Debatti: Juontaja vs. Teatteripomo

Lola Odusoga on juontaja ja kaikkien tuntema esiintyjä. Kalle Lamberg on Linnateatterin taiteellinen johtaja.

Onko suomalaista elokuvamaailmaa hallinnoiva Finnkino filmimaailman yksivaltias Suomessa elokuvateattereillaan? Nordisk Filmsin levittämä Yösyöttö-elokuva saatiin kuitenkin markkinoille ilman yhtäkään Finnkinon elokuvateatteria.

Lamberg: Kysymys oli kai siitä, että Finnkino taas pyysi muutamia prosentteja lipputuloja lisää enemmän elokuvasta, ja siitähän se koko vyyhti lähti liikkeelle. Ja elokuvan tekijät löivät tietenkin vastaan kaikin mahdollisin keinoin. Mikä on ihan ymmärrettävää.

Odusoga: Oli erittäin hyvä veto, että joku uskaltaa tehdä jotain vähän erilaista esimerkiksi nyt Finnkinoa vastaan, jolla on täysi monopoli. En ymmärrä sitä, miksi niillä on nykyinen asema.

KL: Finnkinolla on todellakin hallussa 95 prosenttia suomalaisista leffateattereista, eli olihan tämä täysin oikea veto heidän olemassa olevaa yksinvaltaansa vastaan.

LO: Mä olen siitä ihan samaa mieltä, varsinkin kun luin siitä aiheesta uutisia enemmän parina viikkona tästä taaksepäin. Mitä ihmettä taas?

KL: Jos joku on monopolisemassa, se on aina helvetin huono asia. Se vaan tekee hallaa alalle kuin alalle, kuten myös tässä tapauksessa elokuvaviihteelle ja muulle viihteelle.

LO: Kun joku on monopoliasemassa, niin siitä lähtee ihan järkyttävän yksipuolinen signaali kaikkeen tekemiseen, tiedän sen kokemuksesta.

KL: Suomalaiset kai nousee onneksi aina kaikkea epäoikeudenmukaista vastaan, tuetaan kerralla jotain hienoa proggista suomalaisen viihdekoneiston puolesta.

LO: Kun on joku, joka uskaltaa nousta vastaan, tai asettua puolesta, kaikki on aina hienoa.

KL: Kai se leffateattereiden markkina-asema on alkanut keikahtamaan pikku hiljaa. En oikeasti enää tiedä, missä se turkulaisten leffateatterien oikea omistus on tänä päivänä, varmaan jossain Italia-Aasia-sektorilla.

LO: Koetan kaikin keinoin boikotoida kaikkia näitä isoja paikallisia leffajuttuja ja mennä sen perässä, mikä on hienoa ja aitoa – ja samalla myös pientä.

KL: Finnkino hankki näitä omia elokuvateattereita ja valtasi käytännössä koko maan, mutta sen jälkeen joku on jopa ostanut niiltä näitä entisiä elokuvateattereita.

LO: Olen tämmöinen oman tien kulkija ollut aina, pätee myös leffateatterihin, välillä menee hyvin ja välillä huonommin.

Heikki Möttönen

Finnlines liikennöi Turusta pidennetyillä laivoilla

Lauantaina 27. tammikuuta saapuvan MS Finnwave-aluksen myötä Turun sataman linjaliikenteessä siirrytään Finnlinesin osalta pidennettyihin laivoihin. Linjalla Finnwave-aluksen parina Turun linjalla liikennöivä MS Finntide on liikennöinyt pidennettynä jo viime vuoden lopulta lähtien. MS Finntide kävi ensimmäistä kertaa pidennyksen jälkeen Länsisatamassa joulukuun alkupuolella. Samassa yhteydessä Finnlinesin Turun liikenne siirtyi Pansiosta Länsisatamaan.

Ströömi virtaa vielä kerran Kakskerran kirkossa

Vuonna 2016 ensimmäistä kertaa järjestetty Kustavin pimeintä syysaikaa elävöittävä kulttuuritapahtuma Mörk Ö poiki vierailuesityksen turkulaisille. Kustavilaisen Pieniä kiviä-ryhmän Ströömi virtaa -runo- ja musiikkiesitys kuullaan Kakskerran kirkossa sunnuntaina 28. tammikuuta kello 15.

