Pääkirjoitus: Hartmannus, turkulainen

Meyer Turun telakka. Bayerin lääketehdas Turussa. Valmet Automotiven Mercedes-Benz-autoja valmistava tehdas Uudessakaupungissa. Saksalaisvaikutus on silmiinpistävää Varsinais-Suomessa. Uusi asia se ei kuitenkaan ole.

Turku on Suomen vanhin kaupunki ja se oli pitkään Suomen johtava kauppakaupunki. Turku ei ollut hansakaupunki, mutta se oli tapulikaupunki. Privilegioihin eli etuoikeuksiin perustavana aikana se tarkoitti, että Turusta sai käydä ulkomaankauppaa.

Suomen ensimmäinen nimeltä tunnettu yrittäjä on vuonna 1316 mainittu turkulainen porvari Hartmannus. Nimi viittaa saksalaiseen alkuperään. Menestynyt kauppamies osti Turun ympäristöstä neljä maatilaa. Nimi jäi kirjoihin.

Kauppaa käytiin hansakaupunkeihin. Suola ja villakankaat olivat tärkeimpiä tuontituotteita, terva ykkösvientiartikkeli. Saksalaisilla oli kaupassa merkittävä rooli, sillä jopa puolet Turun porvareista oli parhaimmillaan saksalaista alkuperää.

Turku on kansainvälinen kaupunki, mutta sitä se on ollut aina.

Tiedot käyvät ilmi Turun kauppakamarin satavuotishistoriasta Vuosisata Varsinais-Suomen hyväksi. Se ei ole historiikki, vaan historiateos ja samalla ensimmäinen kattava yleisesitys Varsinais-Suomen taloushistoriasta. Tekijäkaarti on kovaa akateemista tasoa: professorit Miika Kallioinen, Kari Teräs ja Kirsi Vainio-Korhonen tukenaan Lari Rantanen ja Rauno Lahtinen. Kirjatoimikuntaa johtivat emeritusprofessorit Keijo Virtanen ja Paavo Okko.

Saksalaisten suuri rooli ei siis ole sattumaa saati poikkeama. Yhteinen historia on pitkä. Suomalaisheimot ovat aina kuuluneet Itämeren ja sen suurvaltojen vaikutuspiiriin. Olemme pyristelleet saksalais-, ruotsalais- ja venäläisvaikutuksen verkossa. Voimasuhteet vaihtelevat, pyristely jatkuu.

Mikä on ollut Varsinais-Suomen menestyksen salaisuus? Sellaista ei ole. Sen sijaan on ollut huimaavia visioita, joista osa ei ole toteutunut, usko koulutukseen ja monipuolinen elinkeinorakenne, joka on aina toipunut iskuista.

Lasse Virtanen

Elokuvateatteri Diana herätetään henkiin

Elokuvateatteri Diana toukokuussa 1989.

Turun keskustan legendaarinen Kino Diana avaa ovensa ensi vuoden alkupuolella. Humalistonkadun elokuvateatteri herää henkiin ja tarjoaa turkulaisille vaihtoehdon nähdä ensi-illat kotimaasta ja maailmalta sekä täysi oopperakausi tekstityksineen.

Lukioselvitys: Lukiokoulutusta arvostetaan, haasteina tulevaisuuden osaamistarpeet

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut selvityksen lukioiden nykytilasta ja kehittämistarpeista. Selvitys kokoaa koosteena yhteen olemassa olevien, lukiokoulutusta koskevien tutkimusten, selvitysten ja raporttien tuloksia. Lukiokoulutus tarjoaa valmiuksia jatko-opintoihin, mutta kehityskohteita löytyy muun muassa tulevaisuuden osaamistarpeissa, kansainvälistymisessä ja lukiolaisten hyvinvoinnissa.

Onko maantie jo aurattu tai suolattu? – katso kartalta

Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelun uudella ominaisuudella voi tarkistaa, onko maantie esimerkiksi aurattu, hiekoitettu tai suolattu. Tiedot talvikunnossapidosta päivittyvät kartalle lähes reaaliajassa.

Tupakkaveroon esitetään muutoksia

Hallitus esittää muutoksia tupakkaveroon. Savukkeiden, sikareiden ja pikkusikareiden, piippu- ja savuketupakan sekä savukkeiksi käärittävän hienoksi leikatun tupakan veroa korotettaisiin keskimäärin 21 prosenttia.

Joulutunnelma valtaa torit ensi lauantaina

Paahdetuista manteleista on tullut Turunkin joulutoreille jokavuotinen myyntiartikkeli.

Turun joulumarkkinat ja -torit avautuvat kuluvan viikon lauantaina. Kauppahallissa ja kauppatorilla viritellään jouluisia tunnelmia heti aamusta alkaen. Joulupukki vierailee hallissa kello 12–14 ja kauppiaat lupaavat jouluista musiikkia ja tarjouksia. Kauppatorin joulutorin käsityöläismökit avautuvat kello 10 ja pitävät luukkunsa auki aina aatonaattoon asti arkisin kello 12–19, lauantaisin kello 10–16 ja sunnuntaisin kello 12–16.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!