Pääkirjoitus: Kuopasta noustaan

Suomen taloushistorian kymmenen surkeinta vuotta. Näin luonnehti eläkeyhtiö Ilmarisen talous- ja hallintojohtaja Jaakko Kiander taakse jäänyttä vuosikymmentä julkistaessaan eläkevakuuttajan talousennustetta Forum Marinumissa tiistaina. Talous ei kasvanut lainkaan, tuotanto laski eikä vienti vetänyt.

Tavallisten suomalaisten kulutuskäyttäytymisessä kansantalouden heikko jama ei ole näkynyt. Jos töitä on ollut, on kulutettu ja otettu lisää lainaa. Mikäs on ollut ottaessa, kun korot ovat olleet ennätyksellisen alhaalla. Yksityistaloudet ovat velkaantuneet, mutta niin on myös julkinen talous.

Sitten hyvät uutiset. Ilmarinen arvioi kuluvan vuoden talouskasvuksi kolme prosenttia. Ensi vuodellekin on luvassa vielä 2,5 prosentin kasvu. Handelsbanken päätyi jopa 3,3 prosentin kasvuun tänä vuonna.

Kun kuopasta noustaan, kulmakertoimen on syytäkin olla suuri. Itse asiassa kasvuluvut ovat vanha normaali, jos puhumme ajasta ennen finanssikriisiä. Vanha normaali on uusi huippu.

Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, mutta niin on menneisyydenkin. Viime vuoden kasvuksi on vahvistettu äskettäin 1,9 prosenttia, vaikka ensimmäisten arvioiden mukaan talous ei kasvanut lainkaan. Tälle vuodelle ennakoitiin prosentin kasvua, mutta kasvulukua on suurennettu vuoden mittaan.

Kiander myöntää, että myös ensi vuoden arviossa on prosenttiyksikön virhemarginaali. Kasvuluku lienee siis jotain kahden ja kolmen prosentin väliltä. Tarkan luvun sijasta Kianderin pääviesti olikin, että hyvältä näyttää myös vielä ensi vuoden osalta. Luottamus on korkealla, vienti vetää ja investoinnit ovat kasvussa. Talouden kasvu ei perustu pelkästään enää asuntojen rakentamiseen, vaan yritykset ovat rohkaistuneet investoimaan.

Työllisyysaste kohentuu 70 prosenttiin ja työttömyys siis jatkaa laskuaan. Ongelmia riittää silti. Suomessa on 3,5 miljoonaa työikäistä, joista 2,5 miljoonaa on töissä. Missä loput ovat? Osa opiskelee, mutta liian suuri osa työvoimasta ei ole töissä.

Lasse Virtanen

Maailma muuttuu idea kerrallaan

Uutuuskirja esittelee 33 loistavaa innovaatiota ja niiden kehittäjää, joiden työn ansiosta maapallon huominen näyttää toiveikkaammalta. Rohkeat ideat liittyvät kiertotalouteen, sadepilvien käskyttämiseen ja sirkkojen syömiseen. Tässä kirjassa villien visioiden sanansaattajat kertovat, millaisessa maastossa hyvät ideat muhivat ja mitä Suomessa tehdään juuri nyt. Voiko lopulta kuka tahansa muuttaa maailmaa?

Laurikaisen usko ei horjunut

Mika Laurikainen saa mitalin ja onnittelut Marco Casagrandelta.

Taistelu on tauonnut, sarja voitettu ja nousu varmistettu. TPS:n viilipyttymäinen valmentaja Mika Laurikainen on huojentunut ja onnellinen, mutta oma rauhallinen itsensä.

Poliisi etsii tuhopolttajaa Turussa

Poliisi on jatkanut Turun kaupunginsairaalan tiloissa Kunnalliskodinkadulla perjantaina syttyneen tulipalon tutkintaa. Tekoa tutkitaan epäiltynä tuhotyönä.

