Kolumni: Tyhjät tynnyrit kolisevat

Pohjoismaiset yleisradioyhtiöt Yle, NRK ja SVT löivät viisaat päänsä yhteen ja saivat aikaiseksi yhteispohjoismaisen katsauksen miesten ja naisten välisiin palkkaeroihin urheilussa. Tulos ei ollut yllättävä. Naiset ansaitsevat murto-osan miesten potista. Vai onko joku yllättynyt?

Yle teki palkkaerosta tasa-arvokysymyksen kertomalla, että naisen euro on urheilussa kolme senttiä. Onko urheilun palkkakuilu tasa-arvokysymys?

On, mutta hyvin pitkän mutkan kautta. Kuka maksaa urheilijoiden palkat? Viime kädessä suuri yleisö. Pottiin, josta palkkaa maksetaan, tuovat kortensa ne, jotka käyvät kisoja ja matseja katsomassa, sponsorit sekä televisioyhtiöt, jotka hankkivat tapahtumien ja otteluiden tv-oikeuksia. Osuudellaan on mukana myös valtiovalta, joka tukee urheilujärjestöjä ja myös suoraan huippu-urheilijoita.

Sponsorit hakevat näkyvyyttä tuotteilleen ja palveluilleen ja uskovat, että se onnistuu urheilun välityksellä. He ostavat pääsyn katsojan silmiin. Tv-yhtiöt hankkivat oikeuksia, koska ne uskovat tai tietävät, että kisatapahtuma tai ottelu kiinnostaa yleisöä.

On kyse katsojien ja yleisön kiinnostuksesta tai sen puutteesta. Siinä vallitsee suurin epätasa-arvo. Naisten urheilua ei, vielä, arvosteta tarpeeksi, eikä sitä kohtaan tunneta riittävää kiinnostusta. Siksi siitä ei makseta ja toiminta on enemmän harrastamista kuin ammattilaisurheilua. Ainakin palkanmaksun osalta, ellei enää muuten.

Jos maksajana on yhteiskunta, voidaan vaatia, että naisille ja miehille maksetaan samaa palkkaa, oli kyse apurahoista tai muusta tuesta. Suuren yleisön kiinnostuksesta tai kiinnostuksen puutteesta ei voi valittaa mihinkään.

Muutos on jo alkanut. Monissa yksilölajeissa, kuten hiihdossa tai ampumahiihdossa, suomalaisnaiset ovat jo valovoimaisempia ja kiinnostavampia kuin mieskollegansa. Se näkyy varmasti sponsorituloissa. Prosessi on kuitenkin hidas. Jokainen voi aloittaa katsomalla peiliin. Miten itse suhtaudut naisten urheiluun? Miksi?

Ylen nollauutinen ei ole täysin vailla ansioita, jos se avaa keskustelun siitä, mikä on oikein. Viime kädessä päättäjänä on kuitenkin lipunostaja ja katsoja. Ei kukaan muu.

Lasse Virtanen

Kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma toukokuussa Turussa

Turussa järjestetään toukokuussa ensimmäinen kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma SmartCHEM summit 2018. Puhujina tapahtumassa on bio- ja kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä, startupeja sekä kansainvälisiä vieraita. Tapahtuma on osa Euroopan suurinta vuosittaista ympäristöalan tapahtumaa EU Green Weekiä, jonka teemana on Green Cities for Greener Future .

Ilmastomallit ennustavat muutoksia pohjoisten jokien virtaamiin ja eliöstöön

Suomen virtavesien lajien elinalueet siirtyvät pohjoista kohti lämpötilan kasvaessa ilmastonmuutoksen myötä. Jokien virtaamien vuodenaikaisvaihtelu muuttuu nykyistä epäsäännöllisemmäksi. Lajiston muutokset ovat suurempia pienissä latvapuroissa kuin suurissa joissa, selviää Suomen ympäristökeskuksen ja Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu auttaa työttömiä pois toimeentulotuelta

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu on alkanut kuudessa kunnassa. Kokeilukunnat ovat Kangasala, Kemijärvi, Kuopio, Raisio, Tampere ja Tornio. Tavoitteena on saada pitkään työttömänä olleita pois toimeentulotuelta. Moni heistä tarvitsee siihen nykyistä enemmän ja varhemmin apua.

Beethovenin messu pitkäperjantaina Tuomiokirkossa

Kaisa Ranta.

Turun filharmoninen orkesteri esittää Ludwig van Beethovenin C-duurimessun pitkäperjantaina 30. maaliskuuta kello 18 Turun tuomiokirkossa. Messun lisäksi konsertissa kuullaan Beethovenin kuorokantaatti Meerestille und glückliche Fahrt .

Työntekijämäärä jatkoi kasvua alkuvuonna

Työntekijämäärät Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kasvoivat tammikuussa 6,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu henkilöstövuokrausalalla oli edelleen kovaa, ja viime vuoden lopulla alkanut nousu satama-alan työntekijämäärissä jatkui.

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!