Mielipide: Valtava helpotus

Kissa on Turun eläinhoitolan yleisin vieras. Kissa on Turun eläinhoitolan yleisin vieras. Kuva: Riitta Salmi

Turun Eläinsuojeluyhdistys koskeva negatiivinen uutisointi alkoi Turun Sanomien reportaasista 30.1.2016 ja johti siihen, että toimittaja teki tutkintapyynnön yhdistyksen yhdeksästä entisestä johtokunnan jäsenestä. Tutkintapyyntöä seurasi pitkään jatkunut ja perusteellinen tutkinta, jossa selvitettiin ovatko entiset johtokunnan jäsenet anastaneet eläinsuojeluyhdistykseltä varoja, jotka on saatu lahjoituksina, arpajaistuottoina, keräystuottoina, myyntituloina ja eläinten adoptiotuloina, tai laiminlyöneet kirjanpitovelvollisen eli Tesyn liiketapahtumien kirjaamista.

Vihdoin 20.11.2017, lähes kaksi vuotta myöhemmin, kihlakunnan syyttäjä antoi jokaiselle entiselle johtokunnan jäsenelle syyttämättäjättämispäätöksen koskien törkeää kavallusta ja törkeää kirjanpitorikosta perusteella, että syytteelle ei ole olemassa todennäköisiä syitä syyllisyyden tueksi.

Mitään näyttöä siitä, että rikoksesta epäilty olisi kavaltanut Turun eläinsuojeluyhdistys ry:n tai Tesy kannatusyhdistys ry:n varoja, tai että varoja olisi ylipäätään kavallettu, ei esitutkinnassa saatu.

Kirjanpitorikoksen syyttämättäjättämispäätöksen perusteluissa todetaan, että niin sanotun kissapurkin tarkoituksena ei ilmeisesti missään vaiheessa ole ollut tuottaa taloudellista voittoa kenellekään. Esitutkinnassa saadun selvityksen perusteella toiminta on ollut liiketaloudellisessa mielessä tappiollista.

Päätös on yhdistykselle ja kaikille entisille johtokunnan jäsenille valtava helpotus, vaikkakin yhdistys ja sen toiminnassa mukana olevat jäsenet koko tutkinnan ajan tiesivätkin, ettei syytöksillä ole perää. Päätöksestä huolimatta yhdistys ja sen koko toiminnan tarkoitus – eläinsuojelutyö, on kärsinyt tämän pitkään jatkuneen tutkinnan ja uutisoinnin vuoksi todella paljon.

Osa yhteistyökumppaneistamme on joutunut lopettamaan yhteistyön kanssamme, sillä huonon maineen saanut yhdistys ei ole markkinoinnin vuoksi hyvä yhteistyötaho. Rahankeräysluvan käsittely keskeytettiin ja arpajaislupien hakemukset peruutettiin. Lahjoituksien kautta toiminnan tukemiseksi ja ylläpidoksi saatua taloudellista apua ei olla voitu ottaa vastaan.

Tilanne on aiheuttanut yhdistyksen toimijoille suuren työtaakan, sillä koko yhdistyksen toiminta on käyty varmuuden vuoksi läpi. Tämä on osaltaan hyväkin asia, sillä kehittämisen varaa löytyy aina.

Suurin menetys on kuitenkin eläinsuojelutyön saama maineen kolaus.

Tilanteesta kärsivät kaikkein eniten ne, jotka eivät ole pystyneet tilanteeseen millään tavalla vaikuttamaan, eli eläimet. Toivomme, että saisimme menetetyt yhteistyökanavamme takaisin ja pystyisimme rakentamaan uusia. Toivomme, että lehdistö kertoisi yhtä innokkaasti toimintamme saavutuksista kuin toimintaamme koskevista epäillyistä.

Taru Säteri, puheenjohtaja, Turun Eläinsuojeluyhdistys

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!