Lääkärit kaipaavat lisää keinoja tupakoinnin lopettamisen tukeen

Jo alle viisikymppisillä suomalaistupakoijilla nähdään varoitusmerkkejä vakavista sydän- ja verisuonitapahtumista. Lääkärin antama lopettamistuki on kustannusvaikuttava keino ehkäistä vakavien terveysriskien realisoitumista, mutta suomalaiset lääkärit kokevat, että aikapula ja puutteelliset hoitoketjut estävät heitä tarjoamasta riittävää tukea.

Mielipide: Ulkopolitiikka ratkaisee

Kansanedustajina meillä kaikilla on ollut mahdollisuus tehdä yhteistyötä kokeneen ja asiantuntevan presidenttiehdokas Matti Vanhasen kanssa vuosien ajan.

Mistä toi on? -sarjakuvanäyttely Turun Sarjakuvakaupalla

Turun Sarjakuvakaupan ja Turun Sarjakuvakerhon helmikuun ensimmäisenä näyttelynä nähdään sarjakuvatekijöiden Lappi & Lappi Mistä toi on? -strippioriginaaleja sekä otteita Mistä toi on? -sarjakuvanovelleista. Mistä toi on? on turkulaisen avioparin Katariina Lapin ja Ilkka Lapin käsikirjoittama ja piirtämä sarjakuva. Sarjakuvan käsikirjoittaminen hoituu yhteistyössä, mutta se lahjakkaampi (eli vaimo) piirtää.

Tomas Hradecky pitkälle sairaslomalle

 Tomas Hradecky.

Alkuviikosta FC TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen tehnyt Tomas Hradecky loukkasi torstaina ikävällä tavalla joukkueharjoituksissa jalkansa.

Kaupunki
Kulttuuri

Haku Konstrundan-tapahtumaan alkaa

Kuukauden ajan lähes 300 taiteilijaa, taidekäsityöläistä ja muotoilijaa hakee osallistujaksi Konstrundan-tapahtumaan. Hakuaika alkaa sunnuntaina 21. tammikuuta ja päättyy 22. helmikuuta. Eri aloja edustava nelihenkinen jury arvioi hakemukset. Jury kiinnittää huomiota visuaaliseen materiaaliin, ansioluetteloon, koulutukseen, jäsenyyteen killoissa ja yhdistyksissä sekä osallistujan kykyyn uusiutua mikäli on osallistunut Konstrundaniin aikaisemmin.
Urheilu

Tomas Hradecky pitkälle sairaslomalle

 Tomas Hradecky.

Alkuviikosta FC TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen tehnyt Tomas Hradecky loukkasi torstaina ikävällä tavalla joukkueharjoituksissa jalkansa.

Suomen Voimalajiliiton vahvin mies ja vahvin nainen SM-kilpailut Turussa elokuussa

Suomen Voimalajiliitto ja Turun Messukeskus Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen vuosien 2018 ja 2019 Hevay Events SM-kilpailujen (SVLL vahvin mies/nainen SM) järjestämisestä Turun Messukeskuksessa. Tämän vuoden kilpailu on lauantaina 18. elokuuta. Sen oheisohjelma julkaistaan helmikuun aikana.

Inter sopimukseen Ivan Sesarin ja Joona Järvistön kanssa

Ivan Sesar ja Joona Järvistö.

Perjantaina alkavaan Suomen Cupiin valmistautuva Inter on solminut sopimukset kahden pelaajan kanssa. Viimeksi Romanian pääsarjan Juventus Bukarestissa pelannut bosnialainen Ivan Sesar on tehnyt 1+1 -vuotisen sopimuksen ja Kaarinan Pojista siirtyvä Joona Järvistö yksivuotisen sopimuksen Interin kanssa.

Ria Öling suuntaa Tanskaan

Ria Öling.

TPS:n naisten jalkapallon edustus joutuu tulemaan ensi kaudella toimeen ilman Ria Ölingiä . 23-vuotiaan Ölingin ura jatkuu ensi kaudella Tanskassa Bröndby IF:n riveissä.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.