Kolumni: Onko vauvavuodesta pakko nauttia?

Sain esikoiseni viime keväänä. Ihanan, suurisilmäisen ja rennon pojan, jota neuvolantädit kutsuvat tuumailijaksi, mutta jolla silti riittää myös vauhtia ja vipinää. Lapsi oli toivottu ja raskaus sujui hyvin. Poika syö innokkaasti mitä tahansa, ei ole sairastellut ja nukkuu yönsä hyvin.

Nykyään hän nukkuu yhdet pitkät päiväunet, joiden aikana voin tehdä töitä tai halutessani vaikka suursiivouksen. Iltoihinkin jää kiitettävästi omaa aikaa. Unille mennään edelleen mallilla poika sänkyyn, peitto päälle, hyvän yön toivotukset ja sinne hän nukahtaa. Miksi ihmeessä en osaa nauttia näin mutkattomasta vauva-ajasta?

Suomalaiseen tapaan vähättelin pitkään tunteitani. Kuulumisia kysyttäessä hymistelin, että tässähän tämä, hyvin on mennyt ja sitä rataa. Onneksi oikeasti pääasiassa menikin. Mutta en koskaan kertonut kyselijöille siitä kuristavasta rautavanteesta, joka välillä tuntui kiertyvän ympärilleni niin, että tuntui, että on vaikea hengittää. En voinut, sillä koin syyllisyyttä siitä, etten saa lapseni elämän alkutaipaleesta enemmän irti. Koin, etten ollut oikeutettu valittamaan, kun kaikki sujui niin hyvin.

Jos rohkeninkin mainita sivulauseessa, että odotan lapsen kasvamista, sain kuulla hyvää tarkoittavia kommentteja siitä, kuinka kannattaisi nauttia lyhyestä vauva-ajasta. Ymmärrän, että minua haluttiin kannustaa, mutta samalla ahdistukseni vain kasvoi. Tunsin itseni oikeaksi pullamössösukupolven edustajaksi, kun oli muka niin raskasta, vaikka helmoissa ei pyörinyt viittä vanhempaa pilttiä.

Lapsi lähestyy vuoden ikää ja elämä on huomattavasti valoisampaa. Tiesin jo ennen pojan syntymää, etten ole vauvaihminen. Tykkään puhaltaa lasten kanssa saippuakuplia ja ihmetellä tuntitolkulla leppäkertun täpliä. Mutta edelleen puhe imetystyynyistä ja kantoliinoista aiheuttaa päänsärkyä. Onneksi vauvastani on kasvamassa taapero.

Pikkuvauvakuplan puhjettua tajuan yhä selvemmin, että teitä sielunkumppaneitani on siellä sankoin joukoin jakamassa samoja tunteita. Voimia meille kaikille! Olemme hyviä vanhempia vaikka emme saakaan kiksejä vauvantuoksusta.

Tiina Pitkänen

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!