Debatti: Demari vs. Porvari

Jarmo Rosenlöf sosiaalineuvos ja rakennuslautakunnan varapuheenjohtaja. Kaija Hartiala on lastenlääkäri ja kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja.

Österbladin tontille ydinkeskustaan laaditaan uutta asemakaavaa. Pitäisi vanhat puutalot, muun muassa Dynamo, säästää?

Rosenlöf: Olen sitä mieltä, että kaikki nurin ja uutta tilalle. Puutaloja on siinä niin vähän, että saadaan mennä kauas ennen kuin puutaloja taas löytyy. Pidetään ne pystyssä, joita on suuremmalla alueella.

Hartiala: Olen sitä mieltä, että tässä kaupungissa on jo laitettu ihan tarpeeksi nurin. Pitäisi etsiä sellaisia vaihtoehtoja, että puutalot voitaisiin säästää ja täydennysrakentaa tontille. Täytyisi ottaa innovatiivisia osaajia suunnittelemaan ja katsoa mitä mahdollisuuksia säästää talot on.

JR: Näkemykseni perustuu siihen, että tällainen vaihtoehtoa oli esillä, muun muassa kun kirjastoa tehtiin.

KH: Ymmärrän niitä kyyneleitä, joita puutalojen seinille laitetaan. Niin paljon niitä on tuhottu. Olen itse asunut Vähä Hämeenkadun ja Kerttulinkadun kulmassa vanhassa talossa.

JR: Periaatteeni on, että jos jostain on sovittu, niin sopimuksista pidetään kiinni. Tilanne meni silloin kiville, mutta rakentamiseen liittyi aikoinaan toriparkki. Österblad oli sitä. Kaavan piti tulla puolen sisällä. Siitä on mennyt kuusi vuotta.

KH: Minä en sitä sopimusta tunne.

JR: Tunnustan, että olin sitä tekemässä. Sitäkin.

KH: Puutalot sopivat kyllä miljööhön. Linnankatu 1–3 on vanhaa kantaa. Toisella puolella katua on melkein sata vuotta vanha talo, Linnankatu 9–11.

JR: Se on kyllä totta.

KH: Miljöö säilyisi yhtenäisenä.

JR: Börs laajenee. Österbladin tontille tehdään asuntoja, jotka tarvitsevat myös parkkipaikkoja.

KH: Liiketiloja on paljon tyhjänä, asuntoja keskikaupungille tarvitaan. Autopaikat voisi tehdä maan alle.

JR: Toriparkki tulee yleiseen käyttöön ja asukkaiden parkkipaikat uuden talon alle.

KH: Ymmärrän se, jos on jotain vanhastaan sovittu, mutta nyt on uusi tilanne ja kirjasto pystyssä naapurissa. Dynamo on herättänyt somessa paljon keskustelua. Turussa on vanhoja instituutioita, joita arvostan. Talot on päästetty huonoon kuntoon, mutta tuskin ne rakenteellisesti niin huonossa jamassa ovat. Mikään ei ole mahdotonta korjata.

JR: Ei varmaan, mutta muistetaan, että Paavo Nurmen kodin korjaaminen Jarrumiehenkadulla maksoi monikertaisesti uuden rakentamiseen verrattuna.

Legendaarinen Aarne Ankka vierailee Turussa uudessa albumissa

Ruotsalaisen sarjakuvan supertähti Charlie Christensen vieraili Turun Sarjakuvakerhon kutsumana Turussa kaksi vuotta sitten Necrocomicon-sarjakuvapäivän kunniavieraana. Vierailun innoittamana Christensen sijoitti uudessa albumissaan Aarne Ankan käymään Turussa, kantta myöten, Aarne Ankka – Mielipuolen kuvakirja -albumissa. Turun tuomiokirkko päätyi albumin kanteen myös Ruotsissa.

Mielipide: Intervallihoito pois terveyskeskussairaalasta

Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raision kaupungin tulisi lisätä intervallihoitopaikkojen määrää ja intervallijakson järjestämispaikka tulisi vaihtaa nykyisestä sairaalajaksosta viihtyisämpään ympäristöön.

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.