KolumniVeret seisauttava annos

”Me ollaan odotettu tunti ruokia, eikä täällä ole edes paljon asiakkaita. Mikä kestää?”, tokaisi kohujulkkis Anu Saagim kovaan ääneen hankolaisen ravintolan terassilla. Monista pöydistä pääsi huojentunut huokaus, vihdoin joku sanoi ääneen sen mitä kaikki ajattelivat happamien ilmeidensä takaa. Palvelunkin saaminen kesti puoli tuntia ja se oli töykeää.

”Niin? No siis mitä te sitten haluutte”, kuului tarjoilijan vastaus kun kyseltiin ruokalistaa ja vettä auringon paahteessa. Aterimetkin olisi kiva saada.

Turhautuminen on tuttu tunne ravintola-asiakkaalle. Vaan kuinka moni kehtaa asiasta sanoa? Medium miinuksena tilattu pihvi tulee pöytään kengänpohjan koostumusta muistuttavana köntsänä, viini on lämmintä, palvelu huonoa tai ruoka on yksinkertaisesti todella ala-arvoista. Valittaminen tuntuu olevan noloa, aivan kuin se olisi hyökkäys tarjoilijaa kohtaan. Monelle palautteen antaminen tai saaminen ei käy luontevasti, minkä vuoksi koko tilanne voi olla hyvin latautunut.

Palautteen antaminen on taitolaji. Hyvä palaute on rakentavaa. Kannattaa muistaa, että palautteessa on aina kyse työn, ei persoonan arvostelusta. Usein se unohtuu.

Suomen parhaaksi ravintolakaupungiksikin tituleeratussa Turussa on nykyään niin paljon upeita ja monia ravintolavaihtoehtoja, että asiakkaan ei tarvitse enää tyytyä huonoon ruokaan tai palveluun. Asiakas äänestää jaloillaan.

Nykypäivänä on mahdollista antaa palautetta esimerkiksi suoraan ravintolan Facebook-sivuille ja moni käyttää sitä tietä. Tämä voi johtua siitä, että palautteen antaminen tuntuu nololta, mutta myös siitä, että palaute ei tunnu menevän perille sinne minne sen kuuluu. Palaute voi jäädä tarjoilijalle tai kokille, mutta esimies ei saa koskaan tietää asian laitaa. Avoin kommentointi on läpinäkyvää.

Anu Saagim voi monen mielestä laukoa joskus veret seisauttaviakin asioita, mutta tällä kertaa sitä tarvittiin. Muisti Saagim lopuksi kehuakin – burgeri oli erittäin hyvä, nyt kun se lopulta saapui.

Henriikka Fingerborg

Kolumni

Kolumni: Älä tule paha mieli

Päiväkodeissa ei saa enää jakaa synttärikutsuja, ellei lapsi kutsu koko päiväkotiryhmäänsä. Näin kuulemma vältetään se, ettei kutsumatta jääneille tule paha mieli. Kutsuja kuitenkin järjestetään pitkälti entiseen tapaan, eli lapsi kutsuu vain parhaat kaverinsa. Kutsukortteja jael-laan päiväkodin aidan ulkopuolella tai vanhempien tekstiviestiringeissä. Kutsutut juttelevat innoissaan tulevista kekkereistä päiväkodissa, eikä tämä tietenkään jää kutsumattomille epäselväksi. Kielto on siten täysin hyödytön. Sillä ostetaan vain vanhemmille hyvä omatunto.

Villasukkien suosio kiistaton

Käsin värjätyt langat ovat tällä hetkellä alati kasvavan käsityöharrastajajoukon suuressa suosiossa. Perinteinen kestosuosikki villasukka on noussut miltei muoti-ilmiöksi. Sukkataituri Niina Laitisen neulesuunnittelua seuraa sosiaalisessa mediassa yli 15 000 harrastajan aktiivinen yhteisö.

Loton potti nousee uuteen ennätykseen

Loton arvonnassa ei löytynyt kierroksella 46/2017 täysosumia, joten ensi viikolla täysosumille on jaossa 14,3 miljoonaa euroa. Potti on kaikkien aikojen suurin.

Aurajoesta löydetty kadonneelle Salervolle kuulunut kenkä

Poliisi jatkoi Juuso-Petteri Salervon etsintää Aurajoella lauantaina. Käytössä on ollut kaksi ruumiskoiraa sekä kauko-ohjattava ilma-alus. Poliisilla on videotallenteeseen perustuva varma havainto Salervosta katoamisiltana kello 4.21 Pakkarinkadulta kävelemässä Aurajoen suuntaan. Aurajoesta on löydetty Salervolle kuulunut kenkä.

Kaupunki
Urheilu

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!