Debatti: Kenttäharmaa vs. Punavihreä

Christian Perheentupa on kapteeni ja johtamisen opettaja. Li Andersson on kansanedustaja ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja.

Millaisia ajatuksia Turun visio vuodelle 2050 herätti?

Andersson: Visio itsessään herätti positiivisia tunteita. Siinä oli esillä sellainen tulevaisuuden Turku, jonka itsekin toivoisin syntyvän. Siinä oli vahva painopiste kevyessä liikenteessä ja jalankulkijoiden aseman huomioimisessa.

Perheentupa: Minusta on hyvä, että asioita pyritään miettimään kokonaisuutena. Helposti tuollaisissa suunnitelmissa käy vaan niin, että sieltä nostetaan muutama asia ja niitä aletaan toteuttaa.

LA: Siinä mielessä visio vähän yllätti, että olihan se aika erilainen kuin millaista kaavoituspolitiikkaa Turussa on harrastettu. Mutta onhan yhtenäinen kokonaisnäkemys ihan kaivattu. Visioiden pitäisi olla jotenkin synkassa sen kanssa pienempien visioiden kanssa, jotta huomioidaan esimerkiksi vaihtoehtokulttuurin tai jääkiekkoilijoiden tarpeet, että palaset sopivat yhteen.

CP: Ratapihanalueen suunnitelmiin liittyen pitää myös muistaa matkakeskussuunnitelmat ja sen kytkeminen kauppatoriin.

LA: Yleisesti ajatellen on hyvä myös poliittisen keskustelun kannalta, että virkamiehet tekevät oman visionsa ja ikään kuin näyttävät, että näinkin voi tehdä, jos niin haluatte.

CP: Niin. Ei vision tarkoituskaan yleensä ole se, että kyseessä olisi lopullinen toteuttamissuunnitelma. Se on jonkinlainen suuntaviiva. Matkan varrella varmaan, eteenkin kun kyse on Turusta, poukkoillaan moneen kertaan moneen suuntaan. Toriparkki on hyvä esimerkki siitä, että osa suunnitelmista voi mennä hyvinkin pitkälle ennen kuin ne alkavat toteutua.

LA: Turku on viime vuosina jäänyt vähän jälkijunaan kaupungin kehittämiseen liittyvissä hankkeissa verrattuna esimerkiksi Helsinkiin tai Tampereeseen.

CP: Ehkä se myös näyttää siltä, kun monet hankkeet keskittyvät esimerkiksi Aurajoen suulle. Ihan keskustassa ei ole nyt meneillään mitään suurta. Keskustan rakennuskeskustelu liittyy tällä hetkellä lähinnä yksittäisiin kortteleihin.

Kiitä veteraania kortilla

Posti ja veteraaniliitot järjestävät kolmatta kertaa kaikille suomalaisille suunnatun korttikampanjan, jossa jokainen voi kiittää veteraaneja helposti ja mieleenpainuvasti postikortilla. Suomen 100. itsenäisyyspäivä on merkkipaalu veteraanien kotimaan hyväksi tekemälle työlle. Kortteja otetaan vastaan 16. marraskuuta asti, ja ne toimitetaan veteraaneille itsenäisyyspäiväksi.

Turun kulttuuriavustukset ja -apurahat ensi vuodelle haussa lokakuussa

Turun kulttuurilautakunnan avustusten ja apurahojen hakuaika alkaa maanantaina 2. lokakuuta kello 10 ja päättyy tiistaina 31. lokakuuta kello 16. Turkulaisille kulttuurialan yhdistyksille, työryhmille ja taiteilijoille suunnattuja tukia on jaossa noin 1,2 miljoonaa euroa vuodelle 2018.

Maarakennusalan kustannukset nousivat elokuussa 1,9 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,9 prosenttia vuoden 2016 elokuusta kuluvan vuoden elokuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin pohjarakenteiden 0,1 prosentista päällysteiden 6,8 prosenttiin.

Heijastinta käyttää pimeällä joka toinen jalankulkija

Auton ratista heijastinta käyttävän erottaa jopa seitsemän kertaa niin kaukaa kuin ilman heijastinta kulkevan.

Liikenneturvan seurantojen mukaan heijastinta käyttää pimeällä joka toinen jalankulkija. Valtakunnallisen heijastinpäivän myötä käynnistyvä heijastinkampanja kannustaa suomalaisia kiinnittämään heijastimen viimeistään nyt. Sillä, minne heijastimen kiinnittää, on myös väliä.

