Debatti: Piraatti vs. Viherfillaristi

Tapani Karvinen on piraattipuolueen varapuheenjohtaja ja pioneerihenkinen ihminen. Janina Andersson on mll:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja ja jalkapalloäiti.

Onko e-urheilusta nousemaan suuren massan kiinnostuksen kohteeksi?

Andersson: Itselleni nettimaailma tubettamisineen ja e-urheilijoineen on tullut tutuksi viime aikoina kotona. Meillä seurataan hyvin tarkasti nettitähtiä. E-urheiluun liittyy hyvin paljon muun muassa joukkueurheilua ja strategista ajattelua.

Karvinen: E-urheilua voi pitää urheiluna jo siitä syystä, että aivoja, silmä–käsi-koordinaatiota ja monia muita ominaisuuksia vaaditaan siinä, vaikka fyysisesti ei joudukaan niin paljon ponnistelemaan kuin vaikka juoksussa.

JA: Toivottavasti e-urheilijat myös ajattelevat, että ollakseen todella hyvä, pitää myös olla fyysisesti hyvässä kunnossa. E-urheilussakin vaaditaan ainakin hyvää peruskuntoa, jos haluaa huipulle.

TK: E-urheilussa on itse asiassa kaksi ihan oikeaa huolenaihetta, joihin järjestäjät eivät vielä pysty kunnolla vastaamaan. Toinen on sopupelit. Tällä hetkellä ei voida selvittää, ovatko pelaajat keskenään tehneet sopimuksia etukäteen. Toinen ongelma on se, ettei dopingia tällä hetkellä valvota.

JA: Käyttävätkö he piristeitä vai mitä?

TK: Erilaisia keskittymisiä parantavia aineita. Samoja, joita hävittäjälentäjille jossain syötetään. En tiedä, että dopingia olisi e-urheilussa käytetty, mutta en näe mahdottomana etteikö sitä voitaisi käyttää.

JA: Jos e-urheilusta halutaan nuorison elämään isosti, niin minusta olisi olennaista, että pystyttäisiin ottamaan vastuuta siitä elämäntavasta, jota sillä myydään.

TK: E-urheilu on vielä nuori ja uusi ilmiö. Se vaatii aikaa, jotta päästään sellaiselle ammattimaisen urheilutapahtuman vakavuudelle, mutta näkisin, että se tapahtuu ennemmin tai myöhemmin.

JA: Se myös maksaa. Dopingtestausjärjestelmän luominen ja monet muut asiat vaativat rahaa. Kun laji valtavirtaistuu, on toivottavaa, että sen ympärille ei synny alakulttuuria, joka ruokkii epäterveellistä elämää.

Ilkka Lappi

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

B-influenssa hiipuu, mutta A-influenssa runsastunut

Kuluva influenssakausi on ollut poikkeuksellinen verrattuna edellisiin talviin. Influenssa-B-virus hallitsi epidemiaa koko talven ajan aina maaliskuun alkupuolelle, mutta nyt sen tapausmäärät ovat vihdoin kääntyneet laskuun. Samalla kuitenkin Influenssa-A-virusta on alkanut esiintyä enemmän kuin edeltävinä viikkoina. H3N2-tyypin A-influenssavirus on ollut vallitseva A-influenssavirustyyppi. Tänä talvena on ollut merkittävä RS-virusepidemia.

Musiikkia Jobin kirjaan Martinkirkossa

Tuomo Norvasuo toimii esityksen tekstinlukijana.

Martinkirkossa kuullaan 27. maaliskuuta kello 18 harvoin Suomessa kuultua ruotsalaissäveltäjä Oskar Lindbergin (1887-1955) musiikkia Raamatun Jobin kirjan ympärille rakentuvassa esityksessä.

Metsäpuutarha toteutetaan luonnon ehdoilla

Metsän luonnollisuuden ja puutarhan näyttävyyden voi yhdistää metsäpuutarhaksi.

Suomi on metsäinen maa ja metsän luonto on meille tuttua. Puutarha ja metsä mielletään erilaisiksi ympäristöiksi. Hyvin suunnittelemalla metsän luonnollisuuden ja puutarhan näyttävyyden voi yhdistää metsäpuutarhaksi. Metsäpuutarhasta syntyy aktiivinen tila, joka lisää luonnon monimuotoisuutta enemmän kuin hoidettu piha tai yksipuolinen metsä. Etenemällä kolmessa vaiheessa tutkimisen, raivaamisen ja monipuolistamisen kautta, pääsee parhaiten toimivaan lopputulokseen.

Maatilojen lukumäärä jatkanut laskuaan

Aktiivisten maatilojen lukumäärä on pienentynyt yhtäjaksoisesti koko tilaston seurantajakson ajan vuodesta 2004 lähtien. Kokonaisuudessaan aktiivisten maatilojen lukumäärä on laskenut 31 prosenttia vuosien 2004–16 välillä. Suurin pudotus tilojen lukumäärässä on tapahtunut sikataloutta harjoittavien tilojen osalla, noin 65 prosenttia.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!