Kolumni: Vallan teatteri

Tämä on nähty ennenkin. Kaupunginvaltuusto puhui maanantaina viidettä tuntia ensi vuoden talousarviosta. Sen jälkeen vuorossa oli äänestysrumba, jonka lopputulos oli kuitenkin ennalta selvä kaikille. Osa valtuustoryhmistä oli saavuttanut neuvottelutuloksen. Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset jäivät siitä pois ja ryhmät tekivät tukun omia ehdotuksiaan. Yksikään niistä ei ollut edes lähellä tulla hyväksytyksi.

Sen sijaan kaikki muiden valtuustoryhmien neuvottelutuloksen mukaiset muutosesitykset ensi vuoden budjettiin hyväksyttiin.

Oliko ilta turhaa teatteria? Sitähän kaupunginvaltuuston kokous on, samoin kuin eduskunnan täysistuntoa, vallan teatteria.

Turhaa se ei ole, vaikka monesta siltä tuntuu. Miksei? Miksi tarvitaan tuntikaupalla puheita, jotka eivät aiheuta mitään, jotka eivät käännä yhdenkään toisen päättäjän päätä? Kenelle puhe voi olla suunnattu?

Tämänkertaista budjetin neuvotteluprosessia kehuttiin aikaisempaa avoimemmaksi. Nekin, jotka eivät saaneet puumerkkiään lopputulokseen, kehaisivat, että kokivat tällä kertaa tulleensa kuulluiksi. Moni vakuutti, että neuvotteluissa oli ollut vallalla ”hyvä henki”.

Siitä vallan teatterissa on kyse: avoimuudesta ja keskustelusta. Ei riitä, että ryhmät pääsevät sopuun jostakin, vaan lopputulos on avoimesti esiteltävä ja perusteltava kaupunkilaisten edessä. Budjettikokous on juuri se foorumi.

Esitykset on voitava haastaa ja kyseenalaistaa. Parhaimmillaan syntyy keskustelua, joissa osapuolet panevat parastaan. Yhteisymmärrystä ei yleensä synny, mutta oman näkemyksen joutuu perustelemaan.. Huonoimmillaan puhujapönttö kumisee ajatuksellista tyhjyyttä, ohipuhumista ja huonoa argumentointia.

Se on kansan valittujen edusmiesten ja edusnaisten vastuulla. Retoriikkaa on aina vara parantaa. Meillä on edustajat, jotka ansaitsemme. Ei sen paremmat, eikä sen huonommat.

On kansalaisten, kaupunkilaisten, äänestäjien vastuulla arvioida, kuinka hyvin kukakin valittu tehtäväänsä hoitaa, asiansa puolesta puhuu ja lippuansa liehuttaa.

Uurnilla tavataan. Siellä aina selviää, kuka pääsee jatkoon seuraavaan jaksoon politiikan reality-show´ssa. Se on demokratian hienoutta.

Lasse Virtanen

Kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma toukokuussa Turussa

Turussa järjestetään toukokuussa ensimmäinen kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma SmartCHEM summit 2018. Puhujina tapahtumassa on bio- ja kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä, startupeja sekä kansainvälisiä vieraita. Tapahtuma on osa Euroopan suurinta vuosittaista ympäristöalan tapahtumaa EU Green Weekiä, jonka teemana on Green Cities for Greener Future .

Ilmastomallit ennustavat muutoksia pohjoisten jokien virtaamiin ja eliöstöön

Suomen virtavesien lajien elinalueet siirtyvät pohjoista kohti lämpötilan kasvaessa ilmastonmuutoksen myötä. Jokien virtaamien vuodenaikaisvaihtelu muuttuu nykyistä epäsäännöllisemmäksi. Lajiston muutokset ovat suurempia pienissä latvapuroissa kuin suurissa joissa, selviää Suomen ympäristökeskuksen ja Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu auttaa työttömiä pois toimeentulotuelta

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu on alkanut kuudessa kunnassa. Kokeilukunnat ovat Kangasala, Kemijärvi, Kuopio, Raisio, Tampere ja Tornio. Tavoitteena on saada pitkään työttömänä olleita pois toimeentulotuelta. Moni heistä tarvitsee siihen nykyistä enemmän ja varhemmin apua.

Beethovenin messu pitkäperjantaina Tuomiokirkossa

Kaisa Ranta.

Turun filharmoninen orkesteri esittää Ludwig van Beethovenin C-duurimessun pitkäperjantaina 30. maaliskuuta kello 18 Turun tuomiokirkossa. Messun lisäksi konsertissa kuullaan Beethovenin kuorokantaatti Meerestille und glückliche Fahrt .

Työntekijämäärä jatkoi kasvua alkuvuonna

Työntekijämäärät Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kasvoivat tammikuussa 6,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu henkilöstövuokrausalalla oli edelleen kovaa, ja viime vuoden lopulla alkanut nousu satama-alan työntekijämäärissä jatkui.

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!