Mielipide: Turku edistää syrjäytymistä

Uuden palloiluhallin vuokra on vuositasolla 1,26 miljoonaa euroa. Kirjoittajan mukaan se pakottaa liikuntalautakunnan säästämään muualta. Uuden palloiluhallin vuokra on vuositasolla 1,26 miljoonaa euroa. Kirjoittajan mukaan se pakottaa liikuntalautakunnan säästämään muualta. Kuva: Mikael Rydenfelt

Turku on hieno paikka elää. Tulevaisuus näyttää talouskasvun myötä vielä paremmalta. Kaiken hyvän keskellä lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastuksia ollaan rokottamassa täysin tuomittavalla tavalla. Liikuntaa pakotetaan säästökohteeksi ja lisäämään tulojaan tavalla, joka vähentää nykyisten harrastajien määrää ja lisää syrjäytymistä.

Turussa on lähes 300 aktiivista liikunta- ja urheiluseuraa ja näissä jäseniä yli 60 000. Jäsenistä yli 70 prosenttia on alle 20-vuotiaita, joiden harrastuksille kaupungin johto pakottaa eurojen keruuta. Liikuntapalvelukeskus ja lautakunta ovat tiukasti puun ja kuoren välissä toteuttaessaan toimintaa jatkuvassa säästökuurissa. Osin avustuksista on luovuttu. Jäähallien aukioloaikoja on lyhennetty.

Liikuntapaikkojen varustelutasoa on heikennetty sadoilla tuhansilla euroilla. Tuloja on hankittu lisää seniorikortin hinnan korotuksella (230 000 euroa) ja maksullisen alaikärajan laskemisella uimalaitoksissa viidestä neljään vuoteen. Lista säästötoimenpiteistä on pitkä. Kaikki kohteet on revitty pienimpiä vaikutuksia myöten käyttöön. Sorttamäen rannasta ja hoidosta on luovuttu (5 000 euroa) ja Kupittaan luistelumaton jäädytyskautta lyhennetty (3 500 euroa). Tämä tie on kuljettu loppuun. Lautakunnan budjettiin jo 2018 on saatava euroja lisää, vaikka samassa suhteessa kuin Turun kaupunginteatteriin lisättiin kaupungin tukea.

Teatteriremontin kuluja ei vyörytetä lippujen hintoihin, vaan Turku kaksinkertaistaa tukensa teatteriyhtiölle. 45 miljoonan euron remontin seurauksena teatterin vuokra nousee 3,85 miljoonaan euroon vuodessa. Samppalinnan maauimalan remontin ja uuden palloiluhallin nousevat vuokrakustannukset eivät ole saamassa samanlaisia tukia.

Yhden teatterissakäynnin tuki turkulaisten verorahoista on ennakoidulla katsojamäärällä 49,20 euroa ja valtion tuki huomioiden yhteensä 66,15 euroa. Uuden palloiluhallin vuokra on vuositasolla 1,26 miljoonaa euroa. Teatteri ymmärretään korkeakulttuuriksi, liikuntaa ei sisäistetä lainkaan kulttuuriksi. Liikuntalautakunta on esittänyt ensi vuoden talousarvioon todella minimaalista 300 000 euron lisäystä. Edes tätä ei olla esittämässä kaupunginhallitukselle ja valtuustolle.

Yhdessä liikkuminen ja harrastaminen on henkisen ja fyysisen terveyden kannalta tunnustettu tosiasia. Seuratoiminnan vaikutuspiirissä on harrastavien lasten ja nuorten lisäksi runsaasti vanhempia ja läheisiä. Uskoisi tällaisen massan, yli 100 000 henkilön, huomioon ottamisen päätöksenteossa olevan realistista.

On ollut murheellista lukea, kuinka päivittäin Tyksissä kohdataan vuorokaudessa kolme itsemurhaa yrittänyttä. Edistävätkö Turun päättäjät yksinäisyyttä ja syrjäytymistä?

Henry Toivari, Seuraparlamentin puheenjohtaja

Kadonnut löydettiin menehtyneenä Aurajoesta

Turussa 11. marraskuuta kadonneeksi ilmoitettu mies on löydetty menehtyneenä. Kadonnutta etsittiin yli viikon ajan viranomaisten ja vapaaehtoisten toimesta.

Elokuvateatteri Diana herätetään henkiin

Elokuvateatteri Diana toukokuussa 1989.

Turun keskustan legendaarinen Kino Diana avaa ovensa ensi vuoden alkupuolella. Humalistonkadun elokuvateatteri herää henkiin ja tarjoaa turkulaisille vaihtoehdon nähdä ensi-illat kotimaasta ja maailmalta sekä täysi oopperakausi tekstityksineen.

Lukioselvitys: Lukiokoulutusta arvostetaan, haasteina tulevaisuuden osaamistarpeet

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut selvityksen lukioiden nykytilasta ja kehittämistarpeista. Selvitys kokoaa koosteena yhteen olemassa olevien, lukiokoulutusta koskevien tutkimusten, selvitysten ja raporttien tuloksia. Lukiokoulutus tarjoaa valmiuksia jatko-opintoihin, mutta kehityskohteita löytyy muun muassa tulevaisuuden osaamistarpeissa, kansainvälistymisessä ja lukiolaisten hyvinvoinnissa.

Onko maantie jo aurattu tai suolattu? – katso kartalta

Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelun uudella ominaisuudella voi tarkistaa, onko maantie esimerkiksi aurattu, hiekoitettu tai suolattu. Tiedot talvikunnossapidosta päivittyvät kartalle lähes reaaliajassa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!