Pääkirjoitus: Kaupunginjohtajakisa pysyy avoimena

Turku valitsee kaupunginjohtajaa. Haastattelut on tehty. Seuraavaksi valtuustoryhmät ottavat kantaa, jos ottavat. Kaupunginhallitus kokoontuu 12. lokakuuta ylimääräiseen kokoukseen, jossa muotoilee oman ehdotuksensa. Valtuusto pääsee valitsemaan 16. lokakuuta kaupunginhallituksen esittelystä, mutta toki muutoin itsenäisesti.

Kandidaatteja on jäljellä neljä: Minna Arve, Ville Itälä, Kari Häkämies ja Jarkko Virtanen. Valtuustossa on 67 valtuutettua, joten valintaan tarvitaan ainakin teknisesti 34 valtuutetun tuki. Valtuutettu voi toki äänestää niin halutessaan tyhjää tai vaikkapa Aku Ankkaa.

Peli on yhä täysin avoin, mikä on aivan poikkeuksellista Turussa. Aiemmilla valintakerroilla tehtiin nopeasti kaupat, jonka osapuolet saivat kaikki jotain. Nuoremmat päättäjäpolvet eivät enää suostu kauppoihin. Ainakin siltä näyttää. Kuninkaantekijöinä ovat vihreät, joiden ryhmässä on 14 valtuutettua. Vihreät tiedotti sunnuntaina haastattelujen jälkeen, että heidän kärkiehdokkaitaan ovat Arve ja Virtanen. Ryhmä jatkaa vielä asian käsittelyä, mutta ei näillä näkymin tee ryhmäpäätöstä. Valtuutetuilla on siis vapaat kädet.

Keskiryhmissä taas liputetaan Virtasen ja Häkämiehen puolesta. Arve ei saa kannatusta (TS 2.10.). Pienilläkin ryhmillä on nyt sanansa sanottavana.

Kokoomus on vaikean valinnan edessä. Kenen taakse ryhmä kallistuu? Pysyykö ryhmä ruodussa? Jos kokoomuksen valtuutettujen äänet hajoavat eri ehdokkaiden taakse, niin kaupunginjohtajaksi tuskin valitaan kokoomuslaista. Nyt näyttää taktiselta virheeltä, että kokoomuksella oli asettaa kisaan kolme nimekästä ehdokasta, joista muut pääsevät valitsemaan.

SDP on rämpinyt vaaleissa tappiosta toiseen ja valtuustoryhmän koko on kutistunut, mutta – niin paradoksaalista kuin se onkin – näyttää täysin mahdolliselta, että demarimandaatilla apulaiskaupunginjohtajan paikalla istuva Virtanen valittaisiin uudeksi kaupunginjohtajaksi.

Vaalikokouksesta on tulossa jännitysnäytelmä.

Lasse Virtanen

Nostalginen Turku: Viimeinen sotakorvauslaiva lähti Pansiosta

Satakorvausten komeat päättäjäiskahvit Pansiossa syyskuussa 1952.

Jatkosota päättyi Moskovan välirauhaan 19. syyskuuta 1944. Tunnetuksi tulleiden alueluovutusten lisäksi Neuvostoliitolla oli liuta muitakin rauhanehtoja, joita Suomen tuli kuuliaisesti noudattaa. Yksi rauhanehdoista oli se, että Suomen piti toimittaa Neuvostoliitolle kuudessa vuodessa 300 miljoonan Yhdysvaltain dollarin edestä tavaratoimituksia. Dollarin arvo laskettiin tuolloin vuoden 1938 valuuttakurssin mukaan.

Lintulaudan paikalla on väliä

Älä sijoita lintulautaa aivan lähelle seinää. Varisevat siemenet keräävät myös tuholaisia kuten myyriä ja hiiriä. Pihapuuhunkin ripustetun lintujen ruokintapisteen alunen kannattaa siivota pudonneista siemenistä säännöllisesti tuholaisten estämiseksi.

Freesi liveklubi Liedossa

Juuso Vuorinen (vas.).

Nelihenkinen poprock-bändi Freesi isännöi tammikuusta lähtien Freesi & Frendit -liveklubia Liedon Old Smugglerissa. Noin kerran kuussa järjestettävien soittoiltojen tarkoituksena on jakaa musiikin ilosanomaa vaihtuvien musiikkivieraiden kanssa.

Kaupunki
Urheilu

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!