Pääkirjoitus: Kaupunginjohtajakisa pysyy avoimena

Turku valitsee kaupunginjohtajaa. Haastattelut on tehty. Seuraavaksi valtuustoryhmät ottavat kantaa, jos ottavat. Kaupunginhallitus kokoontuu 12. lokakuuta ylimääräiseen kokoukseen, jossa muotoilee oman ehdotuksensa. Valtuusto pääsee valitsemaan 16. lokakuuta kaupunginhallituksen esittelystä, mutta toki muutoin itsenäisesti.

Kandidaatteja on jäljellä neljä: Minna Arve, Ville Itälä, Kari Häkämies ja Jarkko Virtanen. Valtuustossa on 67 valtuutettua, joten valintaan tarvitaan ainakin teknisesti 34 valtuutetun tuki. Valtuutettu voi toki äänestää niin halutessaan tyhjää tai vaikkapa Aku Ankkaa.

Peli on yhä täysin avoin, mikä on aivan poikkeuksellista Turussa. Aiemmilla valintakerroilla tehtiin nopeasti kaupat, jonka osapuolet saivat kaikki jotain. Nuoremmat päättäjäpolvet eivät enää suostu kauppoihin. Ainakin siltä näyttää. Kuninkaantekijöinä ovat vihreät, joiden ryhmässä on 14 valtuutettua. Vihreät tiedotti sunnuntaina haastattelujen jälkeen, että heidän kärkiehdokkaitaan ovat Arve ja Virtanen. Ryhmä jatkaa vielä asian käsittelyä, mutta ei näillä näkymin tee ryhmäpäätöstä. Valtuutetuilla on siis vapaat kädet.

Keskiryhmissä taas liputetaan Virtasen ja Häkämiehen puolesta. Arve ei saa kannatusta (TS 2.10.). Pienilläkin ryhmillä on nyt sanansa sanottavana.

Kokoomus on vaikean valinnan edessä. Kenen taakse ryhmä kallistuu? Pysyykö ryhmä ruodussa? Jos kokoomuksen valtuutettujen äänet hajoavat eri ehdokkaiden taakse, niin kaupunginjohtajaksi tuskin valitaan kokoomuslaista. Nyt näyttää taktiselta virheeltä, että kokoomuksella oli asettaa kisaan kolme nimekästä ehdokasta, joista muut pääsevät valitsemaan.

SDP on rämpinyt vaaleissa tappiosta toiseen ja valtuustoryhmän koko on kutistunut, mutta – niin paradoksaalista kuin se onkin – näyttää täysin mahdolliselta, että demarimandaatilla apulaiskaupunginjohtajan paikalla istuva Virtanen valittaisiin uudeksi kaupunginjohtajaksi.

Vaalikokouksesta on tulossa jännitysnäytelmä.

Lasse Virtanen

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Puhemiesvaltuuskunta Tukholmaan Suomen 100-vuotisjuhlaseminaariin

Lähes kaksikymmentä kansanedustajaa osallistuu puhemies Maria Lohelan (sin.) johdolla 18. lokakuuta Ruotsin parlamentin järjestämään Suomen itsenäisyyden satavuotistapahtumaan. Riksdagen juhlistaa naapurimaan merkkivuotta seminaarilla, jossa pohditaan Suomen ja Ruotsin kahdenvälisiä sekä parlamenttienvälisiä suhteita.

Tiina Rinne-Kylänpää on vuoden positiivisin naantalilainen

Tiina Rinne-Kylänpää.

Vuoden positiivisimmaksi naantalilaiseksi tänään tiistaina valittu Tiina Rinne-Kylänpää saa palkintonsa lisämaininnalla ”Naantalin kaupungintalon aurinkoinen”. Lisäksi mainitaan Rinne-Kylänpään saariston kehittäjänä tekemä pitkäjänteinen työ, jonka hän on hoitanut positiivisella ja yhteistyöorientoituneella otteella monenlaisissa rooleissa, virkamiehenä ja erilaisissa hankkeissa. Positiivinen ote elämään näkyy raadin mukaan yhtä hyvin työ- kuin siviilielämässäkin.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.