Debatti: Demari vs. Porvari

Jarmo Rosenlöf sosiaalineuvos ja rakennuslautakunnan varapuheenjohtaja. Kaija Hartiala on lastenlääkäri ja kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja.

Österbladin tontille ydinkeskustaan laaditaan uutta asemakaavaa. Pitäisi vanhat puutalot, muun muassa Dynamo, säästää?

Rosenlöf: Olen sitä mieltä, että kaikki nurin ja uutta tilalle. Puutaloja on siinä niin vähän, että saadaan mennä kauas ennen kuin puutaloja taas löytyy. Pidetään ne pystyssä, joita on suuremmalla alueella.

Hartiala: Olen sitä mieltä, että tässä kaupungissa on jo laitettu ihan tarpeeksi nurin. Pitäisi etsiä sellaisia vaihtoehtoja, että puutalot voitaisiin säästää ja täydennysrakentaa tontille. Täytyisi ottaa innovatiivisia osaajia suunnittelemaan ja katsoa mitä mahdollisuuksia säästää talot on.

JR: Näkemykseni perustuu siihen, että tällainen vaihtoehtoa oli esillä, muun muassa kun kirjastoa tehtiin.

KH: Ymmärrän niitä kyyneleitä, joita puutalojen seinille laitetaan. Niin paljon niitä on tuhottu. Olen itse asunut Vähä Hämeenkadun ja Kerttulinkadun kulmassa vanhassa talossa.

JR: Periaatteeni on, että jos jostain on sovittu, niin sopimuksista pidetään kiinni. Tilanne meni silloin kiville, mutta rakentamiseen liittyi aikoinaan toriparkki. Österblad oli sitä. Kaavan piti tulla puolen sisällä. Siitä on mennyt kuusi vuotta.

KH: Minä en sitä sopimusta tunne.

JR: Tunnustan, että olin sitä tekemässä. Sitäkin.

KH: Puutalot sopivat kyllä miljööhön. Linnankatu 1–3 on vanhaa kantaa. Toisella puolella katua on melkein sata vuotta vanha talo, Linnankatu 9–11.

JR: Se on kyllä totta.

KH: Miljöö säilyisi yhtenäisenä.

JR: Börs laajenee. Österbladin tontille tehdään asuntoja, jotka tarvitsevat myös parkkipaikkoja.

KH: Liiketiloja on paljon tyhjänä, asuntoja keskikaupungille tarvitaan. Autopaikat voisi tehdä maan alle.

JR: Toriparkki tulee yleiseen käyttöön ja asukkaiden parkkipaikat uuden talon alle.

KH: Ymmärrän se, jos on jotain vanhastaan sovittu, mutta nyt on uusi tilanne ja kirjasto pystyssä naapurissa. Dynamo on herättänyt somessa paljon keskustelua. Turussa on vanhoja instituutioita, joita arvostan. Talot on päästetty huonoon kuntoon, mutta tuskin ne rakenteellisesti niin huonossa jamassa ovat. Mikään ei ole mahdotonta korjata.

JR: Ei varmaan, mutta muistetaan, että Paavo Nurmen kodin korjaaminen Jarrumiehenkadulla maksoi monikertaisesti uuden rakentamiseen verrattuna.

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!