Kolumni: Mikä sinun tittelisi on?

Turun kammottavista tapahtumista on kulunut kohta kaksi viikkoa, ja verinen perjantai jäi traagiseksi muistoksi historiaan. Tosin järkyttävien tapahtumien myötä myös viime aikoina vahvasti esillä ollut ilmiö eli rajakki–suvakki-sota roihahti ilmiliekkeihin. Erityisesti sosiaalisessa mediassa keskustelujen voi sanoa lipuneen rajusti yli raiteidensa. Huorittelut, tappouhkaukset ja muut ylilyönnit eivät tunnu enää kovin järkevältä ja turvallisen oloiselta keskustelulta. Oletko suvakki vai rajakki? Tuntuu, että tänä päivänä olet joko tai, eikä mitään siltä väliltä. Tämä aiheuttaa vain enemmän ihmisten ja kansallisuuksien välistä erottelua.

Tapahtuma aiheutti luonnollisesti vihaa, ja on oikeutettua kyseenalaistaa, miten asiat tulisi tehdä eri tavalla. Mutta tuskin huutelut ja uhkaaminen tai nimittelyt tekevät asiasta yhtään sen parempaa. Tuntuu pikemminkin siltä, että mitä kärjistetymmin ja vihaisemmin keskustellaan, sitä mustavalkoisemmin kumpikin osapuoli näkee asiansa. Mustavalkoisen sokeasti idealismiin tukeutuvien keskustelujen kautta on vaikea raivata tietä realistisen keskustelun pohjaksi. Jos ei pysty kyseenalaistamaan edes omaa idealismiaan, niin silloin katselee maailmaa samalla tavoin kuin umpirakastunut: vaaleanpunaisten silmälasien lävitse. Ja kun toinen ei ajattele samalla tavoin, on helppoa purkaa tähän kohteeseen oma käsittelemätön raivonsa.

Siitä seuraa vain kummallinen oravanpyörä. Riitaa ja keskusteluja, jotka eivät johdu muuta kuin jakamaan erilaiset ihmiset eri lokeroihinsa. Ja kaikki kahtiajakautuminen tai useampaan osaan jakautuminen ei ehkä ole loppupeleissä yhteisön etu. Keskustelu on värittynyt monesti niin, että osoitellaan toisia sormella. Sinä olet suvakkihuora, sinä olet rasisti tai sinä olet terroristi, vaikka keskustelijoista kumpikaan ei edustaisi mitään ääripäätä.

Nykyään leimautuu näköjään heti jompaankumpaan näistä, jos ilmaisee mielipiteensä. Ja se on mielestäni todella lapsellista ja typerää. Asioista pitäisi voida puhua, eikä se tarkoita, että kantaa heti jotain leimaa otsassaan. Ihmettelen vain miten aikuiset ihmiset sortuvat noin alentavaan nimittelyyn. Toivottavasti eivät ainakaan kasvata omia lapsiaan niin.

Marianne Rovio

Kolumni

Kolumni: Älä tule paha mieli

Päiväkodeissa ei saa enää jakaa synttärikutsuja, ellei lapsi kutsu koko päiväkotiryhmäänsä. Näin kuulemma vältetään se, ettei kutsumatta jääneille tule paha mieli. Kutsuja kuitenkin järjestetään pitkälti entiseen tapaan, eli lapsi kutsuu vain parhaat kaverinsa. Kutsukortteja jael-laan päiväkodin aidan ulkopuolella tai vanhempien tekstiviestiringeissä. Kutsutut juttelevat innoissaan tulevista kekkereistä päiväkodissa, eikä tämä tietenkään jää kutsumattomille epäselväksi. Kielto on siten täysin hyödytön. Sillä ostetaan vain vanhemmille hyvä omatunto.

Ipanadebatti: Supervoimia ja hippaleikkejä

4-vuotiailla Joonaksella ja Mariksella oli niin kova hinku päästä ulos, että poikia ei saanut pois ulkovaatteista jutustelun ajaksi. Pojilla on lempiharrastus, johon liittyvät kova vauhti ja tytöt.

Villasukkien suosio kiistaton

Käsin värjätyt langat ovat tällä hetkellä alati kasvavan käsityöharrastajajoukon suuressa suosiossa. Perinteinen kestosuosikki villasukka on noussut miltei muoti-ilmiöksi. Sukkataituri Niina Laitisen neulesuunnittelua seuraa sosiaalisessa mediassa yli 15 000 harrastajan aktiivinen yhteisö.

Loton potti nousee uuteen ennätykseen

Loton arvonnassa ei löytynyt kierroksella 46/2017 täysosumia, joten ensi viikolla täysosumille on jaossa 14,3 miljoonaa euroa. Potti on kaikkien aikojen suurin.

Aurajoesta löydetty kadonneelle Salervolle kuulunut kenkä

Poliisi jatkoi Juuso-Petteri Salervon etsintää Aurajoella lauantaina. Käytössä on ollut kaksi ruumiskoiraa sekä kauko-ohjattava ilma-alus. Poliisilla on videotallenteeseen perustuva varma havainto Salervosta katoamisiltana kello 4.21 Pakkarinkadulta kävelemässä Aurajoen suuntaan. Aurajoesta on löydetty Salervolle kuulunut kenkä.

Kaupunki
Urheilu

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!