Pääkirjoitus: Hyvää poliittista viihdettä

Gallupit ovat hyvää poliittista viihdettä. On jännittävää seurata sitä, mikä puolue saa tässä kuussa prosenttiyksikön lisää kannatusta, mikä menettää prosenttiyksikön. Sillä viihdettähän ne ovat.

Tuloksia ylitulkitaan rajusti. Gallupit eivät ole virheellisiä – ainakaan tarkoituksellisesti – mutta ne ovat myytäviä tuotteita. Myyjä ylikommentoi tuloksia tietoisesti, koska seuraavakin gallup on myytävä. Ostaja ylikommentoi tietoisesti, sillä onhan ostokselle saatava katetta ja tuloksista raportoiva, oli aihetta tai ei. Aina ei ole, jos tarkkaan luetaan. Siksi ollaan suuripiirteisiä eli tulkitaan suuresti pieniä piirteitä. Johtopäätöksiä tehdään, vaikka aineksia ei olisi. Puolueen kannatuksen otsikoidaan laskeneen, vaikka ollaan vielä turvallisesti virhemarginaalissa tai muutos on kymmenyksiä.

Prosenttiyksikön kymmenysten heilahtelujen ohella olisi muistettava katsoa, mikä on tutkimuksen virhemarginaali. Ylen tuoreessa gallupissa, jonka tekijä on Taloustutkimus, se on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Jos puolueen kannatukseksi ilmoitetaan 17,3 prosenttia, todellinen kannatus haastatteluhetkellä on jotain 15,0 ja 19,6 prosentin välillä.

Virhemarginaalin ohella merkityksellistä on luottamusväli. Mikä tahansa arvio vaihteluvälillä ei ole yhtä todennäköinen. Siksi painotetaan, aivan oikein, sitä lukua, joka vaihteluväliltä nostetaan esille.

Mielenkiintoista on myös se, miten suuri osuus haastatelluista ilmoittaa kantansa. Ylen kyselyssä 1 970:stä haastatellusta kantansa ilmoitti vain 1 204. Ovatko nukkujat samoja kuin vaaleissa?

Kun nenä nostetaan ylös yksittäisestä gallupista ja tarkastellaan aikasarjoja eli saman tutkijan samoilla menetelmillä eri ajankohtina tekemiä haastatteluja, niin aukeaa jo merkityksellisempää tietoa. Niistä on pääteltävissä trendi eli esimerkiksi se, että vihreiden kannatus on nousussa pitkällä aikavälillä, keskustan laskussa ja demarien kannatus on jumiutunut aikaisempaa alhaisemmalle tasolle.

Lasse Virtanen

Legendaarinen Aarne Ankka vierailee Turussa uudessa albumissa

Ruotsalaisen sarjakuvan supertähti Charlie Christensen vieraili Turun Sarjakuvakerhon kutsumana Turussa kaksi vuotta sitten Necrocomicon-sarjakuvapäivän kunniavieraana. Vierailun innoittamana Christensen sijoitti uudessa albumissaan Aarne Ankan käymään Turussa, kantta myöten, Aarne Ankka – Mielipuolen kuvakirja -albumissa. Turun tuomiokirkko päätyi albumin kanteen myös Ruotsissa.

Mielipide: Intervallihoito pois terveyskeskussairaalasta

Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raision kaupungin tulisi lisätä intervallihoitopaikkojen määrää ja intervallijakson järjestämispaikka tulisi vaihtaa nykyisestä sairaalajaksosta viihtyisämpään ympäristöön.

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.