Pääkirjoitus: Kaupunginjohtajakisa pysyy avoimena

Turku valitsee kaupunginjohtajaa. Haastattelut on tehty. Seuraavaksi valtuustoryhmät ottavat kantaa, jos ottavat. Kaupunginhallitus kokoontuu 12. lokakuuta ylimääräiseen kokoukseen, jossa muotoilee oman ehdotuksensa. Valtuusto pääsee valitsemaan 16. lokakuuta kaupunginhallituksen esittelystä, mutta toki muutoin itsenäisesti.

Kandidaatteja on jäljellä neljä: Minna Arve, Ville Itälä, Kari Häkämies ja Jarkko Virtanen. Valtuustossa on 67 valtuutettua, joten valintaan tarvitaan ainakin teknisesti 34 valtuutetun tuki. Valtuutettu voi toki äänestää niin halutessaan tyhjää tai vaikkapa Aku Ankkaa.

Peli on yhä täysin avoin, mikä on aivan poikkeuksellista Turussa. Aiemmilla valintakerroilla tehtiin nopeasti kaupat, jonka osapuolet saivat kaikki jotain. Nuoremmat päättäjäpolvet eivät enää suostu kauppoihin. Ainakin siltä näyttää. Kuninkaantekijöinä ovat vihreät, joiden ryhmässä on 14 valtuutettua. Vihreät tiedotti sunnuntaina haastattelujen jälkeen, että heidän kärkiehdokkaitaan ovat Arve ja Virtanen. Ryhmä jatkaa vielä asian käsittelyä, mutta ei näillä näkymin tee ryhmäpäätöstä. Valtuutetuilla on siis vapaat kädet.

Keskiryhmissä taas liputetaan Virtasen ja Häkämiehen puolesta. Arve ei saa kannatusta (TS 2.10.). Pienilläkin ryhmillä on nyt sanansa sanottavana.

Kokoomus on vaikean valinnan edessä. Kenen taakse ryhmä kallistuu? Pysyykö ryhmä ruodussa? Jos kokoomuksen valtuutettujen äänet hajoavat eri ehdokkaiden taakse, niin kaupunginjohtajaksi tuskin valitaan kokoomuslaista. Nyt näyttää taktiselta virheeltä, että kokoomuksella oli asettaa kisaan kolme nimekästä ehdokasta, joista muut pääsevät valitsemaan.

SDP on rämpinyt vaaleissa tappiosta toiseen ja valtuustoryhmän koko on kutistunut, mutta – niin paradoksaalista kuin se onkin – näyttää täysin mahdolliselta, että demarimandaatilla apulaiskaupunginjohtajan paikalla istuva Virtanen valittaisiin uudeksi kaupunginjohtajaksi.

Vaalikokouksesta on tulossa jännitysnäytelmä.

Lasse Virtanen

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Etla: Julkinen talous tasapainossa viimeistään ensi vuonna

Suomen talouskasvu jatkuu vahvana. Julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus on pääsemässä hyvin lähelle työllisyystavoitettaan. Etlan tiistaina julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia. Kasvun taustalla on voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen kohentunut kilpailukyky.

Vasemmistoliiton Oksanen: Pyörätie Itäiselle Pitkällekadulle

Riikka Oksanen.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen (vas.) arvioi, että Turussa on jo melko kattava pyöräväyläverkosto, mutta joillakin alueilla verkostossa on vielä merkittäviä puutteita ja katkoksia, jotka heikentävät pyöräilyn sujuvuutta, turvallisuutta ja mukavuutta.

Vain joka kolmas käy säännöllisesti suuhygienistillä

Vain joka kolmas suomalainen käy säännöllisesti suuhygienistillä, vaikka suuhygienistillä tulisi käydä kerran–pari vuodessa. Kaikkein vähiten suuhygienistillä käyvät nuoret aikuiset. Oral Hammaslääkäreiden teettämän selvityksen mukaan vain 20 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista käy säännöllisesti suuhygienistillä.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!