Kolumni: Vakoilua marketissa

Tarkkailetteko kaupassa vieraita ihmisiä? Minä tarkkailen, ja suosittelen sitä muillekin. Siinä oppii paljon ihmisestä ja elämästä. Lisäksi marketti tarjoaa tähän julkisen ja täysin laillisen tavan.

Ruokakauppa on niin arkinen ympäristö, että monet unohtavat olevansa julkisella paikalla. Puolison äänekäs sättiminen ja silmien mielenosoituksellinen muljauttelu on kaupassa normaalia viestintää, mutta törmäättekö samaan vaikkapa koruliikkeessä, verovirastossa tai äänestyspaikalla? Tuskinpa.

Minulla on tarkkailussani yksi nyrkkisääntö: älä ikinä puutu. Sama pätee luonnon tarkkailuun. Jos joutsenet tappelevat raivoisasti, en souda veneellä tuomariksi. Joutsenten kuuluu tapella, se on luonnon laki.

Kypsässä iässä oleva pariskunta osti hedelmiä. Vaimo nosti banaanipussin vaa’alle ja miltei ehti hipaista numerolaattaa, kun siippa kerkesi väliin. ”Älä nyt herranjumala punnitse niitä, ennen kuin ilmat on pois!”, mies kärmensi. Rouva alkoi alistuneen oloisena puserrella ilmaa pois pussista. Että väärin punnittu, taas.

Teki kovasti mieli pitää herralle lyhyt fysiikan luento, mutta nyrkkisääntö piti. Joutsenten kuuluu tapella.

Silminnähden krapulainen iskelmätähti seistä hojotti naama punaisena ja tukka pystyssä palvelutiskillä. Ei löytynyt valikoimista herran mielimakkaraa, joten asiakaspalvelija ja puoli kauppaa saivat siitä kuulla. Viime vuosina ei oikein ole keikkaa enää piisannut, mutta krapula on kaiketi hellittänyt.

Kaupassa ollaan omassa tilassa, vaikkakin muiden keskellä. Kun tuttuja tulee vastaan, pysähdytään ja sulutetaan ostoskärryillä käytävä niin, ettei kukaan pääse koukkaamatta ohi. Ja jos ohittajan kärry vähänkin tönäisee jumittajan kärryä, tulee pahaa silmää. Ihan kuin tulisi kutsumatta toisen kotipihalle.

Kauppapukeutuminen on ihan oma juttunsa. Viime tammikuussa tuli juustohyllyillä vastaan nuori mies t-paidassa ja sortseissa. Haluan uskoa, että se kertoi enemmän miehestä kuin Turun talvesta.

Teemu P. Peltola

Legendaarinen Aarne Ankka vierailee Turussa uudessa albumissa

Ruotsalaisen sarjakuvan supertähti Charlie Christensen vieraili Turun Sarjakuvakerhon kutsumana Turussa kaksi vuotta sitten Necrocomicon-sarjakuvapäivän kunniavieraana. Vierailun innoittamana Christensen sijoitti uudessa albumissaan Aarne Ankan käymään Turussa, kantta myöten, Aarne Ankka – Mielipuolen kuvakirja -albumissa. Turun tuomiokirkko päätyi albumin kanteen myös Ruotsissa.

Mielipide: Intervallihoito pois terveyskeskussairaalasta

Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raision kaupungin tulisi lisätä intervallihoitopaikkojen määrää ja intervallijakson järjestämispaikka tulisi vaihtaa nykyisestä sairaalajaksosta viihtyisämpään ympäristöön.

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.