Kolumni: Mikä sinun tittelisi on?

Turun kammottavista tapahtumista on kulunut kohta kaksi viikkoa, ja verinen perjantai jäi traagiseksi muistoksi historiaan. Tosin järkyttävien tapahtumien myötä myös viime aikoina vahvasti esillä ollut ilmiö eli rajakki–suvakki-sota roihahti ilmiliekkeihin. Erityisesti sosiaalisessa mediassa keskustelujen voi sanoa lipuneen rajusti yli raiteidensa. Huorittelut, tappouhkaukset ja muut ylilyönnit eivät tunnu enää kovin järkevältä ja turvallisen oloiselta keskustelulta. Oletko suvakki vai rajakki? Tuntuu, että tänä päivänä olet joko tai, eikä mitään siltä väliltä. Tämä aiheuttaa vain enemmän ihmisten ja kansallisuuksien välistä erottelua.

Tapahtuma aiheutti luonnollisesti vihaa, ja on oikeutettua kyseenalaistaa, miten asiat tulisi tehdä eri tavalla. Mutta tuskin huutelut ja uhkaaminen tai nimittelyt tekevät asiasta yhtään sen parempaa. Tuntuu pikemminkin siltä, että mitä kärjistetymmin ja vihaisemmin keskustellaan, sitä mustavalkoisemmin kumpikin osapuoli näkee asiansa. Mustavalkoisen sokeasti idealismiin tukeutuvien keskustelujen kautta on vaikea raivata tietä realistisen keskustelun pohjaksi. Jos ei pysty kyseenalaistamaan edes omaa idealismiaan, niin silloin katselee maailmaa samalla tavoin kuin umpirakastunut: vaaleanpunaisten silmälasien lävitse. Ja kun toinen ei ajattele samalla tavoin, on helppoa purkaa tähän kohteeseen oma käsittelemätön raivonsa.

Siitä seuraa vain kummallinen oravanpyörä. Riitaa ja keskusteluja, jotka eivät johdu muuta kuin jakamaan erilaiset ihmiset eri lokeroihinsa. Ja kaikki kahtiajakautuminen tai useampaan osaan jakautuminen ei ehkä ole loppupeleissä yhteisön etu. Keskustelu on värittynyt monesti niin, että osoitellaan toisia sormella. Sinä olet suvakkihuora, sinä olet rasisti tai sinä olet terroristi, vaikka keskustelijoista kumpikaan ei edustaisi mitään ääripäätä.

Nykyään leimautuu näköjään heti jompaankumpaan näistä, jos ilmaisee mielipiteensä. Ja se on mielestäni todella lapsellista ja typerää. Asioista pitäisi voida puhua, eikä se tarkoita, että kantaa heti jotain leimaa otsassaan. Ihmettelen vain miten aikuiset ihmiset sortuvat noin alentavaan nimittelyyn. Toivottavasti eivät ainakaan kasvata omia lapsiaan niin.

Marianne Rovio

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.