Kolumni: Vakoilua marketissa

Tarkkailetteko kaupassa vieraita ihmisiä? Minä tarkkailen, ja suosittelen sitä muillekin. Siinä oppii paljon ihmisestä ja elämästä. Lisäksi marketti tarjoaa tähän julkisen ja täysin laillisen tavan.

Ruokakauppa on niin arkinen ympäristö, että monet unohtavat olevansa julkisella paikalla. Puolison äänekäs sättiminen ja silmien mielenosoituksellinen muljauttelu on kaupassa normaalia viestintää, mutta törmäättekö samaan vaikkapa koruliikkeessä, verovirastossa tai äänestyspaikalla? Tuskinpa.

Minulla on tarkkailussani yksi nyrkkisääntö: älä ikinä puutu. Sama pätee luonnon tarkkailuun. Jos joutsenet tappelevat raivoisasti, en souda veneellä tuomariksi. Joutsenten kuuluu tapella, se on luonnon laki.

Kypsässä iässä oleva pariskunta osti hedelmiä. Vaimo nosti banaanipussin vaa’alle ja miltei ehti hipaista numerolaattaa, kun siippa kerkesi väliin. ”Älä nyt herranjumala punnitse niitä, ennen kuin ilmat on pois!”, mies kärmensi. Rouva alkoi alistuneen oloisena puserrella ilmaa pois pussista. Että väärin punnittu, taas.

Teki kovasti mieli pitää herralle lyhyt fysiikan luento, mutta nyrkkisääntö piti. Joutsenten kuuluu tapella.

Silminnähden krapulainen iskelmätähti seistä hojotti naama punaisena ja tukka pystyssä palvelutiskillä. Ei löytynyt valikoimista herran mielimakkaraa, joten asiakaspalvelija ja puoli kauppaa saivat siitä kuulla. Viime vuosina ei oikein ole keikkaa enää piisannut, mutta krapula on kaiketi hellittänyt.

Kaupassa ollaan omassa tilassa, vaikkakin muiden keskellä. Kun tuttuja tulee vastaan, pysähdytään ja sulutetaan ostoskärryillä käytävä niin, ettei kukaan pääse koukkaamatta ohi. Ja jos ohittajan kärry vähänkin tönäisee jumittajan kärryä, tulee pahaa silmää. Ihan kuin tulisi kutsumatta toisen kotipihalle.

Kauppapukeutuminen on ihan oma juttunsa. Viime tammikuussa tuli juustohyllyillä vastaan nuori mies t-paidassa ja sortseissa. Haluan uskoa, että se kertoi enemmän miehestä kuin Turun talvesta.

Teemu P. Peltola

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Etla: Julkinen talous tasapainossa viimeistään ensi vuonna

Suomen talouskasvu jatkuu vahvana. Julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus on pääsemässä hyvin lähelle työllisyystavoitettaan. Etlan tiistaina julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia. Kasvun taustalla on voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen kohentunut kilpailukyky.

Vasemmistoliiton Oksanen: Pyörätie Itäiselle Pitkällekadulle

Riikka Oksanen.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen (vas.) arvioi, että Turussa on jo melko kattava pyöräväyläverkosto, mutta joillakin alueilla verkostossa on vielä merkittäviä puutteita ja katkoksia, jotka heikentävät pyöräilyn sujuvuutta, turvallisuutta ja mukavuutta.

Vain joka kolmas käy säännöllisesti suuhygienistillä

Vain joka kolmas suomalainen käy säännöllisesti suuhygienistillä, vaikka suuhygienistillä tulisi käydä kerran–pari vuodessa. Kaikkein vähiten suuhygienistillä käyvät nuoret aikuiset. Oral Hammaslääkäreiden teettämän selvityksen mukaan vain 20 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista käy säännöllisesti suuhygienistillä.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!