Debatti: Demari vs. Porvari

Jarmo Rosenlöf on sosiaalineuvos ja rakennuslautakunnan varapuheenjohtaja. Kaija Hartiala on lastenlääkäri ja kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja.

Pitäisikö Turun konserttitalo korjata vai rakentaa kokonaan uusi musiikkitalo?

Rosenlöf: Olen sitä mieltä, että konserttitalo korjataan, se nykyinen, ja jos on tarvetta, niin sitä laajennetaan ammattikoulun tiloihin.

Hartiala: Turku tarvitsee ehdottomasti musiikkitalon. Konserttitaloon pitäisi laittaa suhteettoman paljon, jotta sitä saisi parannettua vähän.

JR: En ole mikään konserttimusiikin osaaja tai tietäjä, mutta olemme tehneet aika paljon vapaa-aikapuolen ja kulttuuritoiminnan eteen. Oli Logomo, joka on kaupungille kohtuullisen kallis ja nyt vähän tyhjäkin, kun teatteri siirtyi sieltä pois. Kaupunginteatteri korjattiin ja palloiluhalli tehtiin. Uudesta Samppalinnan koulusta ja palloiluhallista haaveillaan. Jos investointirahoja on, ne pitää käyttää vanhushuoltoon, kouluihin ja päiväkoteihin.

KH: Konserttitalolla on erittäin paljon käyttöä matalan kynnyksen auditoriona, johon mahtuu tarpeeksi yleisöä. Jos sitä korjataan 60 miljoonalla eurolla, yhdistyksillä ja muilla ei ole millään varaa vuokrata sitä ja käyttöaste romahtaa. Konserttitalo pitäisi jättää tuommoiseksi ja lisätä sen käyttöä.

JR: Siinä summassa oli mukana myös laajennus ammattikoulun tiloihin.

KH: On olemassa erilaisia tapoja tehdä remonttia. Ei ole vain joko tai.

JR: Kai Logomossakin voidaan myös musiikkia tehdä.

KH: Turkuun on perustettu soitannollinen seura vuonna 1790 ja Turku on ollut Suomen musiikkielämän kärkikaupunki todella pitkään. Meillä on loistava orkesteri, joka ansaitsee kunnon tilat. Kaikissa muissa isoissa kaupungeissa, jopa Lahdessa ja Kuopiossa, on kunnollinen estradi. Konserttitaloon ei saada oopperamonttua, vaikka kuinka kalliisti tehtäisiin. Lava on niin pieni, ettei sinne mahdu mitään suurta.

JR: Myönnän, etten ymmärrä paljon klassisesta musiikista. Ymmärrän, kun Matti ja Teppo laulavat ”mä joka päivä töitä teen”.

KH: Ajatus, että penkkirivejä tiivistettäisiin on älyttömän kallis. Koko lattiastruktuuri olisi purettava ja rakennettava uusiksi.

JR: Väkimäärä mahtuu hyvin nykyisiin noin tuhanteen paikkaan. En kannata uutta taloa.

KH: Kauniilla paikalla sijaitseva musiikkitalo voisi palvella myös kongresseja.

Lasse Virtanen

Perusopetuksen innovaatio- ja kokeiluhaku avattu

Opetushallitus on avannut kuuden miljoonan euron avustushaun perusopetuksen innovatiivisiin kehittämishankkeisiin ja kokeiluihin. Haku mahdollistaa uusien tapojen tuomisen koulutuksen kehittämiseen, oppimisen uudistumiseen sekä yhteisölliseen kehittämiseen. Kokeilu- ja innovaatiotoiminnan edistäminen on osa peruskoulun uudistamisen kärkihanketta ja Uusi peruskoulu -ohjelman toimeenpanoa.

Turku valittu mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun

Janika Takatalo.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on keskiviikkona päättänyt maksuttoman varhaiskasvatuksen valtionavustuksista. Kokeilu koskee viisivuotiaita ja sen laajuus on 20 viikkotuntia. Kokeiluun otettiin hakemusten perusteella 20 kuntaa, ja Varsinais-Suomesta mukana ovat Turku, Salo, Somero ja Taivassalo. Kokeilu alkaa ensi syksynä ja kestää vuoden.

Loimaan 90 miljoonan Eurojackpot tehtiin omilla numeroilla

Loimaan voittoisa Eurojackpot-peli tehtiin pelaajan omilla numeroilla. Veikkauksella ei ole vieläkään tietoa voittajista. Voiton lunastusaikaa on jäljellä vielä lähes 11 kuukautta. Viimeinen mahdollinen lunastuspäivä on 11.2.2019.

Noin 80 prosenttia suomalaisista haluaisi liikkua enemmän

Yli puolet (60 %) suomalaisista ei ulkoile päivittäin, ja joka viides (22 %) ei edes viikoittain. Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin hidaste liikkumiselle on saamattomuus. Neljä viidestä vastaajasta haluaisi liikkua nykyistä enemmän.

Narsissit koristavat jälleen Teatterisiltaa

Teatterisilta saa jälleen koristeekseen narsisseja.

Turku toivottaa kevään tervetulleeksi aurinkoisin narsissi-istutuksin. Teatterisillan kaiteet koristellaan Tête-à-Tête-narsisseilla keskiviikkona 21. maaliskuuta ja samaa lajiketta tuodaan Yliopistonkadun kävelykadulle torstaina 30. maaliskuuta.

Puolustusvoimien ja poliisin yhteistyötä kehitetään

Puolustusvoimien poliisille antamaa virka-apua koskevien säännösten toimivuutta arvioidaan. Sisäministeriön asettaman hankkeen tavoitteena on ajantasaistaa säännöksiä niin, että ne turvaavat poliisin toimintaedellytykset tietyissä terrorismirikoksiin liittyvissä tilanteissa, joissa puolustusvoimat voi antaa voimankäyttöä sisältävää virka-apua poliisille.

Konkurssien määrä kasvoi tammi–helmikuussa peräti 82 prosenttia

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–helmikuussa pantiin vireille 515 konkurssia, mikä on 232 konkurssia (82,0 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 2 485, mikä on 1 157 henkilöä (87,1 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna. Vuonna 2017 tammi–helmikuussa vireille pantujen konkurssien määrä oli poikkeuksellisen matala, mikä johtui tuolloin verohallinnon tekemien konkurssihakemusten poikkeuksellisen pienestä määrästä.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!