Debatti: Bisnesleidi vs. Kulturelli

Kuva: Teemu P. Peltola

Maria Ala-Sulkava on yrittäjä ja FC Barcelonan fani. Aino Lehtovaara on muusikko ja yhdistysaktiivi.

Kannatatko konserttitalon remonttia vai kokonaan uutta musiikkitaloa?

Ala-Sulkava: En tiedä, onko mitään vaihtoehtoa, jos konserttitaloa ei voida saada muuhunkaan käyttöön. Eikö nykyään pystytä parantamaan monien tilojen akustiikkaa teknisillä ratkaisuilla? Onko tämä täysin riittämätön keino konserttitalon olosuhteiden parantamiseksi?

Lehtovaara: On. Konserttitalo on akustisesti kamala tila. Siellä on sellaisia kulmia, joista tulee heijastusvaikutuksia ääniaalloille. Tilannetta on jo pitkään yritetty korjata mikittämällä. Konserttitalo on kaupunginorkesterimme koti. Koti, jota ei missään nimessä saisi käyttää kaupunginorkesterin konsertteihin. Se ei palvele muusikkoja tai yleisöä.

MA-S: Mutta miten ihmeessä konserttitalo on sitten jo alun perin tehty niin huonoksi?

AL: Niinpä. Siinä on tehty runsaasti virheitä, joita nykyään ei enää tehtäisi. Akustiikka on oma tieteenalansa. Konserttitalon arkkitehdit olivat kenties enemmän kiinnostuneita visuaalisesta puolesta kuin akustisista ratkaisuista.

MA-S: Eikö niitä pystytä korjaamaan rakenteita muuttamalla?

AL: Jokainen muusikko tietää, mikä on seisova aalto. Se on kohta, jossa ei kuule kaikkia muita muusikoita tai sitten yleisö ei kuule kaikkia soittajia. Kun tämä vika johtuu talon perusrakenteista, on aika vähän tehtävissä. Esimerkiksi Logomossa tilanne on ihan toisenlainen, koska tila on iso Sali, joka on kokonaan mikitetty, eikä siellä ole seinien rakenteissa mitään taitoksia tai parvia.

MA-S: Mutta eikö niitä konserttitalon sisärakenteita sitten saa muuttaa?

AL: Sitä talon erikoista kattoa ei kyllä saa muuttaa mihinkään suuntaan, sen kieltävät museoviranomaiset. Mutta talonhan voisi hyvin valjastaa uuteen käyttöön leffateatterina.

MA-S: Tai vanhainkotina tai jättiakvaariona!

AL: Jos uusi musiikkitalo sittenkin päätettäisiin tehdä, niin Logomon alue olisi ainoa oikea paikka.

MA-S: Onko sen pakko olla erillinen talonsa? Eikö se voi olla vain oma tilansa jossakin rakennuksessa?

AL: Suomessa on oikeastaan vain yksi kansainväliset mitat täyttävä musiikkitalo, Lahdessa. Silti turkulaiset eivät lähde Lahteen kuuntelemaan konsertteja.

MA-S: Tehdään kelluva musiikkitalo, tai laiva. Musiikkilaiva sopisi Turulle hyvin.

Teemu P. Peltola

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!