Pakina: Kun lintu lentää pesästä

Se oli edessä jälleen kerran. Tuo jokasyksyinen nuoren ihmisen elämän mullistava ja ystävien sekä perheiden hermoja koetteleva asia. Jotkut kutsuvat sitä isoksi askeleeksi, toiset muuttohelvetiksi.

Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen, kun ne kirotut kierreportaat kahdeksanteen kerrokseen muuttolaatikko käsivarsilla on noustu viimeisen kerran? Kun pitsat on tarjottu ja kahvit juotu. Istut omalla sohvalla, omassa asunnossa, omalla ajalla.

Silloin iskee todellisuus.

Henkilökohtaisesta kokemuksesta osaan sanoa, että ensimmäiseen asuntooni muuttaessa koin tietynlaista haikeutta, mutta samaan aikaan iloa. Ensimmäinen yö omassa asunnossa, aamusta puhumattakaan, on kokemus, jota en oikein osaa kuvailla. Se oli jotenkin niin siistiä.

Olen nyt saanut seurata kahtena syksynä ystävieni reaktioita ensimmäiseen asuntoon muuttaessa. Kokemukseni mukaan ensiaskeleet antavat hyvän kuvan tulevasta. Kaikki kannattaa tehdä heti. Pestä lattiat, koota lipasto, ripustaa verhot ja asentaa työpöytä.

Kaikki ylimääräinen sillä hetkellä käytössä oleva työvoima kannattaa hyödyntää. Mummo tiskaa ja äiti pesee lattioita sillä aikaa, kun sinä kokoat IKEA:n miljoonan eri osan lipastoa isäsi kanssa.

Olosuhteista riippuen kaikki eivät näin kuitenkaan toimi. Tuttavapiiriini kuuluu ihmisiä, jotka eivät vielä parin kuukaudenkaan jälkeen olleet ripustaneet lamppuja kattoon, sillä jalkalampullakin pärjäsi.

Totuuden nimissä täytyy myöntää, että minusta ei saa puhdasta pulmusta vaikka kuinka koettaisi. Olen asunut nykyisessä asunnossani puolitoista vuotta, mutta en ole vieläkään löytänyt edes sopivia verhoja.

Muuton ensihaikeus on kaikonnut jo kauas pois, mutta tietynlainen saamattomuus vaivaa silti. Huomaan tarvitsevani jonkun potkimaan minua liikkeelle ja luomaan asunnostani persoonallisemman. Ehkä se joku on sitten se tyttöystävä, kenen kanssa raahaudutaan farmarilla kalustetaloon ja haetaan ne kiintiökalusteet. Toivottavasti löydämme jonkin välimuodon seinälle ripustettavien jalkapallohuivien ja sisustustaulujen välille. Ja toivottavasti ne eivät ole keittiön seinälle liimattavat sisustustekstit.

Jotenkin tuntuu, että oma asunto ei ikinä tunnu valmiilta. Kavereille ei riitä tuoleja ja kumppani toteaa sisustusratkaisujasi mielenkiintoisiksi.

Nuoren ihmisen askeleet ensiasunnossa voivat olla varovaisia, koettakaa siis vanhemmat, sukulaiset ja kumppanit ymmärtää. Ne ovat unohtumattomia ja arvokkaita itsenäisyyden ensiaskeleita.

Ehkä ne verhot ripustetaan, kun äiti vain sopivat löytää.

Jere Sanaksenaho

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Etla: Julkinen talous tasapainossa viimeistään ensi vuonna

Suomen talouskasvu jatkuu vahvana. Julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus on pääsemässä hyvin lähelle työllisyystavoitettaan. Etlan tiistaina julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia. Kasvun taustalla on voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen kohentunut kilpailukyky.

Vasemmistoliiton Oksanen: Pyörätie Itäiselle Pitkällekadulle

Riikka Oksanen.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen (vas.) arvioi, että Turussa on jo melko kattava pyöräväyläverkosto, mutta joillakin alueilla verkostossa on vielä merkittäviä puutteita ja katkoksia, jotka heikentävät pyöräilyn sujuvuutta, turvallisuutta ja mukavuutta.

Vain joka kolmas käy säännöllisesti suuhygienistillä

Vain joka kolmas suomalainen käy säännöllisesti suuhygienistillä, vaikka suuhygienistillä tulisi käydä kerran–pari vuodessa. Kaikkein vähiten suuhygienistillä käyvät nuoret aikuiset. Oral Hammaslääkäreiden teettämän selvityksen mukaan vain 20 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista käy säännöllisesti suuhygienistillä.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!