Mielipide: Tuulivoimatuki aika lopettaa

Tuulivoimalla saatavan energian osuus koko energiatuotannostamme on mitätön, Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 0,8 prosenttia. Turha tuulivoimatuki on syytä lopettaa ja kohdentaa varat tehokkaammin.

Ilmastonsuojelun kannalta on panostettava kustannustehokkaampiin kasvihuonekaasujen vähentämistoimiin. Uusiutuvan energian osuuden nostaminen tuulivoimaa verovaroin tukemalla ei ole perusteltua. Olennaista ei ole tuulisähkön määrä, vaan käytettävän energian päästöttömyys.

Saksassa tuulivoimaa on tuettu jo yli 175 miljardilla eurolla vuodesta 2000 lähtien. Silti Saksan hiilidioksidipäästöt eivät ole vähentyneet. Eurostatin mukaan vuonna 2016 Saksan energiatuotannon hiilidioksidipäästöt päinvastoin lisääntyivät edellisvuodesta 0,7 prosenttia, ja tuulivoiman ”esimerkkimaassa” Tanskassa peräti 5,7 prosenttia. Tuulivoima ei syrjäytä fossiilisia energiamuotoja.

Suomen uusien ydinvoimaloiden (Olkiluoto 3 ja Pyhäjoki) valmistuessa päästöttömän sähköenergian osuus nousee meillä erittäin korkeaksi (arviolta jopa 90 prosenttiin).

Monet maat kuten Espanja ja Iso-Britannia ovat ajaneet Suomea jo alun perin paljon pienempiä tuulivoimatukiaan alas. Tanskassa ei enää pystytetä uusia maavoimaloita tukirahoin. Tuulivoimaloiden kuten aurinkovoimankin tekniikka on halventunut ja aleneva hintakehitys jatkuu. Tuulivoimaloiden tehot, korkeus ja sähköntuotto ovat kasvaneet. Meillä tuulivoimaloiden rakentaminen jatkuu kiivaana ensi vuonnakin, koska tukipäätöksen saaneita hankkeita on vielä toteuttamatta. Ensi vuonna tuulivoiman tuotantotukeen valtio joutuu käyttämään 248,5 miljoonaa euroa. Summa nousee kaikkiaan noin 3,6 miljardiin euroon 12 vuoden tuen aikana.

On käsittämätöntä, että hallitus olisi valmistelemassa nykyisen tuulivoimatuen päälle vielä uutta kilpailutettavaa uusiutuvan energian tuotantotukea, josta käytännössä suurin osa menisi tuulivoimalle. Sen sijaan on nyt viivytyksettä käynnistettävä hallituksen lupaamat, tuulivoiman terveyshaittoja koskevat pitempiaikaiset jatkotutkimukset.

Hallituksen on tehtävä päätös siitä, että tuulivoimateollisuudelle uutta tukea ei enää myönnetä. Tuotannon tulee jatkossa toimia markkinaehtoisesti. Hallitus voi edistää tuulivoimarakentamista antamalla uudet määräykset ja ohjeet, joissa otetaan nykyistä paremmin huomioon paikallisten asukkaiden olosuhteet ja terveys. Tällöin myös sadat valitukset ja vuosia kestävät, viranomaisia ja hallinto-oikeuksia kuormittavat riidat voidaan välttää.

Kalevi Nikula, FM, puheenjohtaja, Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry

Väittelijä löysi potentiaalisen PET-merkkiaineen sydämen vajaatoiminnan seurantaan

Max Kiugel.

Sydämen vajaatoiminta on palautumaton toimintahäiriö, joka johtaa elimistön metabolisten tarpeiden suhteen riittämättömään verenkiertoon. Sydämen vajaatoiminta kehittyy lähes 25 prosentille sydäninfarktista selvinneistä potilaista. Turun yliopistossa väittelevä Max Kiugel tutki molekulaarisia kohteita ja niihin soveltuvia merkkiaineita sydämen vajaatoiminnan PET-kuvantamista varten.

Toukokuussa tarvitaan paljon verenluovuttajia

Toukokuu on verenluovutusten kannalta usein vuoden haastavin kuukausi. Lämpenevät säät ja loppukevään kiireet saattavat viedä huomion, eivätkä toukokuulle osuvat monet arkipyhät auta asiaa. Sairaaloissa toiminta jatkuu kuitenkin normaaliin tapaan pitkälle kesään, joten potilaat tarvitsevat toukokuussakin 800 verenluovuttajan avun joka arkipäivä.

Juha Pesola VMP Groupin toimitusjohtajaksi

Juha Pesola.

Henkilöstöpalveluyritys VMP Groupin uudeksi toimitusjohtajaksi 17. toukokuuta alkaen on nimitetty Juha Pesola , joka on vuodesta 2015 työskennellyt konserniin kuuluvan VMP Varamiespalvelun toimitusjohtajana. Konsernin aikaisempi toimitusjohtaja Heimo Hakkarainen siirtyy VMP Groupin hallituksen jäseneksi.

Ruokahuoli yhdistää suomalaisia perheitä

Ruokahuoli yhdistää suomalaisia perheitä, kertoo S-ryhmän tekemä tuore asiakastutkimus. Huolta ja syyllisyyttä lastensa syömisistä kantaa neljännes lähes 2 000 vastaajasta. Joka kymmenes kokee olevansa huono vanhempi lastensa ruokatottumusten takia. Kolmannes vanhemmista näkee huomattavasti vaivaa lastensa fiksun syömisen varmistamiseksi.

Liikenneonnettomuuksissa lähes 60 uhria alkuvuonna

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) ennakkoraportti kuluvan vuoden tammi–huhtikuun kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista on valmistunut. Ajanjaksolla sattui 50 kuolonkolaria, joissa menehtyi 57 henkilöä.

Urheilu

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Menoviikko: Paroni ja muut urheilijasuuruudet

Jarno Saarinen on yksi Turkuun haudatuista urheilijasuuruuksista.

Tiistaina 22. toukokuuta tutustutaan kuolleisiin turkulaisiin urheilusuuruuksiin hautausmaan kävelykierroksella. Lähtö pari tuntia kestävälle kävelykierrokselle tapahtuu vanhan hautausmaan portilta Uudenmaantien varrelta kello 17. Matkaa kävelykierrokselle kertyy noin kolme kilometriä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.