Mielipide: Kaarinan koulukurjuus

Kirjoittajan mukaan kiista on kärjistynyt siihen, puretaanko vai korjataanko Hovirinnan sairas koulu. Kirjoittajan mukaan kiista on kärjistynyt siihen, puretaanko vai korjataanko Hovirinnan sairas koulu. Kuva: Jari Laurikko

Kaarinan kahden koulun sisäilmaongelmista on noussut rytinä. Kiista on kärjistynyt siihen, puretaanko vai korjataanko Hovirinnan sairas koulu.

Hovirinnan koulu on sairastanut pitkään. Kunnon korjauksia on jarruteltu. Vanhemmat syyttävät salailusta – osa päättäjistäkin. Vähättelijät ovat silmät ymmyrkäisinä, kun terveystarkastaja toteaa terveyshaitan. Toiset huokaavat että vihdoinkin oli aika. Ihmeen moni vannoo koulun olevan kunnossa. Sinne vaan lapset. Ne, jotka eivät voi kouluun mennä, menkööt muualle.

Lapset ja aikuiset edelleen oireilevat ja sairastavat. Liian monet jo vakavasti. Yli 400 lasta on altistunut vuosia. Monen lapsen arjessa lääkäri alkaa olla jo yhtä tuttu aikuinen kuin opettaja.

Ääni lähtee. Yskittää. Päätä särkee. Migreeni painaa petin pohjalle. Aivastuttaa. Iho oireilee: kutinaa, ihottumaa. Liian moni ei voi mennä koulun kaikkiin tiloihin. Jotkut eivät koko taloon. Päivät hajoavat oireilujen ja sairastelun kourissa.

Oppiminen häiriintyy. Psyykkiset oireet kasvavat. Kaverisuhteet rakoilevat. Lapsi erakoituu. Vanhemmat, isovanhemmat ahdistuvat. Mikään ei auta. Ei kuunnella. Ei uskota.

Pelottaa mennä kouluun. Täytyykö jälleen lähteä kesken päivän kotiin? Vähitellen lapsen polku saa ikävän suunnan. Sitä viitoittaa rikkonainen elämä sairastelun kourissa. Sama tarina, samat oireet koulutyöntekijällä. Pelko työhön menosta. Merkitseviä katseita. Miten tuo päänuppi?

Valtuusto vihdoin tiukkana. Hankittiin väistötiloja. Surkeat parakit. Osa jätettiin hankkimatta. Altistukoon koko joukko edelleen. Pihalla jyskyttää kaiket päivät ilmansaasteita pieniin keuhkoihin levittävä aggregaatti.

Konsultit ja virkamiehet kihisevät kiukkua. Heihin ei uskota: kaikki on kunnossa. Korjauksetkin ovat epäonnistuneet. Ilmassa leijuvat pilkalliset sanat sädesienten ja haihtuvien orgaanisten yhdisteiden siivittämänä: sisäilmahysteria, herkkähipiäisyys ja turha ruikutus.

Kuntalaisten julkinen paine pakottaa silti tekoihin. Koulua hiukan korjattaisiin. Puhutaan muka kaiken uusimisesta. Käytetään sanoja, joilla johdetaan harhaan. Ei haluta purkaa sairasta ja rakentaa uutta koulua.

Sitten tulee pommi. Talousvaikertamisen keskellä lyödään tiskiin uusi seitsemän miljoonan liikuntahalli. Ohi kaikkien suunnitelmien. Siihen miljoonia riittää. Mariskaa, mitä marisette. Herrat taputtelevat isoja vatsojaan ja hykertelevät. Halli tarvitaan.

Kukaan ei puhu hallin tapauksessa velkaantumisesta, ei veroäyristä, ei käyttökustannuksista. Ihan kuin ei niitä olisikaan. Ei myönnetä, että uusi Hovirinnan koulu kaipaisi vain muutaman miljoonan lisää, jos hallia ei nyt rakennettaisi. Ei sairasta enää yksin koulu – taitaa sairastaa Kaarinakin?

Hannu Rautanen, rehtori emeritus, Kaarina

Etla: Julkinen talous tasapainossa viimeistään ensi vuonna

Suomen talouskasvu jatkuu vahvana. Julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus on pääsemässä hyvin lähelle työllisyystavoitettaan. Etlan tiistaina julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia. Kasvun taustalla on voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen kohentunut kilpailukyky.

Vasemmistoliiton Oksanen: Pyörätie Itäiselle Pitkällekadulle

Riikka Oksanen.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen (vas.) arvioi, että Turussa on jo melko kattava pyöräväyläverkosto, mutta joillakin alueilla verkostossa on vielä merkittäviä puutteita ja katkoksia, jotka heikentävät pyöräilyn sujuvuutta, turvallisuutta ja mukavuutta.

Vain joka kolmas käy säännöllisesti suuhygienistillä

Vain joka kolmas suomalainen käy säännöllisesti suuhygienistillä, vaikka suuhygienistillä tulisi käydä kerran–pari vuodessa. Kaikkein vähiten suuhygienistillä käyvät nuoret aikuiset. Oral Hammaslääkäreiden teettämän selvityksen mukaan vain 20 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista käy säännöllisesti suuhygienistillä.

Tavio: Suomen elinkautisesta saisi tulla elinkautinen

Ville Tavio.

Turun viimevuotisen terroristi-iskun tekijän oikeudenkäynti alkoi tiistaina valmistavalla istunnolla. Varsinainen käsittely on alkamassa 9. huhtikuuta. Syyttäjä vaatii rangaistukseksi elinkautista vankeutta, joka on Suomessa ankarin rangaistus.

Yle: Turun puukottajalle vaaditaan elinkautista, syytetty kiistää terrorismin

Syyttäjä vaatii Turun terroristi-iskun tekijälle, Abderrahman Bouananalle , elinkautista vankeusrangaistusta kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä. Asiasta kertoo Yleisradio verkkosivuillaan. Oikeudenkäynnin valmisteleva istunto on parhaillaan käynnissä Turun oikeustalolla. Uhrien korvausvaatimukset nousevat yhteensä useisiin satoihin tuhansiin euroihin.

Eesti Energia aloittaa sähkön kuluttajamyynnin Suomessa

Ville Pentti.

Enefit rynnistää Suomen sähkömarkkinoille. Enefit on Eesti Energian Itämeren alueella toimiva tytäryhtiö, joka panostaa mobiiliin palvelukonseptiin ja digitaalisuuteen. Enefit lupaa kuluttajille säästöjä sähkölaskuun mobiilisovelluksella tapahtuvalla kulutusseurannalla.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!