Luonto inspiroi sisustajaa

Suomalaisen Työn Liiton Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan luonto inspiroi suomalaisia eniten kodin sisustamisessa. Luonto (38 %) nousi selkeästi ykköseksi, kun suomalaisilta kysyttiin, mitkä asiat inspiroivat heitä kodin sisustamisessa. Neljännestä inspiroi kierrätys ja myös juhlapyhinä noin viidesosa intoutui sisustamaan.

Menoviikko: Surujen säveliä syyskuuhun

Ralf Långbacka on konsertissa lausujana.

Turun filharmoninen orkesteri esittää kahtena iltana 28.–29. syyskuuta Surullinen laulu -konsertin. Konsertissa kuullaan Jean Sibeliuksen Ett ensamt skidspår sekä Henryk Góreckin Sinfonia numero 3: Surullisten laulujen sinfonia . Solistina konsertissa laulaa puolalaissopraano Joanna Kozłowska . Konsertin lausujana toimii Ralf Långbacka ja konsertin johtaa ylikapellimestari Leif Segerstam .

Energiatehokas ensi vuosi

Vuonna 2018 voimaan tulee uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi, joka korostaa rakennusautomaation merkitystä energiatehokkuuden parantamisessa. Suomessa keskeisessä roolissa ovat nollaenergiarakentamista säätelevät asetukset, muistuttaa Suomen LVI-liitto.

Hyönteisruokaa saa pian lautaselle

Argentiinan torakoita, parsaa ja kotisirkkoja. Sämpylässä on sirkkajauhetta.

Hyönteisiä voidaan kasvattaa ja myydä elintarvikkeena sekä tarjoilla hyönteisruokana pian myös Suomessa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira laatii parhaillaan alaa koskevaa ohjeistusta, jolla varmistetaan tuotteiden turvallisuus kuluttajille. Ohjeistuksen valmistuttua niiden tuottajien, jotka haluavat tuottaa hyönteisiä elintarvikkeeksi, tulee rekisteröityä elintarvikealan toimijoiksi.

JetSet
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän     saumaan iskee Aalto Yökerho.  Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa.  Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän saumaan iskee Aalto Yökerho. Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa. Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi…  Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi… Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Urheilu

Turun Uimareiden naiset PM-kisoihin

Turun Uimareiden naisvesipalloilijoiden syksyn päätavoite lähestyy. Uimarit matkaavat lokakuun 6.–8. päivä Kööpenhaminassa pelattaviin seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Åboraakkeli: Menestyksen pelastus?

Hjallis Harkimo.

Lokakuun puolivälissä Turkuhallissa järjestetään e-urheilutapahtuma Grail Quest, jonka taustalla häärii muun muassa Harry ” Hjallis ” Harkimo . Mies kävi promoamassa tapahtumaa tällä viikolla Turussa ja tuli lausuneeksi suuren viisauden.

Jälkipeli: Yleisökato riivaa syksyn lätkämatseja

Mikä on, kun Liigalätkä ei kiinnosta turkulaisia? Syksyllä kiekkoyleisö jää vuodesta toiseen kotiin. Pelkästään runkosarjassa pelataan joukkuetta kohti 60 ottelua. Kukaan ei putoa ja suurin osa joukkueista pääsee pudotuspeleihin. Ei ihme, jos yleisön into hiipuu.

Ilmiö ei ole mitenkään uusi. Syksyisin kauden alettua on totuttu näkemään tyhjyyttä kumisevia jäähalleja. Vaikka lätkä on Suomen suosituin yleisölaji, ovat syyskuun yleisömäärät, ei pelkästään Turussa, vaan myös muuallakin Suomessa huolestuttavan alhaisia.

Otteluanalyysi: TPS varmisti ainakin karsijan paikan

Onni Valakari oli jälleen TPS:n ratkaisupelaajia.

Jalkapallon Ykkösessä on enää kolme kierrosta jäljellä ja jännitys tiivistyy. Yksi asia selvisi jo Kupittaalla perjantaina illalla. TPS löi Jaron 3-0 ja kun KPV kärsi samaan aikaan tappion Oulussa, TPS varmisti paikan sarjan kahden parhaan joukossa eli vähintään karsijan paikka on jo varma.

Ossi Rumpunen palaa Loimun paitaan

Ossi Rumpunen aloittaa kautensa Loimun paidassa.

Raision Loimun viimeisen vuosikymmenen suurin seuralegenda Ossi Rumpunen , 28, avaa kautensa sunnuntaina kasvattajaseuransa tutussa peliasussa. Viime kaudella Saksan Bundesliigan pronssia SWD Powervolleys Dürenin riveissä voittaneen yleispelaajan tähtäin on ollut keväästä asti ulkomaan pelikentillä, mutta viritykset ja neuvottelut eivät ole vielä johtaneet sopimukseen.

Täysosuma
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.