Debatti: Bisnesleidi vs. Kulturelli

Kuva: Teemu P. Peltola

Maria Ala-Sulkava on yrittäjä ja FC Barcelonan fani. Aino Laine on muusikko ja yhdistysaktiivi.

200 miljardin dollarin budjetti, korruptiota, orjatyövoimaa, tuskaisen paahtava sää. Pitäisikö jalkapallon MM-kisat ottaa pois Qatarilta?

Ala-Sulkava: En usko, että sitä turnausta ikinä järjestetään Qatarissa. Eikö ole jo ollut spekulaatioitakin siitä, mihin kisat voidaan siirtää? Koko päätöksen teko kisaisännyydestä on ollut epäeettistä. Urheilullisesta näkökulmasta käsittämätön tilanne.

Laine: Pitäisi myös miettiä sitä, millaista pelaajilla on olla turnauksessa, jossa olosuhteet ovat niin äärimmäiset.

MA-S: Tietyt joukkueet alkavat uhkailla boikotilla. Ja kuinka paljon sinne saadaan katsojia, niihin oloihin? Alkoholiakaan kisoissa tuskin saa tarjoilla. Ei ole brittiläisillä ja saksalaisilla faneilla herkkua. Ulkopoliittiset paineet Qataria kohtaan kasvavat. Varmasti tulee mutkia matkaan.

AL: Todellista hiekkalaatikkoleikkiä, aivan konkreettisesti.

MA-S: Kyllä, sanan varsinaisessa merkityksessä!

AL: Toiminta on kyllä Fifalta vastuutonta. Nämä ovat nyt kolmannet kisat, joiden tiimoilta käydään samaa korruptiokeskustelua. Fifa pitäisi velvoittaa valvomaan rakennustöitä tai jotain. Tässä aiheutetaan niin paljon inhimillistä kärsimystä orjatyövoiman käytöllä.

MA-S: Brasiliassakin siivottiin slummeja ja ihmisiä kaduilta kisaturistien alta.

AL: Järkyttää kun ajattelee, millä hienoilla mietelauseilla Fifa ja olympiakomitea koko ajan ratsastavat. Ollaan kuitenkin selvästi henkilökohtaisen ja kirjanpidon kieltävän voitelun varassa.

MA-S: Bisnestähän tämän tason urheilukin on, mutta luulisi, että olisi edes vähän parempi suoja toiminnalle. Korruptio on nyt täysin läpinäkyvää, eikä kenelläkään osapuolella ole puhtaita jauhoja pussissaan.

AL: Jos joku suuryitys joutuisi skandaaliin, jossa sen alihankkijan alihankkija käyttäisi orjatyövoimaa säälimättä. Siitä tulisi valtava skandaali. Minkä takia urheilu on toimialana niin eri, ettei asiaa edes yritetä peittää?

MA-S: Joltain isojen mahtimaiden keskusjärjestöltä pitäisi tulla ukaasi, että emme osallistu tällaisiin kisoihin.

AL: Suomihan voisi näyttää tässä esimerkkiä.

MA-S: Kyllä, varsinkin kun ei pääse kisoihin muutenkaan.

Teemu P. Peltola

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!