulaisten sydämissä ja ylpeydenaiheena. Olihan pastilli menestyvän turkulaisen makeisteollisuuden lippulaiva vuosikymmeniä, vaikka valmistaja vaihtui yrityskauppojen myötä useammankin kerran. Sisun suomalaisuus koki kohtalokkaan kolauksen vuonna 2013, kun valmistus siirtyi Cloettaan fuusioituneen Leafin Auran tehtaalta Italiaan.Tosifanien sydän särkyi tuolloin, mutta toivottavasti aika on ommellut haavoja tikki tikiltä.

Vaikka kyseessä on vain pastilli, silti se on ollut osana monen ihmisen tärkeissä hetkissä. Olen kuullut rakkauden roihahtaneen tupakkapaikalla sormien hipaistessa toisiaan askia tarjotessa. Omassa sydämessäni Sisulla on aina erityinen paikkansa varhaisimmissa lapsuusmuistoissani. Mustat ässät olivat minun ja rakkaan ukkini yhteinen salaisuus.

Tupakkamiehenä ukillani oli aina rintataskussaan askillinen pastilleja, joita äidiltä salaa söimme. Ikävä vain, että tuo salaisuuden verho tuppasi repeämään seuraavalla pottareissulla. Kaksivuotiaan vatsalle makeinen ei ollut paras mahdollinen. Ukkini varhaisesta kuolemastakin selvittiin sisulla ja edelleen ostan silloin tällöin askin hänen muistokseen. Vaikka vatsani sisuuntuu niistä vieläkin.

Hannele Sivonen

Koko perheen pääsiäismusikaali Kaarinan kirkossa

Kaarinan kirkossa kuullaan pääsiäismusikaali.

Kaarinan kirkossa palmusunnuntaina soiva musikaali kertoo Jeesuksen elämästä ja pääsiäisen ajan tapahtumista erityisesti lapsille sopivalla tavalla, vanhempia unohtamatta. Tarinaa kuljetetaan Lasten virsi -kirjasta valittujen laulujen avulla.

Lindorffin myynti Lowellille päätökseen

Lowell on Suomessa uusi, kunnianhimoinen luotonhallinnan palveluyritys, jonka toimintakenttä kattaa Euroopan kypsimmät ja data-pohjaisimmat luottomarkkinat.

Viime metsästyskaudella kaadettiin noin 56 500 hirveä

Korkeimmat hirvitiheystavoitteet on asetettu Varsinais-Suomeen, Uudellemaalle ja Pohjanmaalle.

Alueelliset riistaneuvostot ovat kuulleet sidosryhmiä ja vahvistaneet lähivuosiksi hirvikannan hoitotavoitteet hirvitalousalueille. Koko maahan tavoitellaan keskimäärin 76 000 hirven talvikantaa, mikä edellyttää kannan pienentämistä jonkin verran nykyisestä. Valkohäntäpeurakannan osalta tavoitteena on kannan pienentäminen tiheimmän kannan alueilla.

WWF:n Earth Hour valtaa Suomen, satoja tapahtumia Paraisilta Pallakselle

Maailman suurin ilmastotapahtuma, WWF:n Earth Hour, näyttää lauantaina 24. maaliskuuta kello 20.30–21.30 valomerkin ilmaston puolesta. Valot sammuvat perinteisesti useista suomalaisista maamerkeistä, ja Earth Hourin aikaan järjestetään tapahtumia ympäri maan. WWF muistuttaa tapahtumajärjestäjiä velvollisuudesta huolehtia valojen sammutuksen turvallisuudesta.

Perusopetuksen innovaatio- ja kokeiluhaku avattu

Opetushallitus on avannut kuuden miljoonan euron avustushaun perusopetuksen innovatiivisiin kehittämishankkeisiin ja kokeiluihin. Haku mahdollistaa uusien tapojen tuomisen koulutuksen kehittämiseen, oppimisen uudistumiseen sekä yhteisölliseen kehittämiseen. Kokeilu- ja innovaatiotoiminnan edistäminen on osa peruskoulun uudistamisen kärkihanketta ja Uusi peruskoulu -ohjelman toimeenpanoa.

Turku valittu mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun

Janika Takatalo.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on keskiviikkona päättänyt maksuttoman varhaiskasvatuksen valtionavustuksista. Kokeilu koskee viisivuotiaita ja sen laajuus on 20 viikkotuntia. Kokeiluun otettiin hakemusten perusteella 20 kuntaa, ja Varsinais-Suomesta mukana ovat Turku, Salo, Somero ja Taivassalo. Kokeilu alkaa ensi syksynä ja kestää vuoden.

Loimaan 90 miljoonan Eurojackpot tehtiin omilla numeroilla

Loimaan voittoisa Eurojackpot-peli tehtiin pelaajan omilla numeroilla. Veikkauksella ei ole vieläkään tietoa voittajista. Voiton lunastusaikaa on jäljellä vielä lähes 11 kuukautta. Viimeinen mahdollinen lunastuspäivä on 11.2.2019.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!