Mielipide: Tuulivoimatuki aika lopettaa

Tuulivoimalla saatavan energian osuus koko energiatuotannostamme on mitätön, Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 0,8 prosenttia. Turha tuulivoimatuki on syytä lopettaa ja kohdentaa varat tehokkaammin.

Ilmastonsuojelun kannalta on panostettava kustannustehokkaampiin kasvihuonekaasujen vähentämistoimiin. Uusiutuvan energian osuuden nostaminen tuulivoimaa verovaroin tukemalla ei ole perusteltua. Olennaista ei ole tuulisähkön määrä, vaan käytettävän energian päästöttömyys.

Saksassa tuulivoimaa on tuettu jo yli 175 miljardilla eurolla vuodesta 2000 lähtien. Silti Saksan hiilidioksidipäästöt eivät ole vähentyneet. Eurostatin mukaan vuonna 2016 Saksan energiatuotannon hiilidioksidipäästöt päinvastoin lisääntyivät edellisvuodesta 0,7 prosenttia, ja tuulivoiman ”esimerkkimaassa” Tanskassa peräti 5,7 prosenttia. Tuulivoima ei syrjäytä fossiilisia energiamuotoja.

Suomen uusien ydinvoimaloiden (Olkiluoto 3 ja Pyhäjoki) valmistuessa päästöttömän sähköenergian osuus nousee meillä erittäin korkeaksi (arviolta jopa 90 prosenttiin).

Monet maat kuten Espanja ja Iso-Britannia ovat ajaneet Suomea jo alun perin paljon pienempiä tuulivoimatukiaan alas. Tanskassa ei enää pystytetä uusia maavoimaloita tukirahoin. Tuulivoimaloiden kuten aurinkovoimankin tekniikka on halventunut ja aleneva hintakehitys jatkuu. Tuulivoimaloiden tehot, korkeus ja sähköntuotto ovat kasvaneet. Meillä tuulivoimaloiden rakentaminen jatkuu kiivaana ensi vuonnakin, koska tukipäätöksen saaneita hankkeita on vielä toteuttamatta. Ensi vuonna tuulivoiman tuotantotukeen valtio joutuu käyttämään 248,5 miljoonaa euroa. Summa nousee kaikkiaan noin 3,6 miljardiin euroon 12 vuoden tuen aikana.

On käsittämätöntä, että hallitus olisi valmistelemassa nykyisen tuulivoimatuen päälle vielä uutta kilpailutettavaa uusiutuvan energian tuotantotukea, josta käytännössä suurin osa menisi tuulivoimalle. Sen sijaan on nyt viivytyksettä käynnistettävä hallituksen lupaamat, tuulivoiman terveyshaittoja koskevat pitempiaikaiset jatkotutkimukset.

Hallituksen on tehtävä päätös siitä, että tuulivoimateollisuudelle uutta tukea ei enää myönnetä. Tuotannon tulee jatkossa toimia markkinaehtoisesti. Hallitus voi edistää tuulivoimarakentamista antamalla uudet määräykset ja ohjeet, joissa otetaan nykyistä paremmin huomioon paikallisten asukkaiden olosuhteet ja terveys. Tällöin myös sadat valitukset ja vuosia kestävät, viranomaisia ja hallinto-oikeuksia kuormittavat riidat voidaan välttää.

Kalevi Nikula, FM, puheenjohtaja, Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry

Finnlines liikennöi Turusta pidennetyillä laivoilla

Lauantaina 27. tammikuuta saapuvan MS Finnwave-aluksen myötä Turun sataman linjaliikenteessä siirrytään Finnlinesin osalta pidennettyihin laivoihin. Linjalla Finnwave-aluksen parina Turun linjalla liikennöivä MS Finntide on liikennöinyt pidennettynä jo viime vuoden lopulta lähtien. MS Finntide kävi ensimmäistä kertaa pidennyksen jälkeen Länsisatamassa joulukuun alkupuolella. Samassa yhteydessä Finnlinesin Turun liikenne siirtyi Pansiosta Länsisatamaan.

Ströömi virtaa vielä kerran Kakskerran kirkossa

Vuonna 2016 ensimmäistä kertaa järjestetty Kustavin pimeintä syysaikaa elävöittävä kulttuuritapahtuma Mörk Ö poiki vierailuesityksen turkulaisille. Kustavilaisen Pieniä kiviä-ryhmän Ströömi virtaa -runo- ja musiikkiesitys kuullaan Kakskerran kirkossa sunnuntaina 28. tammikuuta kello 15.

