Mielipide: Turku edistää syrjäytymistä

Uuden palloiluhallin vuokra on vuositasolla 1,26 miljoonaa euroa. Kirjoittajan mukaan se pakottaa liikuntalautakunnan säästämään muualta. Uuden palloiluhallin vuokra on vuositasolla 1,26 miljoonaa euroa. Kirjoittajan mukaan se pakottaa liikuntalautakunnan säästämään muualta. Kuva: Mikael Rydenfelt

Turku on hieno paikka elää. Tulevaisuus näyttää talouskasvun myötä vielä paremmalta. Kaiken hyvän keskellä lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastuksia ollaan rokottamassa täysin tuomittavalla tavalla. Liikuntaa pakotetaan säästökohteeksi ja lisäämään tulojaan tavalla, joka vähentää nykyisten harrastajien määrää ja lisää syrjäytymistä.

Turussa on lähes 300 aktiivista liikunta- ja urheiluseuraa ja näissä jäseniä yli 60 000. Jäsenistä yli 70 prosenttia on alle 20-vuotiaita, joiden harrastuksille kaupungin johto pakottaa eurojen keruuta. Liikuntapalvelukeskus ja lautakunta ovat tiukasti puun ja kuoren välissä toteuttaessaan toimintaa jatkuvassa säästökuurissa. Osin avustuksista on luovuttu. Jäähallien aukioloaikoja on lyhennetty.

Liikuntapaikkojen varustelutasoa on heikennetty sadoilla tuhansilla euroilla. Tuloja on hankittu lisää seniorikortin hinnan korotuksella (230 000 euroa) ja maksullisen alaikärajan laskemisella uimalaitoksissa viidestä neljään vuoteen. Lista säästötoimenpiteistä on pitkä. Kaikki kohteet on revitty pienimpiä vaikutuksia myöten käyttöön. Sorttamäen rannasta ja hoidosta on luovuttu (5 000 euroa) ja Kupittaan luistelumaton jäädytyskautta lyhennetty (3 500 euroa). Tämä tie on kuljettu loppuun. Lautakunnan budjettiin jo 2018 on saatava euroja lisää, vaikka samassa suhteessa kuin Turun kaupunginteatteriin lisättiin kaupungin tukea.

Teatteriremontin kuluja ei vyörytetä lippujen hintoihin, vaan Turku kaksinkertaistaa tukensa teatteriyhtiölle. 45 miljoonan euron remontin seurauksena teatterin vuokra nousee 3,85 miljoonaan euroon vuodessa. Samppalinnan maauimalan remontin ja uuden palloiluhallin nousevat vuokrakustannukset eivät ole saamassa samanlaisia tukia.

Yhden teatterissakäynnin tuki turkulaisten verorahoista on ennakoidulla katsojamäärällä 49,20 euroa ja valtion tuki huomioiden yhteensä 66,15 euroa. Uuden palloiluhallin vuokra on vuositasolla 1,26 miljoonaa euroa. Teatteri ymmärretään korkeakulttuuriksi, liikuntaa ei sisäistetä lainkaan kulttuuriksi. Liikuntalautakunta on esittänyt ensi vuoden talousarvioon todella minimaalista 300 000 euron lisäystä. Edes tätä ei olla esittämässä kaupunginhallitukselle ja valtuustolle.

Yhdessä liikkuminen ja harrastaminen on henkisen ja fyysisen terveyden kannalta tunnustettu tosiasia. Seuratoiminnan vaikutuspiirissä on harrastavien lasten ja nuorten lisäksi runsaasti vanhempia ja läheisiä. Uskoisi tällaisen massan, yli 100 000 henkilön, huomioon ottamisen päätöksenteossa olevan realistista.

On ollut murheellista lukea, kuinka päivittäin Tyksissä kohdataan vuorokaudessa kolme itsemurhaa yrittänyttä. Edistävätkö Turun päättäjät yksinäisyyttä ja syrjäytymistä?

