Mielipide: Avoimempaa ja reilumpaa Kaarinaa

Hovirinnan koulu on Kaarinassa tulikuuma poliittinen peruna. Hovirinnan koulu on Kaarinassa tulikuuma poliittinen peruna. Kuva: Jari Laurikko

Kaarinan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Alander jatkaa (Aamuset 13.12.) erikoisten kirjoitustensa sarjaa. Hän syyttää meitä vihreitä avoimuudesta ja kirjoittaa tarkoitushakuisesti asioista. Siksi muutama kommentti.

Kaarinan poliittista arkea on värittänyt koulujen rapistuva kunto. On tehty myös hyviä päätöksiä, vaikka koulujen väistötilojen hankinnoissa on kompuroitu pahoin eikä avoimuudessakaan tyylipisteitä heru. Yksi koulutalo on purettu, toinen puretaan kohta ja kiistaa on Hovirinnan koulusta.

Terveystarkastaja on todennut Hovirinnan koulussa terveyshaitan. Talossa on oireiltu ja sairastettu sisäilmaongelmien takia vuosia. Valtuusto päätti peruskorjata rakennuksen. Me vihreät vaadimme sairaan rakennuksen purkamista ja uuden koulun rakentamista. Se on paras ratkaisu lasten ja koulutyöntekijöiden terveyttä ajatellen – parasta ennaltaehkäisyä.

Kaupungin talousarviossa päätettiin ohi kaikkien normaalien ja hyvän hallinnon mukaisten suunnittelu- ja valmistelukäytäntöjen yli seitsemän miljoonaa maksavasta liikuntahallista. Yksikään puolue ei vaatinut hallia kevään kuntavaaleissa. Siitä ei tehty etukäteen tarvekartoitusta eikä käyttö- ja henkilöstökustannuksia selvitetty. Ei edes talousarvion käsittelyn aikana.

Alander toteaa yli kolmen tuhannen neliön liikuntahallin korvaavan Valkeavuoren koulun kaksi luonnospiirustuksissa ollutta yhteensä 850 neliön liikuntasalia. Hän ei kerro, että nuo koulun liikuntasalit maksaisivat yli viisi miljoonaa hallia vähemmän.

Kokoomuslainen talousajattelu on keikahtanut Kaarinassa päälaelleen. Saamme lukea, että taloutta on ajateltava eikä kaikkea voi saada. Silti liikuntahalli piti saada ”nyt tai ei koskaan”. Se syrjäyttää jopa uuden Hovirinnan koulun rakentamistarpeen. Meille arvojärjestys on päinvastainen: ensin koulut kuntoon, sitten vasta olisi hallin vuoro.

Paras joululahja lapsille on uusi, terve ja ajanmukainen Hovirinnan koulu. Se on tahdon asia.

Hannu Rautanen (vihr.), kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!