Debatti: Piraatti vs. Viherfillaristi

Tapani Karvinen on piraattipuolueen varapuheenjohtaja ja pioneerihenkinen ihminen. Janina Andersson on mll:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja ja jalkapalloäiti.

Onko e-urheilusta nousemaan suuren massan kiinnostuksen kohteeksi?

Andersson: Itselleni nettimaailma tubettamisineen ja e-urheilijoineen on tullut tutuksi viime aikoina kotona. Meillä seurataan hyvin tarkasti nettitähtiä. E-urheiluun liittyy hyvin paljon muun muassa joukkueurheilua ja strategista ajattelua.

Karvinen: E-urheilua voi pitää urheiluna jo siitä syystä, että aivoja, silmä–käsi-koordinaatiota ja monia muita ominaisuuksia vaaditaan siinä, vaikka fyysisesti ei joudukaan niin paljon ponnistelemaan kuin vaikka juoksussa.

JA: Toivottavasti e-urheilijat myös ajattelevat, että ollakseen todella hyvä, pitää myös olla fyysisesti hyvässä kunnossa. E-urheilussakin vaaditaan ainakin hyvää peruskuntoa, jos haluaa huipulle.

TK: E-urheilussa on itse asiassa kaksi ihan oikeaa huolenaihetta, joihin järjestäjät eivät vielä pysty kunnolla vastaamaan. Toinen on sopupelit. Tällä hetkellä ei voida selvittää, ovatko pelaajat keskenään tehneet sopimuksia etukäteen. Toinen ongelma on se, ettei dopingia tällä hetkellä valvota.

JA: Käyttävätkö he piristeitä vai mitä?

TK: Erilaisia keskittymisiä parantavia aineita. Samoja, joita hävittäjälentäjille jossain syötetään. En tiedä, että dopingia olisi e-urheilussa käytetty, mutta en näe mahdottomana etteikö sitä voitaisi käyttää.

JA: Jos e-urheilusta halutaan nuorison elämään isosti, niin minusta olisi olennaista, että pystyttäisiin ottamaan vastuuta siitä elämäntavasta, jota sillä myydään.

TK: E-urheilu on vielä nuori ja uusi ilmiö. Se vaatii aikaa, jotta päästään sellaiselle ammattimaisen urheilutapahtuman vakavuudelle, mutta näkisin, että se tapahtuu ennemmin tai myöhemmin.

JA: Se myös maksaa. Dopingtestausjärjestelmän luominen ja monet muut asiat vaativat rahaa. Kun laji valtavirtaistuu, on toivottavaa, että sen ympärille ei synny alakulttuuria, joka ruokkii epäterveellistä elämää.

Ilkka Lappi

Keskosille syntyy muita vähemmän sisaruksia

Keskosina eli alle 37-viikkoisina syntyneet lapset saavat täysiaikaisina syntyneitä lapsia vähemmän nuorempia sisaruksia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) tehty väestötutkimus. Mitä aikaisemmin keskonen on syntynyt, sitä todennäköisemmin hän jää vanhempiensa viimeiseksi lapseksi.

Työttömillä ja vähävaraisilla taas joulujuhla Logomossa

Vähävaraisten joulujuhlaan Logomossa osallistuu tänäkin vuonna noin tuhat henkeä.

Työttömien ja vähävaraisten joulujuhlaa vietetään tänä vuonna Logomossa lauantaina 23. joulukuuta kello 17–20. Paikalle odotetaan noin tuhatta juhlavierasta. Vapaaehtoisia juhlassa ahertaa noin 250 ihmistä eri tehtävissä. Juhlan mahdollistavat lukuisat lahjoittajayritykset ja Operaatio Ruokakassin jäsenyhteisöt vapaaehtoistyöntekijöineen.

KiVa Koulu jakanut ala- ja yläkoululaisille tsempparistipendejä

KiVa Koulu järjesti positiivisiin tekoihin keskittyvän tsempparistipendi-kampanjan. Kampanjassa haettiin ala- tai yläkoululaista tsempparioppilasta, joka on luokassa ystävällinen, arvostaa ja rohkaisee muita tai toimii kouluyhteisössä kaikkien hyväksi. Ehdokkaaksi sai myös asettaa oppilaan, joka on toiminut hyvällä tavalla tukena kiusaamisen uhrille tai muuten heikommassa asemassa olevalle.

Paketteja voi noutaa läpi viikonlopun

Useimmat postin palvelupisteet ovat avoinna tänä viikonloppuna. Posti toimittaa paketteja noudettaviksi myös lauantaina, ja suosituimpia pakettiautomaatteja täytetään lauantain lisäksi sunnuntaina. Tekstiviestisaapumisilmoitukset lähetetään vastaanottajille heti, kun paketti on noudettavissa.

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!