Debatti: Kenttäharmaa vs. Punavihreä

Christian Perheentupa on kapteeni ja johtamistaidon opettaja. Li Andersson on kansanedustaja ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja.

Millaisia ajatuksia ehdotus VR:n pilkkomisesta herättää?

Andersson: Jos katsoo Anne Bernerin esitystä kokonaisuutena, siinä on hyvää ajatus maakunnallisen raideliikenteen järjestämisestä. Maakunnat saisivat mahdollisuuden järjestää itse tai kilpailuttamalla matkustajaliikennettä. Se voisi tuoda Varsinais-Suomessa tietyille rataosuuksille liikennettä, esimerkiksi Turun ja Uudenkaupungin välille.

Perheentupa: Pelkästään politiikan tarkkailijan näkökulmasta ministeri Berner on virkistävä poikkeus, koska hän vetää eteenpäin sillä dynamiikalla, johon hän on tottunut yrityselämässä. Toiminnallaan hän tuo esiin perinteisestä politiikasta sekä hyvät että huonot puolet.

LA: Se mitä en ehdotuksessa pidä hyvänä ajatuksena, on koko maan raideliikenteen kilpailuttaminen ja siihen sisältyvä VR:n pilkkominen. Onnibus kummittelee keskusteluista, mutta pitää muistaa, miten bussit eroavat raideliikenteestä.

CP: Mitä itse esityksen sisältöön tulee, minusta on hyvä, että asioita lähdetään kehittämään. Siinä on varmasti vuosikymmen saatossa tullut jäykkyyksiä. Onko esitetty tapa sitten oikea tapa raideliikenteen kehittämiseen, siihen on varmaan parempiakin asiantuntijoita vastaamaan.

LA: Käytännössähän tässä ollaan luomassa ulkomaisille yksityisille yhtiöille mahdollisuus tulla liikennöimään VR:n nykyään liikennöimiä reittejä VR:n omalla kalustolla. Kapasiteettia ei saada lisättyä, ellemme lisää investointeja raideverkostoomme. Pahimmassa tapauksessa VR:n arvo romahtaa ja lisäksi merkittävä osa VR:n valtiolle tulouttamista rahoista menee jatkossa liikennöiville firmoille.

CP: Uudistukseen liittyy monta asiaa, joita täytyy hyvin tarkkaan katsoa, esimerkiksi poikkeusoloihin varautumiseen liittyviä asioita. Miten toiminnassa huomioidaan muutkin kuin kaupalliset intressit. Onhan se kokonaisuutena hieman hämmentävää, että tällaiset peruspilarit kuin VR tai Posti alkavat olla sekavassa tilassa.

LA: VR:n suhteen se iso ongelma on se, että Suomessa kannattavia raidevälejä on aika vähän.

Ilkka Lappi

Takapenkki turvallisin tenavalle

Lapsi tarvitsee turvaistuinta 135 sentin mittaan asti, joten asia on myös ajankohtainen useimmissa autoilevissa perheissä alakoululuokille asti. Liikenneturva kysyi viime kesänä verkkokyselyssä lasten vanhemmilta kriteerejä lapsen turvaistuimen hankinnassa. Valtaosalla (91 %) neljän tärkeimmän tekijän joukosta erottui turvallisuus. Istuimen helppokäyttöisyyttä ja testimenestystä arvostivat noin puolet kyselyyn vastanneista.

Kiinteistöissä mittavat mahdollisuudet säästää energiaa

Rakennuksilla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Suomessa rakennusten hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää arviolta jopa 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jos nykyisten rakennusten energiatehokkuutta parannetaan ja uudisrakennuksiin toteutetaan vähähiilisiä ratkaisuja.

Kadonnut löydettiin menehtyneenä Aurajoesta

Turussa 11. marraskuuta kadonneeksi ilmoitettu mies on löydetty menehtyneenä. Kadonnutta etsittiin yli viikon ajan viranomaisten ja vapaaehtoisten toimesta.

Elokuvateatteri Diana herätetään henkiin

Elokuvateatteri Diana toukokuussa 1989.

Turun keskustan legendaarinen Kino Diana avaa ovensa ensi vuoden alkupuolella. Humalistonkadun elokuvateatteri herää henkiin ja tarjoaa turkulaisille vaihtoehdon nähdä ensi-illat kotimaasta ja maailmalta sekä täysi oopperakausi tekstityksineen.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!