Kolumni: Uusi vuosi luo aina toivoa

Uusi vuosi alkaa monesti uusin odotuksin. Täynnä lupauksia, toiveita ja ehkä hieman myös stressiä sekä pakonomaistakin tarvetta muuttaa elämää parempaan suuntaan. Uusivuosi on taitekohta, jolloin perinteiset uudenvuoden lupaukset kutkuttavat jossain takaraivossa, että jotain pitäisi muuttaa itsessä tai omissa tavoissaan tai elämäntilanteessa. Ja aina on olemassa pieni toivonpilke, että jotain parempaa on tulossa kuin aikaisemmin.

Elämäntapamuutokset ovat ihan kivoja, kunhan niistä ei tule pakkoa. Ja jos oikeasti haluaa ja tarvitsee jotain muutosta, niin miksipä ei sellaista yrittäisi tehdä. Elämäntapamuutos tarvitsee vain päätöksenteon isolla P:llä. Se miksi niiden pitäisi tapahtua vuoden vaihtuessa, on varmasti symbolinen enemmän kuin mitään muuta.

Itse en aikoihin ole tehnyt erityisiä uudenvuoden lupauksia, koska en niitä viime vuosina kuitenkaan ole vuoden lähtiessä käyntiin sen kummemmin miettinyt. Ne jotenkin unohtaa heti kun ollaan jo tammikuun puolivälissä. Jos sinnekään asti niitä enää muistaa. Tuntuu, että lupaukset ovat juuri ennen vuodenvaihdetta mielessä, ja sitten ne unohtuvat.

Tänä vuonna minulla on kuitenkin pari uudenvuoden lupausta, koska koen ne itselleni tärkeiksi. Lupausperinne auttaa motivoimaan, ja toisaalta ne osuvat juuri sopivaan saumaan. Tosin olen luvannut itselleni vain pari realistista asiaa, ja yksi lisälupaus on, että en siitä ainakaan stressaa. Ja pidän ne omina salaisuuksina, ettei sitten kukaan stressaa minunkaan puolestani niistä.

Vaikeinta on ehkä irti päästäminen ja päätöksen teko. On helppoa jäädä vellomaan mukavuusalueelle, vaikka sen ulkopuolella olisi juuri sitä, mitä irti päästäminen ja päätös toisivat. Tietenkin jos on tyytyväinen omiin tapoihinsa, miksi hakea täydellisyyttä. Mutta jos haluaa vaikka muuttaa niitä elintapojaan, jotta olisi parempi olo fyysisesti ja henkisesti, niin ehkei siihen muuta auta kuin päättää tehdä jotain terveellisempää ja päästää irti siitä, mikä saa huonoa oloa keholle ja pääkopalle. Oli se sitten someriippuvaisuus, pelit, tupakka, alkoholi, liika kahvi, roskaruoka, sokeri tai vaikkapa huono ihmissuhde.

Marianne Rovio

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!