Joutsenmerkkiä myös taloihin

Kaksi vuotta sitten Suomessa ei ollut Joutsenmerkillä varustettuja taloja, vaikka monista kulutustavaroista merkki on tuttu. Nyt on, ja lisää rakennetaan. Loppuvuodesta julkistetaan kriteerit korjausrakentamisellekin. Joutsenmerkitty rakennus täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset.

Menoviikko: Tervomaata syksyyn

Jonna Tervomaan uusi musiikki on ensimmäistä kertaa artistin itse säveltämää.

Syyskuun alussa uuden albumin Ääni julkaissut Jonna Tervomaa saapuu syyskiertueellaan Turun Gongiin. Tervomaan Gongin keikka on lauantaina 28. lokakuuta.

Suomen Yrittäjät: 70 prosenttia pk-yrityksistä haluaisi sopia paikallisesti

Perjantaina julkistettu Yrittäjägallup kertoo, että peräti 70 prosenttia pk-yrittäjistä haluaisi sopia työehdoista henkilöstön kanssa työpaikalla. Suomen Yrittäjien liittokokouksessa vaaditaan, että Suomessa on oltava sopimisen vapaus yrittäjien ja työntekijöiden kesken.

Kaupunki
Urheilu

Laurikaisen usko ei horjunut

Mika Laurikainen saa mitalin ja onnittelut Marco Casagrandelta.

Taistelu on tauonnut, sarja voitettu ja nousu varmistettu. TPS:n viilipyttymäinen valmentaja Mika Laurikainen on huojentunut ja onnellinen, mutta oma rauhallinen itsensä.

Otteluanalyysi: Tasapeli riitti unelmaan, TPS nousi liigaan!

Nousu varmistettu, mitalit kaulaan. On juhlan aika.

Siinä se oli. Ilari Mettälä iski tasoituksen hallitulla laukauksella 83. minuutilla Espoossa Honkaa vastaan Ykkösen huipennuksessa. Loppuhetkien mylläkkä oli kova, mutta se riitti 1-1-tasapeliin, joka riitti tuomaan TPS:lle kauan kaivatun ja odotetun nousun takaisin Veikkausliigaan. Sillä tasapelihän riitti TPS:lle, mutta ei Hongalle.

Jälkipeli: Benjamin Källman, isänsä näköinen pelimies

Isä Mikael Källmanilta perityt geenit ovat tehneet pojasta Benjamin Källmanista (oik.) ikäisekseen vahvan jässikän. Moni puolustaja joutuu käyttämään kovia otteita Källmanin pysäyttämiseksi.

Kaverihan vaikuttaa ikäistään vanhemmalta ja kypsemmältä. Leukaperään ilmestynyt parransänki korostaa äijämäistä olemusta. Benjamin Källmanille on ikää kertynyt vasta yhdeksäntoista vuotta, mutta FC Interin hyökkääjä on jo vakiinnuttanut paikkansa aloituskokoonpanossa.

Pänän komea Inter-ura päätökseen juhlivan kotiyleisön edessä

Henri Lehtonen on pelannut viimeisen pelinsä Kupittaalla Interin paidassa.

Ura on poikkeuksellinen, eikä sellaisia ehkä enää nähdä. Henri "Pänä" Lehtonen , 37, edusti sinimustia eli Interiä kaudesta 1998 ja pelasi ensimmäinen liigaottelunsa lokakuussa 2000, 17 vuotta sitten. Pänä ehti olla kymmenen kautta joukkueen kapteeni ja voittaa muun muassa Suomen mestaruuden vuonna 2008.

Otteluanalyysi: Klubi näytti mestarin elkeet

16-vuotias Elias Mastokangas kuului Interin parhaimmistoon.

Interin kauden viimeinen kotiottelu näytti samalta kuin koko kausi: mollivoittoiselta. Kausi alkoi komealla kotivoitolla, mutta se päättyi selvääkin selvempään kotitappioon mestari-HJK:lle. Klubi ratkaisi pelin ensimmäisellä puoliajalla ja voitti maalein 1-3 (0-3).

Täysosuma
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.