Lääkärit kaipaavat lisää keinoja tupakoinnin lopettamisen tukeen

Jo alle viisikymppisillä suomalaistupakoijilla nähdään varoitusmerkkejä vakavista sydän- ja verisuonitapahtumista. Lääkärin antama lopettamistuki on kustannusvaikuttava keino ehkäistä vakavien terveysriskien realisoitumista, mutta suomalaiset lääkärit kokevat, että aikapula ja puutteelliset hoitoketjut estävät heitä tarjoamasta riittävää tukea.

Mielipide: Ulkopolitiikka ratkaisee

Kansanedustajina meillä kaikilla on ollut mahdollisuus tehdä yhteistyötä kokeneen ja asiantuntevan presidenttiehdokas Matti Vanhasen kanssa vuosien ajan.

Mistä toi on? -sarjakuvanäyttely Turun Sarjakuvakaupalla

Turun Sarjakuvakaupan ja Turun Sarjakuvakerhon helmikuun ensimmäisenä näyttelynä nähdään sarjakuvatekijöiden Lappi & Lappi Mistä toi on? -strippioriginaaleja sekä otteita Mistä toi on? -sarjakuvanovelleista. Mistä toi on? on turkulaisen avioparin Katariina Lapin ja Ilkka Lapin käsikirjoittama ja piirtämä sarjakuva. Sarjakuvan käsikirjoittaminen hoituu yhteistyössä, mutta se lahjakkaampi (eli vaimo) piirtää.

Tomas Hradecky pitkälle sairaslomalle

 Tomas Hradecky.

Alkuviikosta FC TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen tehnyt Tomas Hradecky loukkasi torstaina ikävällä tavalla joukkueharjoituksissa jalkansa.

Kaupunki
Kulttuuri

Haku Konstrundan-tapahtumaan alkaa

Kuukauden ajan lähes 300 taiteilijaa, taidekäsityöläistä ja muotoilijaa hakee osallistujaksi Konstrundan-tapahtumaan. Hakuaika alkaa sunnuntaina 21. tammikuuta ja päättyy 22. helmikuuta. Eri aloja edustava nelihenkinen jury arvioi hakemukset. Jury kiinnittää huomiota visuaaliseen materiaaliin, ansioluetteloon, koulutukseen, jäsenyyteen killoissa ja yhdistyksissä sekä osallistujan kykyyn uusiutua mikäli on osallistunut Konstrundaniin aikaisemmin.
Urheilu

Tomas Hradecky pitkälle sairaslomalle

 Tomas Hradecky.

Alkuviikosta FC TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen tehnyt Tomas Hradecky loukkasi torstaina ikävällä tavalla joukkueharjoituksissa jalkansa.

Suomen Voimalajiliiton vahvin mies ja vahvin nainen SM-kilpailut Turussa elokuussa

Suomen Voimalajiliitto ja Turun Messukeskus Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen vuosien 2018 ja 2019 Hevay Events SM-kilpailujen (SVLL vahvin mies/nainen SM) järjestämisestä Turun Messukeskuksessa. Tämän vuoden kilpailu on lauantaina 18. elokuuta. Sen oheisohjelma julkaistaan helmikuun aikana.

Inter sopimukseen Ivan Sesarin ja Joona Järvistön kanssa

Ivan Sesar ja Joona Järvistö.

Perjantaina alkavaan Suomen Cupiin valmistautuva Inter on solminut sopimukset kahden pelaajan kanssa. Viimeksi Romanian pääsarjan Juventus Bukarestissa pelannut bosnialainen Ivan Sesar on tehnyt 1+1 -vuotisen sopimuksen ja Kaarinan Pojista siirtyvä Joona Järvistö yksivuotisen sopimuksen Interin kanssa.

Ria Öling suuntaa Tanskaan

Ria Öling.

TPS:n naisten jalkapallon edustus joutuu tulemaan ensi kaudella toimeen ilman Ria Ölingiä . 23-vuotiaan Ölingin ura jatkuu ensi kaudella Tanskassa Bröndby IF:n riveissä.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.