Henry Toivari, Seuraparlamentin puheenjohtaja

Kortiton kuski kärähti Kohmontiellä törkeästä rattijuopumuksesta

Poliisi pysäytti lauantaina kello 9.20 Pernontiellä henkilöauton, jonka kuljettajana toimi vuonna 1962 syntynyt mies. Miestä epäillään rattijuopumuksesta, koska tarkkuusalkometrikokeen tulos oli 0,20 milligrammaa litrassa. Mies määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan Varsinais-Suomessa 102 kilometrillä

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi torstaina kahden miljoonan lisärahoituksesta teiden talvihoitoon. Lisärahoituksella maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan yhteensä lähes 1 300 kilometrillä, lisätään täsmähoitoa ja hiekoitusta. Myös hoidon laadunvalvontaa tehostetaan.

Seksiturismin eri puolet

Päivi ja Santeri Kanniston teos Kuuma loma kertoo seksiturismista. Kannistot valottavat, että seksiturismi ei ole pelkkää humalaisten miesten örvellystä Tallinnassa tai nuorten miesten bilereissuja punaisten lyhtyjen alueelle. He luokittelevat seksiturismiksi myös kiihkeät lomaromanssit tai hetken huumasta syntyneen pysyvämmän ihmissuhteen.

Poliisi nappasi Raisiontiellä kiinni kortittoman amfetamiinikuskin

Poliisit pysäyttivät lauantaina kello 10 Raisiossa Raisiontiellä henkilöautolla liikkeellä olleen vuonna 1975 syntyneen miehen. Miehelle tehty puhalluskoe näytti nolla promillea, mutta huumepikatesti oli positiivinen amfetamiinin osalta.

Musikaali ja sirkus lyövät kättä

Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteistyön tuloksena syntynyt sirkusmusikaali Ei ole norsua korviin katsominen saa ensi-iltansa Sigyn-salissa 28. helmikuuta kello 19. Muut esitykset ovat 1. ja 2. maaliskuuta, kello 14 ja 19 kumpanakin päivänä.

Menoviikko: Muumit heräävät hiihtolomalla

Taikatalvea on vietetty Naantalin Muumimaailmassa vuodesta 2007 saakka. Kuva on vuodelta 2014.

Perinteiseen tapaan Naantalin Muumimaailman muumit heräävät talviuniltaan hiihtolomaviikolla Muumimaailman Taikatalven myötä. Taikatalvea vietetään Naantalissa tänä vuonna 17.–25. helmikuuta. Tuolloin Muumimaailma on auki joka päivä kello 10–16.

Rakennustyö sulkee ajoradan Kaivokadulla

Katualueelle ulottuva uudisrakennustyö sulkee ajoradan Kaivokatu 18:n kohdalta maanantaista alkaen. Työstä on haittaa molemmissa ajosuunnissa.

Varaava tulisija joka taloon

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n mukaan huoltovarmuuden takaamiseksi kaikkiin pientaloihin tarvittaisiin sähköstä riippumaton tulisija. Myös vanhat tulisijat pitäisi korvata uusilla vähäpäästöisillä tulisijoilla. Puulämmitys alentaa talviajan sähkön huipputehon tarvetta. Sähkön kysyntäjousto on jatkossa entistä tärkeämpää.

Kaupunki
Urheilu

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Tulevaisuuden uudet futistähdet

Paljon Interin maalintekovoimasta lepää ensi kaudella Benjamin Källmanin harteilla.

Vaikka Veikkausliiga ei La Liga, Serie A tai Valioliiga olekaan, on turha kuvitella, etteikö sarjassa olisi tähtivoimaa. Kotoisalta Kupittaaltakin löytyy alkavalla kaudella useita nuoria jalkapalloilijoita, joita kannattaa seurata tarkasti esimerkiksi sen takia, että he eivät loputtomiin kotimaan kentillä viihdy.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.