Kolumni: Poikkeuksellisen kaunis perna

Potilas on terve ja hyväkuntoinen, useita perussairauksia ja päivittäisiä kiputiloja. Ohjeistettu potilasta googlettamaan hoito-ohjeet sairauteensa. Lääkärin potilaskirjaus, joka maallikon korvaan kuulostaa ristiriitaisessa epäloogisuudessaan lähinnä vitsiltä.

Lääkärien hassunkurisista saneluista on julkaistu useampikin kokoelmateos. Omakannan ja kunnallisten e-terveyspalveluiden ansiosta kattavat terveystiedot ovat nykyään jokaisen sairastelijan saatavilla. Potilasoikeudellisesti tämä on iso ja tärkeä asia, mutta potilaalle valuva tietomäärä aiheuttaa myös paineita julkiselle terveydenhuollolle.

Asiakkaat osaavat vaatia enemmän, ainakin lääkärin aikaa ja vastauksia. Oma ryhmänsä ovat kotilääkärit, jotka tutkimuskirjausten ja nettitietojen perusteella diagnosoivat itseään ja vaativat lisätutkimuksia. Terveydenhuollon kiireisessä arjessa, jossa potilaita lappaa ovesta taukoamatonta tahtia, kirjausvirheiden syntymisen ymmärtää. Mutta kieltämättä joskus saa kirjauksia lukiessa ihmetellä kenestä epikriisit on kirjoitettu.

Minut on muun muassa kirjattu sairaalaan miehenä, vaikka en ole huomannut itsessäni siihen viittaavia piirteitä. Veriarvojani on analysoitu hyvin tyypillisiksi kaltaiselleni afroamerikkalaiselle tummaihoiselle naiselle. Ei siinä mitään, mutta ellei äidiltä ole jäänyt jotain kertomatta, sukujuureni kumpuavat väkevästi Kainuun korpimetsistä. Ja vaikka kuinka muuta toivoisin, ihonvärini on lähempänä kloriitilla pesaistua valkoista lakanaa.

Tällaiset tohtorien emämunaukset käyvät hauskoista anekdooteista, mutta virheellisillä kirjauksilla voi olla myös kauaskantoiset seuraukset. Esimerkiksi riitatilanteessa vakuutusyhtiön kanssa vuosia vanha pieni kirjausvirhe potilastiedoissa voi nousta seinäksi vasten kasvoja.

Virheellisiä kirjauksia on jälkikäteen hyvin hankala saada oikaistuksi. Jos vakavat lapsukset unohdetaan, on tahattomassa kirjauskomiikassa huvinsa. Omassa sydämessäni kannan ehkä ikuisesti naisellisen itsetuntoni buustaajana erään sisätautilääkärin kirjausta vuosien takaa: potilaalla on poikkeuksellisen kaunis, täydellisen symmetrinen perna. Voiko nainen paljon kauniimpaa kohteliaisuutta miehen suusta kuulla?

Hannele Sivonen

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

B-influenssa hiipuu, mutta A-influenssa runsastunut

Kuluva influenssakausi on ollut poikkeuksellinen verrattuna edellisiin talviin. Influenssa-B-virus hallitsi epidemiaa koko talven ajan aina maaliskuun alkupuolelle, mutta nyt sen tapausmäärät ovat vihdoin kääntyneet laskuun. Samalla kuitenkin Influenssa-A-virusta on alkanut esiintyä enemmän kuin edeltävinä viikkoina. H3N2-tyypin A-influenssavirus on ollut vallitseva A-influenssavirustyyppi. Tänä talvena on ollut merkittävä RS-virusepidemia.

Musiikkia Jobin kirjaan Martinkirkossa

Tuomo Norvasuo toimii esityksen tekstinlukijana.

Martinkirkossa kuullaan 27. maaliskuuta kello 18 harvoin Suomessa kuultua ruotsalaissäveltäjä Oskar Lindbergin (1887-1955) musiikkia Raamatun Jobin kirjan ympärille rakentuvassa esityksessä.

Metsäpuutarha toteutetaan luonnon ehdoilla

Metsän luonnollisuuden ja puutarhan näyttävyyden voi yhdistää metsäpuutarhaksi.

Suomi on metsäinen maa ja metsän luonto on meille tuttua. Puutarha ja metsä mielletään erilaisiksi ympäristöiksi. Hyvin suunnittelemalla metsän luonnollisuuden ja puutarhan näyttävyyden voi yhdistää metsäpuutarhaksi. Metsäpuutarhasta syntyy aktiivinen tila, joka lisää luonnon monimuotoisuutta enemmän kuin hoidettu piha tai yksipuolinen metsä. Etenemällä kolmessa vaiheessa tutkimisen, raivaamisen ja monipuolistamisen kautta, pääsee parhaiten toimivaan lopputulokseen.

Maatilojen lukumäärä jatkanut laskuaan

Aktiivisten maatilojen lukumäärä on pienentynyt yhtäjaksoisesti koko tilaston seurantajakson ajan vuodesta 2004 lähtien. Kokonaisuudessaan aktiivisten maatilojen lukumäärä on laskenut 31 prosenttia vuosien 2004–16 välillä. Suurin pudotus tilojen lukumäärässä on tapahtunut sikataloutta harjoittavien tilojen osalla, noin 65 prosenttia.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!