Mielipide: Valtava helpotus

Kissa on Turun eläinhoitolan yleisin vieras. Kissa on Turun eläinhoitolan yleisin vieras. Kuva: Riitta Salmi

Turun Eläinsuojeluyhdistys koskeva negatiivinen uutisointi alkoi Turun Sanomien reportaasista 30.1.2016 ja johti siihen, että toimittaja teki tutkintapyynnön yhdistyksen yhdeksästä entisestä johtokunnan jäsenestä. Tutkintapyyntöä seurasi pitkään jatkunut ja perusteellinen tutkinta, jossa selvitettiin ovatko entiset johtokunnan jäsenet anastaneet eläinsuojeluyhdistykseltä varoja, jotka on saatu lahjoituksina, arpajaistuottoina, keräystuottoina, myyntituloina ja eläinten adoptiotuloina, tai laiminlyöneet kirjanpitovelvollisen eli Tesyn liiketapahtumien kirjaamista.

Vihdoin 20.11.2017, lähes kaksi vuotta myöhemmin, kihlakunnan syyttäjä antoi jokaiselle entiselle johtokunnan jäsenelle syyttämättäjättämispäätöksen koskien törkeää kavallusta ja törkeää kirjanpitorikosta perusteella, että syytteelle ei ole olemassa todennäköisiä syitä syyllisyyden tueksi.

Mitään näyttöä siitä, että rikoksesta epäilty olisi kavaltanut Turun eläinsuojeluyhdistys ry:n tai Tesy kannatusyhdistys ry:n varoja, tai että varoja olisi ylipäätään kavallettu, ei esitutkinnassa saatu.

Kirjanpitorikoksen syyttämättäjättämispäätöksen perusteluissa todetaan, että niin sanotun kissapurkin tarkoituksena ei ilmeisesti missään vaiheessa ole ollut tuottaa taloudellista voittoa kenellekään. Esitutkinnassa saadun selvityksen perusteella toiminta on ollut liiketaloudellisessa mielessä tappiollista.

Päätös on yhdistykselle ja kaikille entisille johtokunnan jäsenille valtava helpotus, vaikkakin yhdistys ja sen toiminnassa mukana olevat jäsenet koko tutkinnan ajan tiesivätkin, ettei syytöksillä ole perää. Päätöksestä huolimatta yhdistys ja sen koko toiminnan tarkoitus – eläinsuojelutyö, on kärsinyt tämän pitkään jatkuneen tutkinnan ja uutisoinnin vuoksi todella paljon.

Osa yhteistyökumppaneistamme on joutunut lopettamaan yhteistyön kanssamme, sillä huonon maineen saanut yhdistys ei ole markkinoinnin vuoksi hyvä yhteistyötaho. Rahankeräysluvan käsittely keskeytettiin ja arpajaislupien hakemukset peruutettiin. Lahjoituksien kautta toiminnan tukemiseksi ja ylläpidoksi saatua taloudellista apua ei olla voitu ottaa vastaan.

Tilanne on aiheuttanut yhdistyksen toimijoille suuren työtaakan, sillä koko yhdistyksen toiminta on käyty varmuuden vuoksi läpi. Tämä on osaltaan hyväkin asia, sillä kehittämisen varaa löytyy aina.

Suurin menetys on kuitenkin eläinsuojelutyön saama maineen kolaus.

Tilanteesta kärsivät kaikkein eniten ne, jotka eivät ole pystyneet tilanteeseen millään tavalla vaikuttamaan, eli eläimet. Toivomme, että saisimme menetetyt yhteistyökanavamme takaisin ja pystyisimme rakentamaan uusia. Toivomme, että lehdistö kertoisi yhtä innokkaasti toimintamme saavutuksista kuin toimintaamme koskevista epäillyistä.

Taru Säteri, puheenjohtaja, Turun Eläinsuojeluyhdistys

Saaristomeren Suojelurahasto hakee rahoitettavia hankkeita

Saaristomeren Suojelurahasto rahoittaa Saaristomeren tilan parantamiseen tähtääviä tarkoin kohdennettuja ja tehokkaita hankkeita. Saaristomeren Suojelurahaston avoin rahoitushaku on jatkuva ja siihen voi jättää hakemuksenhakijalle sopivana ajankohtana. Hakuprosessissa Saaristomeren Suojelurahaston hoitokunta käsittelee hankeideat ja hakemukset vähintään kaksi kertaa vuodessa ja tekee esitykset Centrum Balticum -säätiön hallitukselle tuettavista hankkeista.

Markulantie jälleen auki liikenteelle

Liikenne Markulantiellä sujuu jälleen normaalisti. Aamulla Markulantiellä sattui liikenneonnettumuus, jossa Fölin bussi törmäsi henkilöautoon, mutta onnettomuuspaikka on nyt saatu raivattua.

Viemäri- ja vesijohtotyö Kuuvuorenkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ja sulkee ajokaistan Kuuvuorenkatu 7–26:n välisellä alueella 17.1.–29.3. Päivittäinen työaika on kello 7–16. Paikalla liikenteen ohjaajat tarvittaessa, muutoin liikennettä ohjataan liikenneopastein.

Lapsuuden liikunnalla yhteys menestykseen koulutuksessa ja työssä

Liikunta lapsena on yhteydessä vuosien päähän koulutus- ja työurien kehitykseen. Jaana Karin väitöstutkimuksen tulosten mukaan liikunnallisesti aktiivisilla lapsilla oli peruskoulun päättyessä parempi koulumenestys ja aikuisena korkeampi koulutustaso ja korkeammat ansiotulot. He kiinnittyivät paremmin työmarkkinoille kuin lapsena vähän liikkuneet.

Euroopassa todettu korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa

Korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa (HPAI H5N6) on todettu Euroopassa joulukuun 2017 ja tammikuun 2018 aikana neljässä maassa. Joulukuun alussa virusta todettiin Alankomaissa ankkatilalla ja luonnonvaraisissa linnuissa, ja sen jälkeen virusta on todettu luonnonvaraisissa linnuissa Sveitsissä, Britanniassa ja Saksassa.

Uudet matkailukartat nostavat esiin Kuninkaantien kohteet ja Suomen kylät

Turun saaristosta itärajalle ulottuvan Kuninkaantien kartta sekä koko Suomen kattava kylämatkailun kartta muistuttavat, että digitalisoituvassa ajassakin paperisessa kartassa on voimaa. Kartat päivittävät vuosisatoja vanhan Kuninkaantien tämän päivän matkailijan kohdelistalle ja tuovat uudella tavalla esiin kiinnostavia kyliä.

Kaupunki
Urheilu

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Anne Pohjola hurjasteli 17 tehopistettä Naantalissa

Sunnuntain kohtasivat ringeten SM-sarjan sarjajumbo ja kärki. Vaikka VG-62:lla oli kotietu puolellaan, sarjakärki Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese oli odotetun murskaava. Loppulukemiksi saatiin 2–19. Voiton myötä sarjajohtonsa jo seitsemän pisteen suuruiseksi kasvattanut Lapinlahti varmisti ensimmäisenä joukkueena pudotuspelipaikan.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.